Talvikunkku 2024 – kilpailua lumienduron kuninkaallisten titteleistä

Talvikunkun titteliä tavoittelemassa Erik Väänänen. Kuva: Tomi Tähti
Vuoden yksi erikoisimmista pyöräkilpailuista ajettiin Hollolassa. Talvikunkku 2024 on kilpailu, jossa kilpaillaan endurotitteleistä talvipoluilla.

Jutellaan alkuun kilpailun järjestävän Trail Ahead Oy:n Antti Nousiaisen kanssa siitä, että mikä ihmeen homma tämä nyt on. Jutun lopussa omia kokemuksia kilpailusta ja luonnollisesti vuoden 2024 kisan tulokset.

Mistä Antti nyt oikein on kyse?

Talvikunkku on maastopyörätapahtuma ajanotolla joka järjestetään Hollolan Tiirismaalla. Tiirismaa sijaitsee Messilän kupeessa ja on aikaisemmin toiminut myös laskettelukeskuksena. Maastot ovat erittäin tuttuja alueen maastopyöräilijöille ainakin kesäkaudelta. Tapahtumassa on kolme erikoiskoetta joita saa ajaa niin paljon kuin sielu sietää kullekin luokalle määrätyn ja porrastetun 4 tunnin ajoajan kuluessa, jonka aikana ajetuista suorituksista kaksi parasta aikaa erikoiskokeelta lasketaan kilpailijan tulokseen. 

Tavoitteena on tarjota talvipoluilla talven paras ajopäivä. Jokainen osallistuja saa itse päättää mikä se itselleen on, hauska päivä kavereiden kanssa hyvillä poluilla tai kilpailu. Suunnittelun lähtökohtana tapahtumalle on saada aikaan hyvät reitit ja järjestelyt, että nauttiminen ei jää ainakaan niistä kiinni.

Perinteiseen tapaan paikallinen seura tekee työtä tapahtuman eteen ja sillä mahdollistetaan Trail Aheadin ajanottolaitteiden käyttö junnujen treeneissä kesällä. Ota Trail Aheadin some seurantaan ja tiedät mitä alueen poluilla tapahtuu ja ennen kaikkea pääset varmasti kiinni ensi vuoden tapahtumaan.

Edellisessä Talvikunkussa harjun toisen puolen polkujen jyrkkyys saattoi yllättää, mutta jos maastopyörätermein kuvaillaan, on tällä kertaa kyseessä avokypärähommia eikä niinkään täysiverisiä DH-rännejä. Laason puoli on mahtavaa maastoa ja siirtymän auki auraaminen tekee tapahtumasta erittäin mielekkään. Luonnollisesti varsinkin kisaa ajamaan tulevat valitkoon itse sopivat suojat, joiden käyttöä tapahtuman järjestäjä tietenkin suosittelee.

Antti haluaa muistuttaa maastopyöräkansalle, että talvi on oikeasti hyvää aikaa ajaa maastopyörällä kun reitti on tavalla tai toisella tampattuna ja se on kunnossa. Kannattaa pitää pyörät ajossa myös talvella, koska talvellakin ajaminen on kivaa!

Olli Leinonen erikoiskokeella. Kuva: Tomi Tähti

Missä Talvikunkku järjestetään?

Talvikunkku järjestetään, kuten todettua Tiirismaalla Hollolassa, joka on käsite ulkoilijoiden ja maastopyöräilijöiden keskuudessa. Huikeaan 223 metriin merenpinnasta tavoitteleva Salpausselän harjun huippu joka tarjoaa Etelä-Suomen mittakaavaan poikkeuksellisen hienon luontoliikuntapaikan. Talvella on yllätys miten vähän on liikkujia alueella, joten päästään helposti mielenkiintoiseen talvimaisemaan kilpailemaan.

Kuka kilpailun järjestää ja miten olet päätynyt tätä meille tekemään?

