Testissä Ride Concepts Flume Clip ja Hellion Clip

Ride Concepts on yhdysvaltalainen maastopyöräkenkiin erikoistunut valmistaja, jonka tavoitteena on tehdä istuvia, kestäviä, toimivia ja tyylikkäitä ajokenkiä kaikenlaisille kuskeille. Mallistot löytyvät niin miehille kuin naisille, mutta myös lapsille. Ride Conceptsin takana ovat pyöräilijät, jotka halusivat luoda edistyneimmän kengän aggressiiviseen ajoon - ja nykyään toivottavat kaikenlaiset kuskit mukaan yhteisöönsä. Salla ja Bob saivat RC:ltä kengät testiin, ja tässä artikkelissa pääset lukemaan mitä mieltä me olimme.
Sallalla oli testikenkänä naisten malli Flume Clip. Kenkä on pitkälle mietitty toimiva kokonaisuus, eivätkä D30-vahvistetut pohjallisetkaan tee poikkeusta toimivasta paketista.

Olen nähnyt Ride Conceptsin kenkiä Briteissä reissatessani ja joillain kisakuskeilla (esim. Caroline Buchanan ja Rachel Atherton ennen Enduran kenkää). Kiinnostus RC kenkiä kohtaan oli suuri, mutta en ollut kovin paljoa nähnyt niitä vielä tarjolla Suomessa aiemmin. Kun meille tarjoutui mahdollisuus testata Ride Conceptsin kenkiä, olin heti innokas kokeilemaan!

 

Minulla oli testissä naisten Flume –malli, josta on saatavilla useampi eri vaihtoehto. Voit valita flättikengän ja lukon väliltä, ja haluamasi kiinnitysvaihtoehdon naruista ja BOA-kiinnityksestä. Minulla oli testissä lukkokenkä Women’s Flume Clip. Flume on Ride Conceptsin kenkämalleista trailikenkä monipuoliseen käyttöön. RC tekee kenkiä myös vielä enemmän alamäkipyöräilyä silmällä pitäen (naisten mallin Traverse), kuten myös flättikenkiä enemmän freeriden ja dirttiajon vaatimuksiin. Aivan puhdasta XC-kenkää ei tällä hetkellä löydy, mutta valmistajan sivuilla Flumen ehdotettaisiin sopivan myös sellaiseen ajoon. Kenkä onkin todella monipuolinen, mutta ei ehkä se virtaviivaisin ja kevein kenkä jos xc-kisakenkää olisit vailla.

Hyvän asennon ja pidon polkimella tarjoavat klossin laaja säätöalue, sekä pitävä CLIP GRIP pohja.

Ensivaikutelma pelkän kuvan perusteella – en ollut varma pidinkö kengän ulkonäöstä. Kengän pääliosa ei mielestäni päässyt kuvassa oikeuksiinsa, ja näytti kenties hieman halvalta. Kuvien perusteella olin sitä mieltä että miesten kengät olivat paremman näköisiä. Kengät saatuani naurahdin, livenä kenkä näyttää laadukkaalta! Ilahduin, sillä Flumen kaltaisen kengän tulee olla vimpan päälle laatutuote. Valmistajan mukaan Flume on korkean suorituskyvyn omaava polkujen valloittaja, joka yhdistää maastokengän ominaisuudet hyvään istuvuuteen pyörän päällä. Ride Concepts on halunnut luoda kengän, joka kestää isoja päiviä pyörän selässä tai taluttaessa, ja kengän tulee heidän mukaansa kestää ne eeppisimmätkin seikkailut. Hyvä, kuulostaa minun tyyliseltäni kengältä.

 

Flume – pitkälle mietitty toimiva kenkä monenlaiseen ajoon

Ride Conceptsilla on mielestäni mukava tapa ilmaista kenkien käyttötarkoitus sivuillaan. Visuaalinen esitysmuoto näyttää kengän käyttötarkoituksen, pohjan jäykkyyden sekä kuinka tilava kenkä on.

Flume kattaa valmistajan mukaan todella laajan harrastajakunnan tarpeet.

