6.6.2025

Kuraläpän valokeila: Eemil Sihvonen

Eemil Sihvonen endurotunnelmissa. Kuva: Henri Maikkula
Kuraläpän valokeila on juttusarja, jossa esitellään kiinnostavia pyöräilypersoonia vakiokysymysten kautta. Vuorollaan valokeilaan pääsevät niin kisakuskit kuin muutkin lajin eteen hyvää työtä tekevät vaikuttajat. Tutustu uusiin tyyppeihin, ota seurantaan ja moikkaa seuraavan kerran poluilla törmätessä.

Kuka olet ja mitä teet pyöräilyn parissa?            

Olen Eemil Sihvonen, kirjoitushetkellä 18-vuotias nuori Imatralta. Maastopyöräilyn parissa pääpanokseni on endurossa, jossa kilpailen sekä Suomessa että ulkomailla. Omistan myös Etelä-Karjalan alueella pyörähuoltopalveluja tarjoavan yrityksen. 

Linjoja löytämässä. Kuva: Jouni Sihvonen

Miten ja koska päädyit maastopyöräilyn pariin?              

Aloitin pyöräilyn harrastusmielessä ollessani yhdeksänvuotias. Imatralle rakennettiin uusi pumptrack-rata, joka antoi alkukipinän harrastukselle. Asfalttikummuilta innostus laajeni nopeasti metsään ja alamäkiin. Ruokolahdelle vuonna 2019 avattu Saimaa Bikepark toi harrastuspaikan aivan kotikulmille ja aloinkin kilpailemaan Enduron suomisarjassa vielä samana vuonna. Samalla tiellä ollaan vielä tänäkin päivänä. 

 

Millä pyörällä ajat mieluiten ja miksi?               

Nautin monipuolisesti erilaisilla pyörillä ajamisesta. Omaksi lempipyöräkseni valikoitunee kuitenkin Rock Machine Whizz II -enduropyörä, jolla ajan suurimman osan kesän ajoistani. Whizz on alamäessä erittäin kykenevä laite, joka kuitenkin kiipeää takaisin mäen päälle vuorikauriin lailla. 

 

Mikä on hienoin kokemuksesi pyöräilyn parissa?                

Hienoja kokemuksia on kertynyt vuosien varrella useita ja on haastavaa koettaa valikoida joukosta vain yhtä. Ruotsissa vietetyt kesät nousevat kuitenkin listalla korkealle. Suomalainen pyöräilykulttuuri on aivan lapsenkengissä länsinaapuriin verrattuna ja suorituspaikat ovat Suomenlahden toisella puolella aivan toista luokkaa.

Reitillä. Kuva: Sampo Virmasalo

Mikä motivoi pyöräilemään?         

Pyöräilemään minua motivoi etenkin suorittamisen hauskuus ja yhteisöllisyys. Pyöräily on tuonut elämääni lukemattomia hyviä ystäviä, vienyt minut uusiin uskomattomiin paikkoihin ja opettanut minulle paljon niin luonnosta, kuin mekaniikasta. Myös oman kehityksen huomaaminen on asia, josta osaa aina ilahtua. 

 

Mikä on tavoitteesi pyöräilyn suhteen kuluvalle kaudelle?            

Kuluva kausi alkaa olla jo pikkuhiljaa paketissa, mutta käännettäessä katse tulevaan kauteen 2025, on päällimmäisenä tavoitteena pyöräillä hienoissa paikoissa hienojen ihmisten kanssa.  Kilpailullisesti tavoitteena on kiertää kilpailuja etenkin ulkomailla keräten kokemusta. 

 

Mikä on suosikkiajopaikkasi Suomessa ja/tai maailmalla?               

Hyviä ja mieleenpainuvia ajopaikkoja on maailmassa valtavasti. Suomesta mieleen tulee ehdottomasti Hartusvuori ja Ruotsista Kall. Myös kotipoluilla on aina ilo ajaa. Haluankin kannustaa kaikkia lukijoita tutkimaan lähiympäristöään ja etsimään sieltä uusia polkuja, tai lupaavia mäkiä. Suorituspaikkoja kun ei synny, ellei niitä joku rakenna. 

Mutkasta ulos vauhdilla. Kuva: Janne Kousa

Mikä suomalainen pyöräliike on suosikkikauppasi?  

