Kuraläpän testissä Forbidden Druid V2

Kanada on jääkiekon ohella tunnettu maa myös tietynlaisena maastopyöräilyn mekkana. Varsinkin jos puhutaan alamäkeen suuntautuvista alalajeista ja niihin liittyvistä unelmien matkakohteista, on Brittiläinen Kolumbia varmasti monen listalla.
Kun jollain alueella on paljon tunnettuja harrastuspaikkoja, kerää se puoleensa alan harrastajia. Ja silloin kun saman lajin harrastajat kolistelevat viisaita päitään yhteen on se omiaan aiheuttamaan harrastajalähtöistä yrityskeskittymää. Voisi olettaa, että edellä mainitut lähtökohdat ovat juurisyynä sille, miksi juuri Kanadasta tulee niin paljon tunnettuja merkkejä kuten Rocky Mountain, Devinci, Norco ja Race Face vain muutamia mainitakseni. Melko tuoreena, mutta jo vankasti asemansa vakiinnuttaneena tulokkaana alueelta ponnistaa myös erittäin mielenkiintoisia pyöriä valmistava Forbidden Bike Company.

Forbidden plateau -ylängön mukaan nimetyn valmistajan mallistoa selaillessa on helppo uskoa, että se tulee alueelta, jolla gravitylajeilla on vahva edustus. Forbiddenin mallistosta löytyy alamäkipyörä Supernought, enduropyörä Dreadnought, sekä nyt käsittelyssä oleva trail-pyörä Druid.
Kaikkia malliston pyöriä yhdistää ulkonäöllisesti vahvasti toisiaan muistuttava runko, jonka tunnistettavimpana ominaisuutena on high-pivotilla varustettu Trifecta jousituslinkusto. Kaikkien mallien rungot noudattavat myös Forbiddenin OneRide-teknologiaa, jonka ajatuksena on se, että pyörän mittasuhteet pysyvät samana runkokoosta riippumatta. Näin voidaan tarjota kaiken kokoisille kuskeille saman ajotuntuman tarjoama runko, eikä koon kanssa tarvitse tehdä kompromisseja. Koko on valittavissa kuljettajan mieltymysten mukaan välillä S1-S4 ja rengastusvaihtoehtoina täysi 29″ tai mullet.
Suomessa Forbiddenin pyöriä on saatavilla ainakin Turkulaisen Ajopyörän (bikeshop.fi) -kautta. Druid löytyy myös edellä mainitun liikkeen testipyörävalikoimasta, joten jos pyörä herättää kiinnostusta ja haluat päästä itse toteamaan minkalaisesta pyörästä on kyse, suosittelen vahvasti tilaamaan pyörää testattavaksi omille kotipoluille! Mainittakoon vielä, että bikeshop.fi testipyörän tilaaminen on varsin helppoa ja kustantaa ainoastaan pyörän toimitusmaksun verran. Lue lisää testipyöristä TÄÄLTÄ!
Forbidden Druid V2 -yksityiskohdat
Druid huokuu laatua heti ensisilmäyksellä. Runko omaa selkeät linjat ja viimeistely antaa mielikuvan siitä, että jokainen yksityskohta on tarkoin harkittu ja loppuun mietitty. Rungon vaaleanpunainen, samettinen mattapinta antaa kivan kontrastin pyörän muuten varsin hyökkäävän ja agressiiviseen ajoon kykenevältä näyttävän laitteen yleisilmeeseen. Lisäksi väritys poikkeaa miellyttävällä tavalla valtavirrasta.
Rungon läpiviennit kulkevat rungon sisään perinteisesti emäputken kyljestä ja kaapeleiden reitteihin on muutenkin käytetty ajatusta, joka lupaa hyvää huollettavuutta silmälläpitäen. Läpimenoaukoissa on reilun kokoiset kiristettävät tulpat, jotka sekä helpottavat kaapeleiden läpivientiä, että pitävät kaapelit tiukasti paikallaan, jolloin ne eivät aiheuta ylimääräisiä ääntelyitä rungon sisässä.
Rungossa on kiinnityspisteet juomapullotelineelle perinteikkäästi viistoputkessa, mutta myös lisäksi vaakaputken alapinnassa, johon voi kiinnittää kätevästi vaikkapa työkalun, pumpun tai miksei vaikka toisen juomapullotelineen.
Rungon sisään on myös mahdollista jemmailla lenkillä tarvittavia varusteita. Rungon sisäiseen säilytystilaan pääsee käsiksi pienestä luukusta, joka löytyy rungon alapuolelta keskiön etupuolelta. Luukun kiinitysmekanismi on simppeli, sormin kiristettävä siipimutterisysteemi, joka ei ole nopein mahdollinen, mutta ihan solidin tuntuinen ratkaisu ja mikä tärkeitä, luukku ei rämise. Luukku on sijaintinsa puolesta hieman hankalasti saavutettavissa ja hidas avattava, joten se ei ehkä ole paras paikka lenkkieväiden kuljettamiseen vaan ehkä harvemmin tarvittavien huoltotarvikkeiden, kuten sisurin ja renkaanpaikkaustarpeiden kaltaisten tavaroiden säilyttämiseen. Lisäksi luukun suuaukko on melko pieni, joten vaikkapa takin survominen rungon sisään vaatii hieman ajatusta ja ajankäyttöä.