 

Pieni tiivistelmä kengän ominaisuuksista:

 • Koot 35-41,5
 • Hinta 170€
 • RC:n käyttämän ulkopohjan nimi on CLIP GRIP, tarjoaa pitoa polkimelle ja tunkatessa
 • EVA-välipohja tarjoaa tukevuutta ja vaimennusta
 • Pohjan muotoilu on kuusikulmioista muotoa, joka antaa hyvän pidon kävellessä ylä- ja alamäkeen
 • Klossin paikka on pitkä, joten jokainen kuski löytää itselleen sopivan ajoasennon.
 • Klossit on helppo saada mätsäämään kenkien välillä, sillä pohjasta löytyy asennusta helpottava asteikko.
 • Pohjassa on käytetty D30 materiaalia suojaamaan iskuilta ja vähentämään jalkojen väsymistä.
 • Päälikangas Corduran verkkokangasta, kestävyys ja hengittävyys yhdistettynä
 • Suojausta varpaille ja kantapäälle
 • Yksittäisen kengän paino valmistajan mukaan 455g (koko 39)

 

Lisäksi kengälle listataan muita ominaisuuksia, jotka antavat Flumesta hyvin mietityn kokonaisuuden vaikutelman. Tarkemmat speksit löytyvät valmistajan sivuilta täältä https://rideconcepts.com/collections/flume/products/womens-flume-clip. Ride Concepts käyttää kengässään antibakteerisia materiaaleja jotta jalkineet pysyisivät hajuttomina pitempään. Kengän eri puolilla on mietitty suojausta ja jalan jaksamista pitkinäkin ajopäivinä – esimerkiksi jäykkä pohja tarjoaa hyvän tuen.  Pienet yksityiskohdat, kuten lenksu kengän takaosassa helpottaa kengän pukemista. Myös se on hyvin pohdittu, kuinka nauhat saadaan pysymään pois ketjun ja eturattaan välistä.

 

Omat kokemukset

Ensikosketus kenkään antoi laadukkaan vaikutelman. Myös jalan ensikosketus oli ilahduttava – kenkien testaaminen on minulle haastava tehtävä, kun koen helposti olevani kokojen välissä. En omaa kaikkein sirointa jalkaa, joten joudun joskus ottamaan isomman koon että varpaillani on tarpeeksi tilaa. Yleensä valitset kengät koossa 40, ja Flumen koko 40 istui jalkaani täydellisesti. Hyvä!

Rintavan jalan omaavalle Flumen medium-tilavuus sopi todella hyvin. Nyörityksen kanssa pelaamalla pystyi myös hyvin pelaamaan kuinka tiukalle kengän kiristää, ja huomasin, että onnistuin aluksi kiristämään kengän liian tiukaksi. Käyttäjä voikin valita vetääkö kengännauhan kaikkien reikien kautta, vai jättääkö viimeiset reiät käyttämättä, jolloin kenkää ei ehkä tule kiristäneeksi niin helposti liikaa. Toisaalta, tykkäsin juuri siitä, että kengästä sai hyvin istuvan ja tiiviin nauhojen avulla. Flumessa on mietitty hyvin se, mihin kengännauhan saa piiloon – kengästä löytyy kuminauha ja myös tarranauha, jotka molemmat pitävät narut huolettomasti paikallaan. Mielestäni jokaisesta nauhakengästä tulisi löytyä paikka minne jemmata narut piiloon. Tarranauha toimii myös kengän istuvuuden säätöön, mutta hieman miinusta antaisin siitä, että tarranauhaa jää jopa minun korkeassa jalkapöydässä paljon ylimääräistä. Vähempikin riittäisi.

Tarranauha lisäkiristykseksi ja nauhohen jemmaamista varten. Lisäksi nauhojen välissä on pieni kumpilenksu, jonne nauhojen päät saa pois tieltä ja turvallisesti piiloon.

Ajoin tällä kengällä polkulenkkejä ja alamäkityyppistä ajoa trail centerissä. Kenkä antaa hyvän tuen jalalle ja pohja tuntuu mielestäni ennemminkin jäykän puoleiselta, kuin löysältä. Kuitenkin jalkautuessa kenkä on hyvä kävellä, eli liian jäykästä kengästä ei ole kuitenkaan kyse. Pidin myös kengän pohjan materiaalista – mukavan tahmainen ja hyvä pito pyörää taluttaessa, jalka ei lipsu vaikka alla olisi märempääkin kiveä. Näiden ominaisuuksien valossa voisin hyvin lähteä tämän kengän kanssa suosikkiseikkailuihini Norjan nuorten valloitukselle, missä välillä ajetaan ylös ja välillä tunkataan pyörää ylöspäin taluttaen. Osa ajasta näissä seikkailuissa menee kengät jalassa ihmetellessä ja evästauoilla, ja koko komeuden kruunaa usean kilometrin lasku alaspäin. Kenkä ei pidä vettä, mitä sen ei speksien mukaan tarvitsekaan tehdä. Itsekin suosin pitkille ajopäiville ennemmin hengittävyyden, kuin vedenpitävyyden.