Talvikunkun järjestämisestä vastaa Trail Ahead Oy. Talvikunkku on lähtenyt käyntiin alunperin Strava segmenteillä järjestetystä kisasta, jota ajetaan nyt seitsemättä kertaa. Taustalla on Lahden Pyöräilijöiden järjestämä ja Finlandia hiihdon kanssa samaan aikaan järjestetty Fatbike Finlandia, joka oli SM-kilpailu kyseisillä vekottimilla. Kilpailun aikaansaaminen vaati valtavan määrän talvipolun tekemistä kilpailua varten, joita Antti oli mukana tekemässä. Reittejä tehdessä tuli mieleen, että reitit ovat niin mahtavia ja sieltä löytyy ainesta enduro kisan järjestämiseen hyvillä pätkillä. Ajatus viikkoa myöhemmin järjestettävästä segmenttihaasteesta syntyi ja tällä tiellä ollaan fatbike kisojen jäätyä jo pois, mutta Talvikunkun ollessa edelleen voimissaan. Talvet 2022 ja 2023 Talvikunkkua tehtiin Funduro cupin siipien suojassa ja nyt on aika tehdä tätä oman yrityksen nimiin.

Kari Matilainen Hollolan jylhissä metsissä. Kuva: Trail Ahead

Mitä kilpailun järjestäminen näissä olosuhteissa vaatii?

Luonnollisesti kilpailuissa aikaa palaa reittien valmisteluun, mutta onhan toki talvikilpailun järjestäminen aivan omaa luokkaansa, varsinkin kun reittejä siirtymineen ei ole valmiina. Tällaisen kilpailun valmistelu vienee vuonna 2024 noin 45 tuntia, noin 30 tuntia varsinaisen reitin parissa. Vuonna 2023 reitin teko vei noin 50 tuntia sääolosuhteista johtuen lumen tulon ollessa lähes jatkuvaa.

Talvipolkujen ylläpito ja lumen käsittely on Antin mukaan todella monimutkainen taitolaji. 3-4 vuotta on mennyt ihan harjoitellessa ja joskus viidentenä vuonna voi sanoa, että alkaa lumekäsittelyn hallitsemaan. Yksi ihminen ei polkua kovaksi tallaa ja luonnon kanssa on työskenneltävä yhdessä, lukea säätä ja lukea lunta, miten reitti saadaan kantavaksi. Oikeat hetket tamppaamiseen pitää tunnistaa ja silloin tehdään pitkää päivää – oikeassa kelissä oikeita asioita tekemällä saadaan ihmeitä aikaan.

Nämä reitit ovat syntyneet plussakelillä lumikengillä tampaten ja sen jälkeen läskipyörällä reitit sileäksi. Viimeistely on tehty lapiolla.

Tällä kertaa siirtymä päästiin ajamaan koneella ja se tekee tapahtumasta erityisen miellyttävän. Siirtymät eivät mene talvipoluilla ylämäkeen vääntämiseksi vaan erikoiskokeiden alkuun pääsee varsin näppärästi ja varsinaiset talvipolut tulee ajettua erikoiskokeiden aikana.

Miten päästä mukaan ensi kerralla vuonna 2025?

6.1.2025 ajetaan seuraavan kerran tittelistä ja mukaan pääset seuraamalla Instagramista ja Trail Aheadin nettisivuilta.

Tulokset kilpailusta

Tulokset oikeuttavat alla voittajiksi julistettaville oikeuden käyttää seuraavia arvonimiä vuoden ajan:

Miehet / naiset: Tiirismaan Talvikunkku / Talvikuningatar

E-bike miehet / e-bike naiset: Tiirismaan Talvikreivi / Talvikreivitär

Pojat 12 – 16 / Tytöt 12 – 16: Tiirismaan Talviprinssi / Talviprinsessa

Kuninkaalliset vuodelta 2024. Kuva: Trail Ahead

Vuoden 2024 tulokset ovat:

Talvikuningatar – Mari Pukarinen.

Talvikunkku – Henri Pellinen.

Talvikreivitär – Heidi Saarinen.

Talvikreivi – Kari Matilainen.

Talviprinsessa – ei osallistujia.

Talviprinssi – Juho Kousa.

Onnea titteleiden saajille ja kaikille muille tervetuloa ensi vuonna uudestaan!

