Weldtite-pyöränhoitotuotteet: Chain Cleaning Machine + Citrus Degreaser

Brittiläisen Weldtiten pyöränhuoltotuotteiden testisarja jatkuu, tällä kertaa vuorossa ketjupesuri ja siihen sopiva pesuaine, Citrus Degreaser. Myös näitä tuotteita on testattu pidemmän ajan ja kokemukset kasattu tähän artikkeliin.

Weldtite Chain Cleaning Machine

Eli suomeksi tuttavallisemmin, ketjupesuri.
Pakkaukseen sisältyy pesuri ja 75 ml pullo biohajoavaa Citrus Degreaser-pesuainetta.

Kuten aiemmin julkaistussa Weldtiten ketjuöljyjen testausartikkelissakin jo asiaa puitiin, on ketju polkupyörän voimansiirron hyvin tärkeä osa, eikä suotta. Sen tehtävä on siirtyä rattaan hampaalta toiselle, kiskoen takana tulevaa pakkaa pyörimään ja siinä mukana myös tietysti koko takakiekkoa. Ei ihan iisipiisi keissi, joten huomaavaisuus ketjujamme kohtaan ei ole lainkaan tuulesta temmattu. Yksi tapa tällaiselle harrastelijalle pitää huolta kulutusosien kunnosta, on esimerkiksi tällainen ketjupesuri. Uskaltaisin sanoa, että tällaisella ketjupesurilla saa myös puhtaamman lopputuloksen kuin pesuaine+rätti-yhdistelmällä, joka usein taitaa olla se pikapuhdistuksen toinen vaihtoehto. Tällaista pesuaparaattia olen pyöräilymatkani varrella ennenkin käyttänyt, mutta se kyseinen malli vaatiessaan kolme kättä käyttöä varten sai minut mietteliääksi, liekö tämä juttu nyt käytännöllinen lainkaan. Nyt olisi siis uudella pesurilla näytön paikka! Selvähän se nimittäin on, että likaista ketjua ei kannata öljytä, joten tällaiselle nopealle apurille paikka on avoinna.

Ketjun kunnosta huolehtiminen on yksi tärkeimpiä huoltotoimenpiteitä, joka tulisi suorittaa säännöllisesti. Tässä ketju kaipaa jo pesua.

Pakkausta avatessani huomasin pohtivani, tarvitsenko kuitenkin paketin takakannen ohjeita perusteellisempaa selvitystä laitteen asettamisesta paikoilleen. Onneksi Weldtite on hoitanut verkkosivuilleen ja YouTube-kanavalleen lyhyitä ja ytimekkäitä oppaita ja esittelyjä tuotteistaan, joten sain tämän kahden osan palapelin näppärästi paikoilleen. Punaisen salvan ollessa auki-asennossa, asetat ylä- ja alaosan ketjun ympärille ja kun osat ovat paikoillaan, käännät salvan kiinni, ja kansi lukittuu mukavan tiukasti paikoilleen.
Salvan voi sen ylettyessä kääntää takavaihtajan häkin taakse, jolloin pesuri pysyy näppärästi paikoillaan ja käyttäjä voi keskittyä enemmän itse pesuoperaation vaatimaan kampien pyöritykseen. Omassa takavaihtajassa (Sram GX Eagle) oli sen verran muhkeat muodot, että salpa ei sinne ylettynyt, joten siinä tapauksessa lukitusta varten salpa käännetään eteen.

Pesuria oppii nopeasti käyttämään, ja se osoittautuikin varsin käteväksi apuvälineeksi pyörän hoitotoimenpiteissä. Innostaa puhdistamaan ketjuja!

Nestettä lisätään kannen aukosta ja aukon vierestä löytyy pesuaineen annostelua varten pieni nappi. Pesurista saa hyvin otteen ja annostelu sujuu ongelmitta. Pesuainetta tuntuu ensin tulevan vallan reilusti läpi, joten teen lyhyitä täp-täp-täp-täppäyksiä annostelijalla.
Pesuaine tehoaa hyvin ketjujeni kuonaan, ja lopulta olen käyttänyt koko pesuaineen kannen säiliöstä. Kampia pyörittäessä voi ihastella likaisen nesteen kertymistä pesurin pohjalle, voi miten tyydyttävää sitä onkaan seurata!
Päädyin lisäämään vielä toisen annoksen pesunestettä ja pyörittämään vähän rauhallisemmin kampia. Pesutulos kahden annoksen jälkeen oli oikein mainio, ja ketjusta rattaille kulkeutuneella aineella ja harjalla sain siivottua myös näitä osia. Lopuksi huuhtelin osat vedellä ja kuivasin rätillä osat ja pyyhin ketjut, ennen ketjuöljyn levittämistä seuraavaa ajokertaa varten.

Harjakset siistivät ketjut ulkoa ja linkkien välistä.

Ensimmäisestä pesukerrasta lähtien olen ollut tyytyväinen pesutulokseen, pesurin käytettävyyteen ja pesuaineeseen. Pesuaineessa on nimensä mukaisesti sitruunainen tuoksu, joka ei ole liian läpitunkeva mutta antaa raikkaan tunnelman pesuhetkeesi. Pesuaine on myös biohajoavaa, josta olemme kiitollisia. Onnistuin myös saamaan käsityksen siitä, että tarvittaessa näitä harjaosia on mahdollista ostaa varaosina lisää, mistä ehdottomasti lisää plussaa. Kotelon materiaali vaikuttaa varsin kestävältä ja uskon sillä olevan pitkä elinikä. Sinänsä pesuri ei keksi pyörää uudelleen, mutta on käyttämistäni pesureista ehdottomasti näppärin ja laadukkaimman tuntuinen. Verkkokauppatutkimuksen perusteella pesuri on mielestäni myös varsin kohtuuhintainen.

Puhdasta tulee!

Lopuksi, otetaan yhteenveto hyvistä ja huonoista puolista.
Rakenne on jämäkkä ja pesuri pysyy hyvin paikoillaan ketjun päällä. Pesuri on helppo käyttää, ja niin sen tulisikin mielestäni olla. Tällä on mahdollista saada hyvä pesutulos lyhyessä ajassa.

Huonoksi puoleksi nostan sen, että kaupasta ei löytynyt lisää tätä kyseistä pesuainetta, vaikka Weldtiteä valikoimassa muuten on. Joudun etsimään tätä ketjun pesuainetta nyt vähän laajemmalta alueelta.

Pakko sanoa lopuksi, että tätä pesuria käyttämällä, näinkin laiska pyörän siivooja innostui entistä useammin siivoushommiin – ei hassumpi suoritus lainkaan, varsinkin kun ennakkoon ohuesta epäluulosta laitteen käytettävyyden ja tarpeellisuuden suhteen lähdettiin liikkeelle.

Tulevassa Weldtite-tuotetestissä pureudutaan jarrujen puhdistussprayn ja pyörän suojasprayn suoriutumiseen Jämsän ankarissa olosuhteissa. Artikkeli päättää Weldtite-tuotteiden kestotestisarjan.

Ketjujen puhdistusaine Citrus Degreaser. Tuoksuu juuri sopivasti sitrukselta, eikä tuoksu ole liian pistävä.

Kirjoittanut:

Sari Jokinen

Sari on raikas tuulahdus iloa ja väriä maastolenkeillä ja kaikkialla, missä hänet kohtaatkaan! Sarilla on kokemusta pyöräilystä monen vuoden ajalta niin harrastajan, kuin kisaajan näkökulmasta. Työkokemus pyöräkaupalta antaa näkemystä tuotteiden testaamiseen.