 

Kaiken kaikkiaan Ride Conceptsin Flume on mielestäni onnistunut paketti trailiajoon, jolla uskaltaisin lähteä pidemmillekin ajoreissuille haastaviin olosuhteisiin.

Pienet yksityiskohdat tekevät Flumesta käytänöllisen ja miellyttävän kengän.

 

PLUSSAT JA MIINUKSET

+nauhat saa kivasti piiloon kuminauhan ja tarrahihnan avulla

+hyväntuntuinen jalkaan ja nauhojen nyörityksen vuoksi helppo kiristää napakaksi

+suojaava kenkä kovempaankin rymistelyyn

+kestävän oloinen kenkä monenlaiseen ajoon

 

-tarrahihna on mielestäni turhan pitkä

-ulkonäkö? Ei herätä mitään WOU tuntemuksia, mutta yksinkertaisempaa lookkia suosivalle tämä olisi ehdoton plussa

 

Bob testasi Ride Concepts Hellion Clip -kengät.

Ride Concepts Hellion Clip

Ride concept on verrattain tuore pyöräilykenkien valmistaja, sillä yritys perustettiin vuonna 2018 palvelemaan maastopyöräilijöitä mahdollisimman laajalla kattauksella. Heti alusta asti oli Ride Conceptsille selvää, että mallistoon kuuluu miesten kenkien lisäski myös naisille ja lapsille spesifioituja kenkiä. Vaikka itse yritys ei ole vielä edes esikouluiässä, niin RC:n kengät ovat vakiinnuttaneet paikkansa maastopyöräilijöiden keskuudessa. Tällä hetkellä RC:n kattauksesta löytyy naisille ja miehille toistakymmentä erilaista maastokenkämallia sekä lapsille neljä eri kenkää. Hyvillä mielin voi siis todeta, että mallisto on kattava. 

Ride Concept määrittelee kengän Enduro- ja All-moutain -painotteiseksi. Jäykkyydeltään kenkä on vahvinta Level 5 -tasoa.

OMINAISUUDET

 • Koot 39.5-49.5
 • Hinta 160€
 • Paino 500g / kenkä (EU43)
 • Saataville mustana ja vaaleanruskeana
 • CLIP GRIP -ulkopohja
 • 42mm leveä tila klosseille
 • Tukevuutta ja vaimennusta lisäävä EVA-välipohja
 • Synteettinen mikrokuituinen päällinen
 • Reilun kokoinen tarranauha tukemaan kiiinnitystä
 • Kulumiselta suojatut varvas- ja kantaosat yhdistettynä varpaiden lisäsuojauksella

Yleistä tietoa

Hellion Clip on pelkistetty ja yksinkertaisen tyylikäs kenkä, joka oli yksi ensimmäisiä kenkiä RC:n mallistossa. Kenkä asettuu meille monelle suosittuun segmenttiin, sillä kyseessä on enduro- ja trailiajoon suunniteltu lukkopoljinkenkä, joka käytännössä toimii mainiosti aina bike parkeista jokapäiväiseen trailiajeluun. 

Kengän kärkiosa on vahvistettu kulutuskestävyyttä ajatellen ja samalla varvasosa tarjoaa myös extrasuojausta.

Hellion Clip tuo lukkopoljinten ystäville paljon samoja ominaisuuksia sekä fiilistä, joita jo hieman aiemmin julkaistu ja hyvän suosion saavuttanut Hellion -flättikenkä tarjosi. Kengän synteettinen mikrokuitupäällinen on hyvin kulutusta kestävää ja nauhojen keskeltä löytyy kätevä lenkki, jolla ylimääräiset nauhat on helppo niputtaa. Kantapään ja varpaiden alueella kengässä on ylimääräiset suojaukset estämään edestä ja takaa tulevilta iskuilta. Pohjan ulkomateriaali on CLIP GRIP -materiaalia, joka on hieman kovempaa ja jäykempää flättipoljinsisareensa verrattuna. Kenkä on varustettu tukea ja iskunvaimennusta lisäävällä EVA-välipohjalla.

Myöskin kantaosa on hyvin kulutusta kestävää.

Klossit asettuvat kengässä 42mm leveään uurteeseen, joka on hyvin tilava myös ylä- ja alapuolelta. Klosseille on laaja säätöalue, johon on merkattu selkeät indeksiviivat säätämisen helpottamista ajatellen. Nauhojen lisäksi kenkä kiristetään jalkapöydän päälle asettuvan ison tarranauhan avulla. Hellion Clipit eivät ole mitkään nuudelit, sillä ne ovat jäykkyydeltään Level 5 -tasoa, joka on Ride Conceptin asteikolla kaikista jäykin tarjolla oleva taso.

