MTB Enduro Suomen Pyöräily ry:n alaiseksi

Kuva: Akseli Muraja
EBA ja Suomen Pyöräily ry julkaisivat tiedotteen, josta ilmenee merkittäviä muutoksia endurokisaajille Suomessa.

Tiedote:

Suomessa Enduron kattojärjestönä on toiminut tähän saakka Extreme Bike Association ry (EBA). Toimintaympäristö on kuitenkin muuttunut, kun MTB-Enduron kansainvälinen kilpailutoiminta on siirtynyt UCI:n alaisuuteen. Myös Suomessa enduron kansainvälinen ja kansallinen arvokilpailutoiminta tulee jatkossa hoitaa UCI:n alaisen lajiliiton kautta, joten Suomen Pyöräily ry (SP) toimii jatkossa enduron kattojärjestönä Suomessa. EBA ja SP on aloittanut tiiviin yhteistyön, jota jatkaen varmistetaan, että myös MTB-Enduro lajina kehittyy jatkossakin ja mahdollistaa urheilijoille etenemisen urallaan.

Suomen Pyöräilyn päätehtäviä endurolajiin liittyen:

 • Toimii MTB-Enduron kattojärjestönä Suomessa
 • MTB-Enduro-lajin mukaanotto ja kehittäminen yhdessä muiden pyöräilylajien kanssa
 • SP myöntää SM-kilpailuoikudet hakemuksesta järjestävälle taholle.
 • MTB-Enduron lajivastaavana toimii Miikka Mäkelä
 • MTB-Enduron maajoukkuetoiminta
 • Antidopingtoiminta sekä kilpailumanipulaation torjunta
 • UCI yhteistyö

EBA:n päätehtävänä on edistää gravity-lajien toimintaa seuraavilla tavoilla:

 • Järjestää valmennustoimintaa erityisesti nuorille MTB-Enduro- ja DH-kuskeille Endurojunnut- ja Finnish Gravity Academy -toimintojen muodossa
 • Ylläpitää MTB-Enduron SM-tason kilpailusääntöjä, jotka SP hyväksyy
 • Esittää MTB-Enduron maajoukkueryhmän ehdokkaat SP:lle
 • Nimeää edustajansa SP:n huippupyöräily-yksikköön
 • Omistaa järjestämisoikeudet Suomen Enduro Cup -sarjaan ja voi myöntää kilpailun järjestelyoikeudet ulkopuoliselle kilpailujärjestäjälle
 • Tekee yhteistyötä SP:n kanssa

Mitä tämä tarkoittaa enduro-kuskin näkökulmasta?

Mtb-enduron siirtyminen kansainvälisen kattojärjestön alle avaa lajille ja urheilijoille uusia mahdollisuuksia kehittyä ja kilpailla. Näkyvimpänä muutoksena on uutena perustettava MTB-Enduron maajoukkue sekä UCI-ranking-pisteitä kerryttävä SM-kilpailu.

MTB-Enduron Suomen mestaruus ratkaistaan yhdessä SM-kilpailussa jo tulevalla kaudella. SM-tittelistä kilpaileminen edellyttää Suomen Pyöräilyn lisenssiä ja jäsenyyttä SP:n alaisessa pyöräilyseurassa. Samassa kilpailussa voi ajaa myös ilman seuran jäsenyyttä tai lisenssiä avoimessa sarjassa, mutta silloin ei mittele SM-sijoista.

Kansainvälinen arvokilpailutoiminta siirtyy Suomen Pyöräilyn alle, jolloin esim. kilpailijoiden ilmoittautumiset menevät Suomen Pyöräilyn kautta. Tämä on vaatinut aikaisemminkin SP:n alaisen jäsenseuran jäsenyyden sekä lisenssin. MTB-Enduron maajoukkueryhmä on esitetty SP:n  huippupyöräily-yksikön hallitukselle tammikuussa 2024. Valintaperusteena on ollut kuljettajien kauden 2023 kansallinen ja kansainvälinen kilpailumenestys.

Ennallaan säilyvät mm. Enduro Series Finland -kilpailusarja sekä Funduro Cup.

Suomen Pyöräily ry ja Extreme Bike Association ry

Lisätiedustelut:

 

Lähde: Extreme Bike Association ry

Kirjoittanut:

Bob

Mies, jonka aina liikkeessä pysyvät aivot ovat alkujaan Kuraläpän idean takana. Ilman Bobia ei olisi Kuraläppää. Bob on monitaituri ja perheenisä, jolla on sana hallussa ja kamera pysyy kädessä. Kova kestävyysurheilutausta rakensi Bobista sen kovaa ajavan koneen, joka nykyään viihtyy enemmän enskaisammilla poluilla. Rakastaa pyöräspeksaamista, jopa melkein enemmän kuin pyöräilyä itseään.