Trifecta linkusto ja jousituksen toiminta
Forbiddenin malliston kaikki pyörät käyttävät samaa Trifecta -järjestelmää, jonka ilmeisimpänä tuntomerkkinä tai ominaisuutena on high pivot, eli suomalaisittain korkea pääakselipiste. Korkealla pääakselin sijainnilla pyritään siihen, että takapyörän akselirata kulkisi jousituksen kasaan painuessa taaksepäin, jolloin pyörän akseliväli kasvaa sitä pidemmäksi, mitä syvemmälle painutaan joustomatkassa. Tällaisella liikeradalla saavutetaan kaksi merkittävää hyötyä, jotka ovat selkeästi huomattavissa Druidilla ajaessa. Koetan seuraavaksi avata näitä hyötyjä tässä hieman kyseenalaisin termein, jotta linkuston toiminta hahmottuisi ehkä vähän kuvaavammin. Tämä saattaa aiheuttaa tieteellisempään termistöön tottuneilla niskakarvojen pörhistymistä. Pahoittelut jo etukäteen!

Ensimmäinen ja ehkä huomattavin hyöty on se, että töyssyn kohdatessaan takarengas ikäänkuin luikahtaa sen yli paljon liukkaammin, kuin perinteisen linkuston omaavan pyörän takarengas. Kun taka-akseli liikkuu taaksepäin, syö se huomattavasti vähemmän eteenpäin kuljettavaa liike-energiaa. Tämä aiheuttaa välillä jopa tunteen, että takarenkaan ylittäessä esteen iskarin rebound ikään kuin töytäisee pyörälle lisävauhtia, kun kivet ja juuret pullahtelevat pyörän alta tavanomaisen tökkimisen sijaan. Tämä oli erittäin selvästi huomattavissa ja antoi sellaisen mielikuvan ja tunteen, että perä syö maaston epätasaisuuksia paljon paremmin kuin pyörän joustomatkalta voisi odottaakaan.
Toinen hyöty on se, että akselivälin kasvaessa pyörän vakaus lisääntyy. Eli jos vaikkapa mutkassa tulee vastaan epätasaisuuksia ja takarengas väistyy esteen tieltä takaviistoon pyörän akseliväli kasvaa tuoden lisää vakautta ja pitoa. Tämä tosin on hieman vaikeammin havaittavissa ja tämän fiiliksen löytämiseen vaikuttaa muutkin asiat, kuin vain high pivot linkusto.

