4.6.2025

Uusi Shimano XTR on sähkötoiminen ja vihdoinkin (melkein) täysin langaton!

Shimano on juuri julkaissut uuden pitkään odotetun sähköisen XTR-osasarjan ja tällä kertaa se on oikeasti langaton.

Shimanon uudesta XTR-osasarjasta on jo pidemmän aikaa kierrellyt erinäisiä huhuja netin keskustelufoorumeilla ja alkuvuodesta nettiin tupsahti hyvin uskottavan näköisiä kuvia XTR:n prototyypeistä. Teknisiä tietoja ei kuitenkaan ole liiaksi ollut saatavilla ennen julkaisua. Uudessa XTR M9200 -osasarjassa onkin useita kiinnostavia uusia teknisiä ratkaisuja. Shimanolle tuttuun tyyliin uusien tuotteiden markkinoille tuomisessa ei hötkyillä ja laadusta halutaan olla absoluuttisen varmoja ennen julkaisua. Tätäkin julkaisua on moni maastopyöräilijä varmasti ehtinyt odotella jo vuosia. Edellinen XTR M9100 julkaistiin lähes tasan seitsemän vuotta sitten toukokuussa 2018!

Jackson Goldstone näyttää, että uusi XTR kestää kovempaakin ajoa.

Tärkeimmät ominaisuudet

Uudessa Shimano XTR M9200 -osasarjassa on useita pienempiä ja suurempia uudistuksia, mutta moni asia pysyy myös pitkälti samana. Tässä tiivistettynä muutamat olennaisimmat nostot Shimanon uudesta lippulaivaosasarjasta:

  • Osittain yhteensopiva Shimanon aiemman sukupolven 12-vaihteisten osasarjojen kanssa.
  • Ainoastaan sähköisenä ja täysin langattomana. Ei siis enää mekaanista osasarjaa.
  • Jopa neljä eri takavaihtajaa: kahdelle eri välitykselle omalla akulla ja erilliset akuttomat versiot sähköpyörille.
  • Laajemman välityksen rataspakka on tuttu 10-51 (510 %), uutena välityksenä 9-45 (500 %), molemmat 12-vaihteisia.
  • Kammista erillinen trail/enduro-versio ja XC-versio. Pituudet 160-175 mm.
  • Vaihdevipu erittäin monipuolisella muokattavuudella ja kolmannella napilla esim. sähköpyörän ajomoodin vaihtoon.
  • Uudistetut jarrut paremmalla ergonomialla ja uudella muotoilulla. Uusi vaihtoehto yhdistää järeämpi jarrukahva kaksimäntäiseen jarrusatulaan.
  • Ensimmäinen XTR ilman etuvaihtajaa.
  • Uudet hiilikuitukehäiset kiekot enduroon ja XC:hen.
Cannondale Factory Racing -tiimin osavalinnat XC-pyörän kokoonpanoon.

Vihdoinkin langaton takavaihtaja

Moni on varmasti odottanut Shimanolta jo pitkään langatonta sähköistä osasarjaa. Uusi XTR on saatavilla ainoastaan yhden eturattaan konfiguraatioissa ja pelkästään sähkötoimisella takavaihtajalla. Vaihteenvalinnat tapahtuvat nyt aina langattomasti muotoilultaan täysin uudenlaisella vaihdevivulla. Uudessa XTR-osasarjassa on peräti neljä erilaista takavaihtajaa: kaksi akulla toimivaa ja kaksi virtansa sähköpyörän akusta saavaa. Sähköpyörille suunnitellut takavaihtajat eivät siis aivan täysin langattomia ole, vaikka vaihteiden vaihtaminen sujuukin langattomasti. Akulla toimivat pitkähäkkinen takavaihtaja 10-51-pakalle ja lyhythäkkinen takavaihtaja 9-45-pakalle. Molemmat ovat 12-vaihteisia. Kaksi suoraan sähköpyörän akusta virtansa saavaa takavaihtajaa ovat pitkähäkkinen 12-vaihteinen versio 10-51-pakalle sekä 11-vaihteinen Shimanon sähköpyörille suunniteltujen Linkglide-osasarjojen kanssa yhteensopiva versio. Molemmat sähköpyöriin suunnitellut takavaihtajat tukevat myös Shimanon AUTO SHIFT ja FREE SHIFT -teknologioita yhdessä yhteensopivan Shimanon sähköpyöräjärjestelmän kanssa.

Uusi 12-vaihteinen sähköpyöräversio XTR-takavaihtajasta.

Uuden XTR:n takavaihtajien muotoilussa on panostettu virtaviivaisuuteen, jotta niissä ei olisi teräviä reunoja, jotka voivat tarttua maaston esteisiin. Osittain tämän johdosta takavaihtajat ovat melko pyöreitä ja pullean muotoisia, mikä varmasti jakaa mielipiteitä. Takavaihtajien kitkalukon mekanismi on myös uudistunut. Siinä on nyt kaksi jousta ja se on aiempaa jäykempi pitäen aiempaa varmemmin ketjun rattaalla.

