Bell 4forty Air Mips – avokypärä trailiajoon

Kuva: Akseli Muraja

Bell 4forty Air Mips on Bellin uusin trail kypärä. Kypärä sijoittuu hinnaltaan keskiluokkaan ja omat odotukset noin 150€ kypärälle ovat melko korkealla. Heti paketista otettuna kypärä tuntuu kevyelle, mutta jotenkin mukavan jämäkälle. Mattapinta ja siro, mutta tarpeeksi pitkä lippa tekevät vaikutuksen.

Kypärä tuntui heti jämäkältä paketista otettua.
Kuva: Akseli Muraja

Painoa kypärällä on noin 360g ja mielestäni se on melko vähän, kun on tottunut ajamaan suurimmaksi osaksi fullface -kypärä päässä. Lipalle löytyy kolme kiinteää asentoa. Lippaa nostamalla tai laskemalla se napsahtaa tukevasti seuraavaan asentoon, ja pelkoa siitä, että rajuimmassakaan menossa lippa itsestään vaihtaisi asentoa, ei ole. Alimmassa asennossa lippa tulee hieman näkökentän ylälaitaan auringolta suojaamaan, keskimmäisessä asennossa ajolasit mahtuvat sopivasti lipan alle ja ylin asento tarjoaa mukavasti lisää tuuletusta ja goggletkin voi nostaa lipan alle.

Tyylikäs kokonaisuus on valittavissa useissa eri värivaihtoehdoissa. Kuva: Akseli Muraja

Istuvuus kypärässä on ensiluokkaista. Kypärässä on Mips (Multi-Directional Impact Protection System) joka vähentää päähän kohdistuvia kiertovoimia iskuissa. Mipsiin on lisäksi integroitu Bellin oma Float fit-säätö, jolla saa säädettyä kypärän omaan päähän käypäiseksi.  Säätörullaa voi liikuttaa myös ylös-alas suunnassa hieman, että se asettuu sopivasti takaraivolle. Perinteisen pikalukon sijaan tässä on Fidlockin magneettinen lukko. Fidlockin lukko menee kiinni magneetin avustamana lähes itsestään ja avautuu vaikka yhdellä kädellä lukon puolikkaita liu´uttamalla. Näppärää!

Magneettinen Fidlockin klipsu on helppo ja nopea käyttää.
Kuva: Akseli Muraja

Ajaessa kypärä pysyy hyvin paikoillaan ja istuvuudesta kertoo myös se, että edes ensimmäisellä lenkillä ei tarvinnut tehdä yhtään säätöä. Ainoana miinuspuolena pitää kuitenkin mainita se, että kylmemmillä keleillä ohuen pipon kanssa saattaa tulla ongelmia. Kypärä yrittää työntää pipon väkisillä silmille jos kesken lenkin jostain syystä olet ottanut kypärän pois ja yrität saada sen takaisin. Tästäkin ongelmasta onneksi selviää melko helposti ja pari naksua säätöä löysäämällä saa Bell:in sujahtamaan takaisin päähän. Kiristys, lukko kiinni ja matka jatkuu.  Lipan asentoa muuttamalla pystyy vaikuttamaan tuuletuksen voimakkuuteen ja pitkiin ylämäkiin onkin mukava napsauttaa lippa ylimpään asentoo.

Kun kypärä istuu päässä oikein, se ei hetkahda edes isommissa tärskyissä.
Kuva: Akseli Muraja

Bell 4forty Air Mips on mukava kypärä jokapäiväiseen käyttöön ja poluilla se on kuin kotonaan. Kypärässä yhdistyvät hyvät säätöominaisuudet ja laadukas toteutus inhimilliseen hintaan. Värivaihtoehtoja on monta ja kaikki vaihtoehdot ovat mattapintaisia. Jos värit miellyttävät, mitä muuta kypärältä voisi vaatia?

Kuva: Akseli Muraja

+Hyvä istuvuus testaajan päähän

+Paljon värivaihtoehtoja

+Mips sitä kaipaaville

+Kypärän eri säädöt takaavat istuvuuden ja ajomukavuuden

-Talvella ajaessa voi vaatia asettelua pipon kanssa, mutta ongelma ratkeaa kypärää löysyttämällä sitä pukiessa

 

Bellin 4forty Mips osoittautui testissä hyväksi trailikypäräksi. Testi tehtiin useamman kuukauden aikana ennen ja jälkeen talven, sekä tietty talven aikana. Kypärä asettuu keskitason hintaluokkaan, joten siltä voi odottaa jo paljon. 4forty onnistui vakuuttamaan testaajan, ja testin jälkeen voikin tyytyväisenä todeta että tämä kypärä lunastaa odotukset – ja hinta tuntuu varsin sopivalta laadukkaalle kypärälle. Jos tämä kypärä istuu sinun päähäsi, niin tätä tuotetta on helppo suositella.

 

Kuva: Akseli Muraja

 

Voit lukea kypärästä lisää valmistajan sivuilta.

 

Lipan korkeutta on mahdollista säätää kolmeen eri asentoon. Matalammassa asennossa lippa toimii hyvin suojaamaan silmiä auringolta tai korkeammassa asennossa jemmapaikkana ajolaiseille. Kuva: Akseli Muraja

Kirjoittanut:

Antti Ukkonen

Kuraläpän vieraileva reportteri syvältä Savosta. Eniten kiinnostavat kisaraportit, tuotetestit ja ajaminen. Kunhan ajaa. Ja välillä kirjoittaa ajamisesta!