Enduro E-series Finland 2022, 4/4 Nuuksio

Suomen Enduro E-seriesin kauden päätöskilpailu ajettiin menneenä viikonloppuna etelä-Suomen kauniissa maisemissa Nuuksiossa. Kauden aikana kovaa tahtia pitänyt kuopiolainen Antti Ukkonen oli mukana tärkeässä kauden neljännessä kisassa. Kyseessä oli myös ensimmäinen kokonainen kausi sähköpyörille suunnattua omaa endurosarjaa, missä erikoiskokeet olivat suunniteltu nimenomaan sähköpyörien ominaisuuksia silmällä pitäen. Kilpailun jälkeen pyysimme Anttia kasaamaan Kuraläpälle kisaraporttia Nuuksion kilvanajosta.

Kaikki artikkelin kuvat: Akseli Muraja

Ukkonen lennättää.

Lauantaina 24.9. ajettiin kauden 2022 viimeinen e-bike enduro osakilpailu. Kilpailu järjestettiin Nuuksio Bike Parkissa ja sen lähimaastossa. Nuuksio tarjosi hyvät puitteet kilpailulle, kun osallistujia oli yhteensä 47. Paljon suuremmalle osallistujamäärälle saattaisi tulla haasteita parkkipaikkojen suhteen, mutta nyt pieni varikko oli sopivan tunnelmallinen. Pyörien latauspisteitä oli vain yhdessä paikassa, mutta tästä ei tullut ongelmaa, koska polkemalla noustavia vertikaalimetrejä tuli alle 800. Esimerkkinä akun kulutuksesta minulla kului 750wh akusta alle 30% yhdellä kierroksella, joten en latausta tarvinnut.

Erikoiskokeissa oli hyvä yhdistelmä monipuolisesti kuskeja haastavia pätkiä
Mutkissa pöllyää, Enduro wet series kirous ei ollut läsnä Nuuksiossa

Vuodenaikaan nähden olosuhteet eivät olisi voineet olla paremmat, +12 astetta ja puolipilvistä! Ensimmäinen kuljettaja lähti reitille kello 11:30 joten yön kosteuskin oli kerennyt häviämään off-camper kallioilta ja juurilta. Ainoastaan vastavalo herätti keskustelua varikolla, mutta minua se ei ainakaan häirinnyt missään vaiheessa, joten lasi- ja linssivalinta ilmeisesti onnistui hyvin.

 

Kisainfossa kerrottiin ennakkoon, että reiteillä tulee olemaan paljon kalliopohjaa ja pari hiukan pidempää trail-henkistä EK:ta. Tämä piti paikkansa. Nopeimmat kuskit kellottivat pisimmille pätkille noin 2:40 ja 6:15 aikoja. Pisin EK sisälsi paljon kalliota, muutaman teknisemmän nousun ja lyhyitä alamäkiosuuksia. Pari EK:ta oli puolestaan lähes puhtaita Bike Park pätkiä ja pari metsässä menevää enskapätkää.

 

Reittien suunnittelu oli mielestäni sopiva yhdistelmä erilaisia erikoiskokeita mittaamaan kuljettajan teknistä ajotaitoa ja kestävyyttä. Paikallisille saattoi olla hienoinen kotikenttäetu varsinkin Bike Park pätkille. Reittikartta julkaistiin myös totuttua aiemmin jo perjantaina päivällä, mutta pitkämatkalaisilla perjantain track walk menikin otsavalohommaksi.

Kuskeja haastettiin niin kivikoissa…
…kuin juurakoissakin.

Aikataulu kisassa oli todella väljä, koska ajettiin normaalista kolmesta kierroksesta poiketen vain kaksi kierrosta. Nopeimmilla reitin kiertäjillä jäikin reilu, noin puolentoista tunnin mittainen tauko kierrosten väliin.

Olosuhteiden erinomaisuuden vuoksi rengasvalinnoilla ei mielestäni ollut kauhean suurta roolia. Jos olisi ollut sateista niin pehmeä seos renkaassa olisi tarjonnut todella paljon lisää pitoa ja varmuutta kallioille!

Eyes on on prize – Joonas Riihelä haastoi Ukkosta koko kilpailun ajan.

Itsellä osui kauden ensimmäinen kalustomurhe viimeiselle EK:lle. Toiseksi viimeisellä EK:lla ajoin takarenkaan todella kovaa kiveen ja tämän johdosta vannenauha repesi pinnanreiän kohdalta, kun insertti yritti paeta reiän kautta. Onneksi siirtymä viimeiselle EK:lle oli hissillä ja kerkesin laittaa taakse sisurin. 2,5Bar painetta ja Bike Park pätkää alas maalin!

Kaiken kaikkiaan Nuuksio tarjoili monipuoliset reitit, rentoa meininkiä ja optimaaliset olosuhteet. Henkilökohtaisesti kilpailu sujui todella hyvin, sillä samassa kisassa sinetöin henkilökohtaisen osakilpailuvoiton sekä sarjan voiton. Niinikään tiimimme Pole Bicycles saavutti kilpailun ykköstiimipaikan, kuten myös sarjan tiimivoiton. Koska aina voi hyvistä tuloksista huolimatta kehittää omaa tekemistään, niin pakko mainita, että hampaankoloon jäi kuitenkin vaikka mitä. EK-aikoja tarkastellessa voin todeta, että bike parkkia pitää treenata enemmän 😉 Ensi kauteen!

Naisten podium: 1. Marita Nyqvist 2. Kaisa Härkönen 3. Ella Sjögren
Miesten podium: 1. Antti Ukkonen 2. Joonas Riihelä 3. Heikki Alakylmänen
Kuopion Paavo Junkkila saavutti sarjansa (M16) voiton niin e-bike puolella, kuin myös luomuenskassa.

 

Nuuksion tiimipodium: 1. Pole Bicycles 2. Husqvarna E-Bicycles 3. Pyörävarikko
Mestareiden on helppo hymyillä. SM-sijat 2022 1. Antti Ukkonen 2. Joonas Riihelä 3. Heikki Alakylmänen
Naisten top 3: 1. Marita Nyqvist 2. Ella Sjögren 3. Kaisa Härkönen

Kaikki kilpailun tulokset löytyvät Enduro Series Finland  sivuilta http://mtb-enduro.fi/

Lisää tuloksia ja tietoa endurosta EBA ry. sivuilta https://eba.mtb-enduro.fi/

Kausi 2022 on paketissa, mutta ilmeestä päätellen kilpailun nälkää jäi vielä ensi vuodellekin! Kisoissa nähdään!

Kirjoittanut:

Antti Ukkonen

Kuraläpän vieraileva reportteri syvältä Savosta. Eniten kiinnostavat kisaraportit, tuotetestit ja ajaminen. Kunhan ajaa. Ja välillä kirjoittaa ajamisesta!