Omat kokemukset 

Nauhojen välistä löytyy kuminauha, jonka alle tarvittaessa ylitsejäävän nauhat voi niputtaa.

Ride Conceptin valikoima on hyvin kattava gravity-kenkien suhteen. Vaikka Hellion Clipit sijoittuvat järeydeltään sinne keskivaiheille, niin käsikopelolta pystyi heti toteamaan, että kyseessä hyvin jämäkkä kenkä. Kengän ulkokoko verrattuna sisämittaan on suhteellisen reilu, joka vihjaa hyvästä pehmustuksesta ja suojauksesta. Kolikon kääntöpuolena tulee kenkien paino, jota löytyy kohtuullisesti (500g per kenkä / EU43). Muhkeasta ulkonäöstään huolimatta kengät eivät ole poskettoman kuumat, joten toimivat hyvin aina nollakeleistä helteille. Ulkonäöllisesti kenkä on helposti omaksuttavissa ja myöskin hyvin tyylikäs kaikessa katu-uskottavuudessaan. Voit siis huoletta jättää nämä ajokengät jalkaan suunnatessasi ajojen päätteeksi terassille. Pohja on päkiän osalta jäykempi kuin kannasta, joka mahdollistaa hyvän ja jäykän tuntuman polkimiin ollen silti riittävän kaukana xc-kengästä. Satunnaiset kävely- ja tunkkaushetket luonnistuvat mainiosti pohjan tarjoaman jouston ansiosta.

Itse pohjamateriaali on hieman flättiversiota kovempaa ja kestävämpää.

Istuvuuden suhteen kenkä on omaan jalkaan täysin moitteeton. Lesti tuntuu hyvin neutraalilta, eikä kenkä ahdista mistään suunnasta. Varpaille tuntuu jäävän ylellisesti tilaa hengittää. Yleinen ongelma itselläni on väljät kantakupit monissa kengissä, joka aiheuttaa ylimääräistä vertikaalista liikettä etenkin kävellessä. Näissä kengissä ongelmaa ei ollut, joten kantakupin suhhteen Ride Concept on onnistunut suunnittelussaan. Päälle kiristyvä suuri tarra yhdistettynä nauhoitukseen antaa mahdollisuuden jättää kengät päkiän osalta löysemmäks, mutta silti kenkä istuu napakasti jalassa. Tarra tosin asettuu juuri solmun päälle, joten tarranauhan todella tiukalle kiristettäessä solmu saattaa hieman tuntua iltin läpi jalkapöytään pistemäisenä paineena. 

Yhteensummattuna voi todeta, että kenkien laatuvaikutelma yllättää erittäin positiivisesti. Ride Concept on tullut tansseihin mukaan tosissaan ja sen huomaa viimeistelyn tasosta. Kengät ovat olleet ajossa useamman kuukauden ja mitään mainittavaa kulumaa ei ole havaittavissa. Jos etsit kenkää trailiajeluihin ja epäsäännöllisen säännölliseen isompaan ajoon, etkä liiemmin kenkien painoa murehdi, niin Hellion Clip:stä saat itsellesi kestävän, tyylikkään ja turvallisen vaihtoehdon.

Pohjallisessa on hieman pelattu materiaaleilla, sillä päkiä ja kantaosa tarjoaa hieman tiheämpää kumiseosta.

 

PLUSSAT JA MIINUKSET

+ Ulkonäkö tyylikkään yksinkertainen

+ Klosseille iso ja avara tila sekä hyvä säätövara

+ Nauhojen materiaali ei ”pärvöity” tarranauhan kosketuksesta

+ Laatuvaikutelma on kohdillaan

+ Suojaavuuden taso on hyvä myös Bike parkkeihin

 

– Paino on hieman korkeahko (500g / kpl)

– Kenkä on aika kookas ulkomuodoltaan

 

 

Kirjoittanut:

Salla

Kuraläpän ehdottomasti hauskin sekä ylivoimaisesti äänekkäin edustaja, jonka seurassa ei ole koskaan tylsää. Et usko vai? Lähde Sallan kanssa lenkille, niin 5min jälkeen tiedät mistä puhumme. Jos jatkat pidempään kuin 5min, niin opit hiljalleen mitä millainenkin kiljahdus tarkoittaa. Sallahan ei ole mikään pelkkä kaunis hattuteline, vaan pitkän kokemuksen omaava maastopyöräilijä, jonka salainen (nyt julkinen) intohimo on Emmerdale.