Edellä mainittujen hyötyjen lisäksi on mainittava vielä Trifecta linkuston käyttäytyminen jarrutuksen alla, eli niin sanottu ”anti-rise” ominaisuus. Anti-rise -termillä tarkoitetaan lyhyesti sitä, että kun jarrutetaan voimakkaasti pyörä ei pyri heittämään kuljettajaa sarvien yli vaan jarrutustilanteessa pyörän akseliväli kasvaa ja keskiö laskee alaspäin jolloin pyörän muuttuva geometria pyrkii vastustamaan kuljettajan painopisteen nousemista ja täten vakauttamaan menoa myös tiukoissa jarrutustilanteissa. Anti risen miinuspuolena voidaan pitää vaikutusta takajousituksen toimintaan, kun kuljetaan syvemmälle jousitusmatkalla, ilmajousen progressio pyrkii hieman jäykistämään jousituksen toimintaa.
Speksit
Druidista löytyy runkosetin lisäksi kolme eri tasoisilla komponenteillä varusteltua kokoonpanoa, joista testissämme oli keskimmäinen, mallimerkinnältään Druid GX RS S Plus. Komponenttien valinnoissakaan ei ole menty sieltä missä aita on matalin, vaan niihinkin on käytetty ajatusta ja luettu taatusti komponenttien arvosteluja ja otettu huomioon käyttäjäkokemuksia. Kaikki kokoonpanot on varustettu Sramin ja RockShoxin osilla ja mallimerkinnän mukaan mennään Selectistä tai Bronzesta, plussan tai Silverin kautta Ultimateen. Maininnan arvoista on myös se, että kaikki mallit tulevat Transmission sarjan vaihteistolla ja kaikissa malleissa on tehdasasennettuna trendin mukaiset 165mm kammet!


Ohjaamon osat ovat Burgtecin käsialaa. Kaikissa versioissa on OneUpin mainetta niittänyt hissitolppa, Burctecin fancyt akselit sekä erinomaiset CrankBrothersin Synthesis kiekot (kalleimmassa versiossa hiilikuituiset). Osalistalla on siis tarjolla mukavasti valtavirran tarjonnasta poikkeavia raikkaita tuulahduksia, jotka tuovat pientä kivaa luksusta ja huippulaadukasta tuntua jo muutenkin viimeisteltyyn kokonaisuuteen.



Geometria
Kuten edellä mainittiin, Druidin kokopolitiikka noudattaa OneRide teknologiaa, joka on suunniteltu tarjoamaan tasapainoista ajotuntumaa kaikissa runkokoissa. Pyörän geometria skaalautuu runkokoon mukaan, jolloin pyörän painopiste ja hallittavuus säilyvät johdonmukaisina. Tällöin vältytään tilanteilta, että pienimmän koon lyhyt reach yhdistettynä kaikissa koissa käytettävään chainstayn mittaan tekisi pyörän takapäästä vaikeasti hallittavan ja kömpelön. Kun taas isomman koon pitkä reach yhdistettynä lyhyeen chainstayhyn tekee pyörästä takapainoisen ja epävakaan. Druid V2 rear-center -mitta vaihteleekin S1-koon 423mm:stä noin 15mm loikilla S4-koon 466mm:in. Reach mitat vaihtelevat 20mm hyppäyksi S1-koon 440mm:stä S4-koon 500mm:in.
Testissämme ollut S2-kokoinen 29″ -kiekoilla oli varsin sopiva tällaisen 174cm kuskin käsiteltäväksi. Kirjoitin fiilikset geometriasta talteen ajotuntuman perusteella, ennen kun katsoin niitä taulukon puolelta ja kirjailin ylös seuraavaa; Geometriaa voisi kuvailla moderniksi ja tasapainoiseksi kykenevän, alamäkipainotteisen trail pyörän geometriaksi. Keskiö tuntui sopivan matalalta, reach on juuri hyvällä tavalla pidemmän puoleinen ja sopivan korkea stack -mitta tekee painopisteen siirtelystä pyörän päällä helppoa ja on hyvässä balanssissa reach- ja chainstay -mittojen kanssa. Eturenkaalle saa helposti painoa mutkissa ja loiva keula sekä pitkä reach tuovat itsevarmuutta alamäkiin.
Druid V2 Keulakulma on MX-versiossa 64,5 astetta ja 29” versiossa 65 astetta, mikä on vakiintunut monien trail-pyörien alueelle. Tämä kulma on riittävän loiva vaativilla ja nopeilla poluilla ajamiseen, mutta samalla tarpeeksi jyrkkä, jotta ohjaustuntuma säilyy hallittavana hitaammilla nopeuksilla. Satulaputken kulma on 76,7 tai 77 astetta riippuen rengaskoosta, mikä tarjoaa riittävän jyrkän ajoasennon tehokkaaseen polkemiseen, mutta tuntuu kuitenkin rennommalta tasaisemmilla osuuksilla verrattuna vieläkin pystympiin geometrioihin.