Olemme Suomessa jokseenkin onnekkaassa asemassa, sillä valtiostamme löytyy väestöpohjaan nähden huomattava määrä laadukkaita ja asiantuntevia pyöräliikkeitä. Haluan nostaa esiin erityisesti Turusta löytyvän Fillaritallin, joka tarjoaa pyörä- ja iskunvaimenninhuoltoja tinkimättömällä ammattitaidolla. Toinen maininta kuuluu ehdottomasti Jukka Mäennenän pyörittämälle 4130.fi-verkkokaupalle, josta löytyy varmasti viritysosaa vaativampaankin makuun ja tinkimätöntä asiantuntemusta kaikkeen maasto– ja BMX-pyöräilyyn liittyvään.Kolmas maininta menee Jämsään Sportsource.fi -verkkokaupalle, josta on vuosien varrella löytynyt muun muassa erinomaisen laadukkaita inserttejä ja käsisuojia.        

 

Pro tipsi muille – Millä asialla pyöräilystä tulee naksun verran parempaa?              

Yksi välittömästi mieleen tuleva asia, millä pyöräilystä tulee aina piirun verran parempaa, on ehdottomasti kontaktipisteet ja ohjaamogeometrian säätö mieluisaksi. Hyvät polkimet, gripit ja satula ovat ensiarvoisen tärkeitä pyörän muokkaamisessa itselleen mieluisaksi. Hyvät komponetit eivät kuitenkaan usein tuo toivottua vaikutusta, mikäli mittasuhteet ovat pielessä. Siksi suosittelenkin kaikkia koko sydämestäni tutustumaan polkupyörän geometriaan ja siihen, miten geometriaa saa säädettyä. Nykypyörät tarjoavat usein geometrian säätämiseen monia erilaisia mahdollisuuksia, joita hyödyntämällä voi omasta pyöräilykokemuksestaan saada vielä naksun tai kahdenkin verran enemmän irti. 

 

Jos sinulla olisi käytössä 150€, niin miten käyttäisit sen, jotta saisit parhaan mahdollisen hyödyn pyöräilyyn?             

Summan käyttökohde vaihtelee huomattavasti sen mukaan, mikä pyöräilyn alalaji on kyseessä. Kestävyyspainotteisemmassa touhussa hankkisin luultavasti hyvän ja itselleni sopivan satulan. Alamäkitouhuissa sen sijaan käyttäisin summan esimerkiksi iskunvaimenninhuoltoihin. Ajamisesta tulee huomattavasti mukavampaa pyörän toimiessa tarkoituksenmukaisesti. 

Enduromieskin osaa lentää. Kiuva: Henri Maikkula

Mitä teet päivittäin/säännöllisesti kehittyäksesi pyöräilijänä?                 

Harjoittelen päivittäin harjoitusohjelman mukaisesti. Talvisin harjoittelun pääpaino on peruskestävyyden ja voiman kehittämisessä, eli siis toisin sanoen paljon tulee vietettyä aikaa kuntosalilla ja Wattbiken päällä. Oikealla pyörällä pyrin myös ajamaan niin usein, kun mahdollista. Imatralla on erittäin laaja polkuverkosto ja talvisin harrastajien koneellisesti ylläpitämiä talvipolkuja, joita on ilo ajaa. Kesällä tekeminen on enemmän päivittäistä ajamista ja hauskanpitoa. 

 

Mistä somekanavasta voi seurata pyöräilyjäsi?

Instagramista ja Tiktokista minut löytää nimimerkillä @eemilsihvonen ja Facebookista nimellä Eemil Sihvonen. 

Kirjoittanut:

Mikko Voutilainen

Mikko päästettiin Kuraläpän joukkoon omasta mielestään Suomen virallisen Trail Hunterin statuksella. Intohimoinen pyöräilyn harrastaja on suunnannut ajatuksensa aikuisuuden taakan keskellä harrastekilpailijan ajamisista pyöräilylle aukeavan ajan käyttämiseen itselleen uusien polkujen ajamiseen, edes joskus. Kiinnostuksen kohteena omien ja kylän miesten pyörien speksaamisen ohella on toimintakyky jonka tulisi säilyä aina eläkepäivien vuorilta paiskautumiseen asti.