Liviltä uudistettu XC-pyörä Pique Advanced 29

Giantin sisarbrändi Liv on juuri julkaissut uudistetun version XC-täpäristä Pique Advanced 29.

Giantin Anthem Advanced uudistui loppuvuodesta 2021, jolloin valmistaja luopui tämän kevyimmän XC-täpärinsä osalta pitkään useimmissa täysjoustoissaan käyttämästään Maestro-linkustosta. Tilalle tuli kevyempi flex pivot -tyyppinen ratkaisu, joka mahdollisti takajousituksen nivelpisteiden määrän vähentämisen hyödyntämällä hiilikuitukomposiitin joustavia ominaisuuksia. Giant ja Liv kutsuvat omaa flex pivot -ratkaisuaan nimellä FlexPoint Pro ja nyt reilut kaksi vuotta Anthem Advancedin uudistuksen jälkeen on Livin vastaavan lyhytjoustoisen XC-täpärin  Piquen vuoro saada sama päivitys.

Hieman aiempaa järeämpi

Uudistuneessa Piquessa on takana 115 mm joustomatkaa ja se on suunniteltu käyttämään 120 mm joustavaa etuhaarukkaa, kun taas edeltäjässä oli joustomatkaa 100 mm molemmissa päissä.  Huomoinarvoista on, että vastaavassa unisex-mallissa Giant Anthem Advanced on joustomatkaa takana 100 mm ja edessä 110 mm, eli Liv on ilmeisesti todennut hieman pidemmän joustomatkan olevan naisille hyvä valinta. Myös rengastila on kasvanut ja uudistettuun runkosettiin mahtuu taakse nyt 2,4 tuuman levyinen rengas aiemman 2,25 tuuman sijaan.

Aiempaa huomattavasti kevyempi

Uusi Liv Pique Advanced -runkosetti painaa S-kokoisena laakereineen ja korvakkeineen vain 1468 grammaa, mikä on täysjoustorungolle varsin hyvä saavutus. Uusi runkosetti on jopa 297 grammaa kevyempi, kuin edeltäjänsä, joka painoi S-koossa 1765 grammaa. Liv kertoo painosäästön johtuvan ensisijaisesti uudesta jousitusratkaisusta, mutta myös edeltäjää kevyemmästä hiilikuitumateriaalista sekä uudesta paremmin optimoidusta runkoputkien suunnittelusta.

FlexPoint Pro -jousitus luottaa hiilikuidun joustavuuteen.

Uudistettu runkosetti on keveydestään huolimatta edeltäjäänsä jäykempi. Giant/Liv on testannut vanhan ja uuden runkosetin yhteistyössä saksalaisen Tour-lehden kanssa ja uusi runko on laboratoriotestien mukaan 6 % kiertojäykempi (torsional stiffness Nm/°) ja siinä on 10 % parempi polkemisjäykkyys (pedaling stiffness N/mm).

Geometria

Uuden Piquen geometriassa on havaittavissa joitakin yhtäläisyyksiä Giantin Anthemiin, kuten esimerkiksi sama 435 mm:n takahaarukan pituus kaikissa runkokoissa ja muutenkin hyvin saman näköinen takakolmion toteutus. Valmistajalle onkin kustannustehokasta ja järkevää mahdollisuuksien mukaan hyödyntää jo tehtyä tuotekehitystä ja valmistusvälineitä. Etukolmiossakin on havaittavissa yhtäläisyyksiä Anthemiin, mutta se vaikuttaisi kuitenkin olevan täysin omaa suunnittelua Piquelle. Piquesta on esimerkiksi saatavilla selvästi pienempiä runkokokoja, kuin Anthemista ja reach-mitat eroavat jonkin verran. Kiinnostava seikka geometrioita vertaillessa on, että Piquen L-koko on hyvin lähellä Anthemin M-kokoa lähes kaikilta osin, mutta naisille suunnitellussa Liv Piquessa on jopa 50 mm pitempi satulaputken pituus. Se, että naisille suunnitellussa mallissa on pitempi sataulaputki, kuin unisex-mallissa vaikuttaa hieman erikoiselta ratkaisulta. Täten myös standover on Giant Anthemissa n. 40 mm matalampi, kuin naisille suunnitellussa Liv Piquessa. Osittain tämä toki selittynee myös pienellä erolla joustomatkassa. Yleisesti ottaen naisten malleihin suunnitellaan kuitenkin unisex-mallia matalampi standover.

Liv Pique Advancedin geometriataulukko.

Hinta ja saatavuus

Uuden Pique Advancedin tarkempi saatavuus varmistuu myöhemmin. Pyörästä on saatavilla neljä eri varustelutasoa alkaen hieman alle viidestä tuhannesta eurosta.

Suositushinnat:

Pique Advanced 29 0 12999 €

Pique Advanced 29 1 8299 €

Pique Advanced 29 2 5499 €

Pique Advanced 29 3 4899 €

Lisätietoja pyörästä löydät muun muassa Livin sivuilta täältä.

Kirjoittanut:

Mika

Kuraläpän viisain ja sydämellisin henkilö, toinen perustajajäsenistä. Mitä Mika ei tiedä, sitä ei kenenkään tarvitse tietää. Tekniikan parissa työtään tekevä Mika nauttii siitä, kun pääsee ajamaan pitkiä lenkkejä mieluiten musiikkia kuunnellen. Kalusto alla vaihtuu fiiliksen mukaan maasturista graveliin. Mika arvostaa myös hyviä oluita, ja onkin paljon mainetta niittäneen Kuraläppä NEIPAn luoja.