Forbidden Druid – Ajofiilikset
Heti ensipolkaisusta lähtien pyörä antaa vahvasti laadukkaan vaikutelman. Parkkipaikkapyörittelyssä pyörä on erittäin jämäkkä ja hiljainen. Runko on jäykkä ja vastaa polkaisuun välittömästi high pivotin aiheuttamasta ylimääräisestä rissapyörästä huolimatta. Alusta tuntuu myös jämäkältä eikä notku poljinliikkeen mukana.
Vaikka luonnehtisinkin pyörää alamäkipainotteiseksi trail pyöräksi, se ei poista sitä tosiasiaa, että Druid V2 on erittäin hyvä pyörä ajaa ylämäkeen. Kiipeäminen on Druidin kanssa erittäin helppoa ja mukavaa (niinkuin ylämäkeen ajaminen yleensäkin), mutta erityisesti se loistaa teknisissä ylämäissä. Geometria tekee pyörän päällä liikkumisesta helppoa ja jousitus huolehtii siitä että pitoa on juuri siellä missä sitä halutaan olevan. Druid on erittäin helppo liikutella, mutta pitkähkön peränsä vuoksi se pitää menon myös vakaana. Kuten edellä mainittiin, poljintuntuma on tehokas ja runko jämäkkä, jolloin voima välittyy takarenkaalle tehokkaasti vaikka jousitus on täysin auki. Ylimääräinen rissa ei pidä kiivetessä ylimääräisiä ääniä, eikä tunnu vaikuttavan pyörän poljintehokkuuteen heikentävästi. Täytyy nyt vielä mäinita, että tokikaan kyseessä ei ole XC pyörä, eikä varsinainen ylämäki sprintteri, vaan ennemminkin rauhallinen ja vakaa kiipijä, joka ei notku poljinliikkeen alla, kuten monet muut vastaavilla alamäkiominaisuuksilla varustetut pyörät.
Kun Druidin nokka osoittaa alamäkeen ja jarrut on auki, on erittäin vaikea uskoa, että kyseessä on joustomatkaltaan vain 130mm:llä varustettu pyörä.
Druid on alamäessä hämmästyttävän vakaa ja vauhtikestävä pyörä, joka kykenee haastamaan pidemmällä joustolla varustettuja malleja. Sen pitkä takahaarukka, loiva keulakulma ja hieman pidempi joustohaarukka antavat pyörälle uskomattoman kyvykkään tuntuman ja vakauden suurissa nopeuksissa. Pyörän jousitus toimii tehokkaasti ja pitää renkaat hyvin kiinni maassa, tarjoten sekä pitoa että ketteryyttä, joita moni pitkäjoustoisempi pyörä voisi kadehtia.
Druidin geometria tekee siitä helposti hallittavan kevyillä painonsiirroilla, ja se yhdistää vakauden sekä ajamisen hauskuuden erinomaisesti. Toisaalta pyörän ominaisuudet rohkaisevat ajamaan kovaa, mutta rajojen saavuttaminen voi tuntua siltä, että runko ja geometria lupaavat enemmän kuin 130 mm joustomatka lopulta pystyy tarjoamaan. Varsinkin endurohenkisissä alamäissä, joissa jousitus joutuu koville, tulee pyörän rajat vastaan kun koetetaan saada sitä viimeistä puristusta irti juurakkomutkasta ulos tultaessa tai isojen kivikoiden yllättävissä kompressioissa. Nämäkään eivät aiheuta Druidin tapauksessa kiperiä tilanteita poluilla, vaan pyörä käyttäytyy ennustettavasti myös silloin kun sen rajat tulevat vastaan.
Druid VS Enduropyörä?