Tunnelmat kilpailusta

Tässä vaiheessa juttua oli tarkoituksena koota omat ajatukset tästä varsin erilaisesta kilpailusta, mutta luonto auttoi järjestäjiä päättämään toisin ja siirtämään kilpailua kovasta pakkasesta johtuen viikolla myöhemmäksi. Tästä syystä en päässyt itse paikalle ja jouduin laittamaan harrastelijatoimittajan hatun päähäni kysyäkseni kokemuksia paikalla olleilta.

Talvikuningatar, Mari Pukarinen. Kuva: Trail Ahead

Talvikuningattaren mielestä Talvikunkku 2024 oli täydellisen rento hyvän mielen ajopäivä. Reitit oli tosi kivat, alaspäin mutkittelevaa rallatusta parilla linjavalinta kohdalla. Muihin kisoihin verrattuna on seurattava polun keskilinjaa, mikä kantaa takuuvarmasti eikä pääse vetään omii linjoja. Valmistautumiseen riitti keliin sopivan pukeutumisen valinta. Kaikin puolin mahtavasti järjestetty tapahtuma missä näytti kaikilla olevan kivaa.

-Mari Pukarinen

Talvikreivin terveiset kilpailusta ovat, että tunnelma muistuttaa vahvasti kesäisiä enduro kisoja, paitsi ilman mutaa ja liukkaita juuria. Nopeeta kapeaa lumiränniä, välillä tiukoilla mutkilla maustettuna. Pätkiin ei ennalta tarvitse (eikä voi) tutustua, kun ajolinjavaihtoehtoja ei ole yleensä kuin yksi. Vauhdin sopeuttaminen mutkiin onkin sitten avainasemassa, että kello tykkää. Ratojen kuluessa tarkempana pitää olla, että osuu oikeaan uraan, kun kaikki urat ei vie oikeaan suuntaan. Yleensä normaalia rauhallisempi ajotyyli tuo parhaan tuloksen, kun yksikin penkkaan ajo pilaa kyseisen erikoiskokeen ajan. Vielä kun tällaiseen kisaan saataisiin live ajanotto niin olisi mukava speksailla erilaisien ajotyylien ja suoritusten aikoja, ja tietenkin porukassa 🙂

-Kari Matilainen

Mikael Mäkinen ja ihan oikeat talviolosuhteet. Kuva: Tomi Tähti

Talvikreivin perässä toiseksi sähköllä ajaneen ajatuksina on, että Talvikunkku 2024 oli tapahtumana hyvin rento ja sopii kyllä kaikille ja kaiken tasoisille. Enemmänkin ajotapahtuma kuin varsinainen hampaat irvessä kilpailu. Järjestelyt toimi hyvin ja aikataulut jousti lennosta, ei esim. turhaan odotettu tulosten julkaisua 15.30 asti vaan sitten kun kaikki oli maalissa niin homma pakettiin.

Reitit itsessään taattua tiirismaan timanttia 🤩 Rentoa loivaa alamäkirallattelua. Oli selkeesti helpommat reitit kuin viime vuonna. Mut vähän pohjat petti ja tuli aika paljon spooria ja jopa spooreista meni läpi. Ei haitannut toisaalta itteeni, mut vähän kaksjakoinen fiilis ku monesti ollu tänä talvena pk-seudulla paremmassa kunnossa reiti esim. Helsingin keskuspuisto (toki käyttäjiä niin paljon enemmän, niin johtuu ihan siitä).

Gps seuranta oli ihan mielenkiintoinen uus juttu, että näki livenä kilpailijoiden sijainnin 👍

-Tommi Suomi

Tämä täytyy laittaa omaan kalenteriin ja mennä ensi vuonna paikalle kokeilemaan.

 

Kirjoittanut:

Mikko Voutilainen

Mikko päästettiin Kuraläpän joukkoon omasta mielestään Suomen virallisen Trail Hunterin statuksella. Intohimoinen pyöräilyn harrastaja on suunnannut ajatuksensa aikuisuuden taakan keskellä harrastekilpailijan ajamisista pyöräilylle aukeavan ajan käyttämiseen itselleen uusien polkujen ajamiseen, edes joskus. Kiinnostuksen kohteena omien ja kylän miesten pyörien speksaamisen ohella on toimintakyky jonka tulisi säilyä aina eläkepäivien vuorilta paiskautumiseen asti.