Kukaan ei kysynyt, mutta jos kyseessä on kerran niin kykenevä pyörä niin onko siitä sitten haastajaksi enduropyörälle?
On! Tai no, se nyt sitten vähän riippuu mitä siltä enduropyörältä haetaan. Itselleni tämä kysymys heräsi vilpittömästä kiinnostuksesta korvata enduropyörä hieman monipuolisemmalla, mutta kuitenkin endurotouhuihin kykenevällä pyörällä. Druid tuntui ensifiilisten perusteella sopivan kuvaukseen, joten päätin ottaa asiasta selvää testaamalla.
Varsin kattavan, mutta erittäin epätieteellisen testini perusteella Druid V2 on varsin kykenevä laite haastamaan ainakin muutaman vuoden vanhemman enduropyörän.
Testijakson aikana kävin pyörällä Levin-, sekä Rukan Bikeparkeissa ja ajelin vertailun vuoksi samoja ratoja omistamallani Orbea Rallonilla. Kokeiluuni perustuen voin sanoa, että Druidilla uskalsi ajaa sinne minne uskalsi 170/160 joustavalla Rallonillakin, mutta molemmat loistivat hieman eri osa-alueilla. Ajallisesti pätkien vertailuajat olivat yllättävänkin lähellä toisiaan ja Druidilla tuli jopa muutama oma Strava PR joilleikin pätkille. Druidilla ajo tuntui lähes poikkeuksetta hauskemmalta ja nopeammalta, kun taas todellinen kello tykkäsi keskimäärin hieman enemmän Rallonin ilmeettömämmästä menosta.
Kenelle Druid V2 on se oikea?
Edellisen kappaleen vastaus kuuluu mielestäni jo tämän otsikon alle: Jos asuisin trail centerin vieressä ja nauttisin bike parkeissa ajamisesta enemmän hauskanpito mielessä, olisi Druid minulle juuri se oikea pyörä. Mutta kun asun ehkä suomen tasaisimmassa kolkassa ja minun kesieni bike park päivät koostuvat 70% enduro kisa- ja treenipäivistä joudun jatkamaan vielä etsintöjäni. Rivien välistä saattaa olla luettavissa, että Druid V2 on pyörä jonka haluaisin omistaa, mutta joudumme sydämet särkyneinä vain toteamaan että olemme kasvaneet toisistamme erilleen.
Druid ei ole suunnattu niille, jotka etsivät mukavuutta pitkille polkulenkille, vaan kuskeille, jotka haluavat tehdä trail- ja enduroreiteistä leikkisämpiä ilman, että kaikki reitin haastavuus katoaa. Se on parhaimmillaan siellä missä hauskuus piilee, eli teknisillä poluilla, flow pätkillä kaahailussa, jibbailussa, skrubbailussa, whibbailussa, tsäppälyssä, näppäilyssä ja…. mutta pystyy silti selviytymään lähes mistä tahansa!
Druid on pyörä jonka voi viedä minne vain. Ei tarvitse pelätä että pyörästä loppuisi ominaisuudet kesken ja vaikkakin on kyseessä 130mm joustava trail pyörä, uskaltaa sillä surutta suunnata ainakin suomen bikeparkien mustillekin reiteille.
Kirjoittanut:

Aki on, kuten arvata saattaa, intohimoinen pyöräilyn sekakäyttäjä. Pyöräilevä rumpali, perheenisä ja insinööri, joka on hakeutunut tavoitteellisen urheilun pariin saadakseen vastapainoa arjen pyörteisiin. Sen lisäksi, että Aki koluaa keski pohjanmaan neulaspolkuja, on hän tuttu näky Suomen bikeparkeissa ja pyöräilytapahtumien osallistujalistoilla.