Vaihdevivun muotoinen vaihdevipu

Shimano vaikuttaa olevan hyvin ylpeä uuden XTR-osasarjan vaihteenvalitsimen muotoilusta ja muokattavuudesta. Shimano kehuu kehittäneensä myös sähköisestä versiosta vaihdevivun muotoisen ja tuntuisen. Ainakin säätömahdollisuuksia on runsaasti tarjolla, joten uusi vaihdevalitsin vaikuttaa hyvin kiinnostavalta ja toteutukseltaan varsin erilaiselta, kuin suurimman kilpailijan Sramin versiot. Vaihteenvalitsimessa on kaksi vipua samaan tyyliin, kuin perinteisessä mekaanisessa vaihteenvalitsimessa. Vivut on mahdollista säätää yhden napsahduksen tai kahden napsahduksen moodiin. Esimerkiksi rajumpaan ajoon yhden napsahduksen asetus saattaa tuntua paremmalta, kun taas kahden napsahduksen asetus mahdollista useamman vaihteen vaihtamisen nopeasti selkein napsahduksin. Shimanon sovelluksella vipuihin voi myös säätää toimintoja pitkille painalluksille. Lisäksi molempien vipujen kulmat ovat säädettävissä itselle sopivaa ergonomiaa varten. Vaihteenvalitsimessa on myös pieni kolmas erillinen nappi, jonka voi esimerkiksi säätää selaamaan yhteensopivan ajotietokoneen näkymiä tai vaihtamaan sähköpyörän ajomoodia.

Uudistuneet jarrut

Muista XTR-brändin tuotteiden uudistuksista voisi ehkä kiinnostavimpana nostaa jarrut, jotka käyttävät uutta matalamman viskositeetin jarrunestettä ja jotka tulevat kolmessa eri kokoonpanossa. Jarrukahvoissa on myös uutena ominaisuutena kahvan muutaman asteen ns. upsweep suhteessa ohjaustankoon. Tämän pitäisi Shimanon mukaan tarjota luonnollisemman tuntuman ja paremman ergonomian.

Uusissa XTR:n jarrukahvoissa on uutena ominaisuutena muutaman asteen upsweep.

Kevyempi jarrukahva yhdistettynä kaksimäntäiseen jarrusatulaan on kevyin yhdistelmä XC-ajoon. Järeämpi jarrukahva yhdistettynä nelimäntäiseen jarrusatulaan tuo hieman suuremmalla painolla huomattavasti suuremmat jarrutustehot muun muassa enduroajoon. Näiden kahden jarrun välimalli ei kenties hieman yllättäen olekaan kevyempi kahva nelimäntäisellä jarrusatulalla, vaan järeämpi jarrukahva kaksimäntäisellä jarrusatulalla. Shimanon mukaan tällä saa hieman enemmän tehoa ja tarkemman tuntuman esimerkiksi rajumpaan XC-ajoon tai trail-ajoon. Shimano ei suoraan puhu vuosia heidän jarrujaan piinanneista vaeltavan bite pointin ongelmista, mutta kehuvat uusien jarrujen olevan huomattavasti tasaisemmin ja paremmin toimivia aiempaa laajemmalla lämpötila-alueella. Toivottavasti Shimano on vihdoinkin saanut tämän viheliäisen ongelman ratkaistua!

Cannondale Factory Racing näyttää ainakin osassa pyöristä käyttävän jarrujen osalta kaksimäntäistä jarrusatulaa järeämmillä kahvoilla sekä laajemman välityksen 10-51-rataspakkaa.

Uudet kammet, polkimet, kiekot ja rataspakka

Yksi uuden XTR:n näkyvimpiä uudistuksia lienee uudet kammet, joista julkaistiin erilliset enduro- ja XC-versiot. Uuden ulkomuodon lisäksi kammissa ei teknisesti vaikuta olevan mitään kovin mullistavaa, vaikka Shimano kehuukin uusia endurokampia kaikkien aikojen kestävimmiksi XTR-kammiksi. Niissä on edelleen ontto Hollowtech II -tekniikalla valmistettu rakenne ja materiaalina on edelleen alumiini ja teräs. Kampien osalta merkittävimpänä uutisena voinee pitää lyhyempää 160 mm:n pituista vaihtoehtoa järeämmistä kammista. Trail/enduro-kammet ovat saatavilla pituuksissa 160, 165, 170 ja 175 mm. XC-kammet ovat saatavilla 165, 170 ja 175 mm:n pituisina. Järeämpien kampien Q-factor on 176 mm ja kevyempien XC-kampien 168 mm. Uusista polkimista oli mediamateriaaleissa varsin vähän tietoa, mutta ne vaikuttavat muotoilultaan  hyvin samanlaisilta, kuin edellisen sukupolven polkimet. Tarkasti vanhaa ja uutta vierekkäin vertailemalla voi nähdä, että ihan sama poljin ei kuitenkaan ole kyseessä, eli muutakin kuin väri on muuttunut.

Uudet kammet eroavat sen verran tyyliltään edellisistä, että kauempaakin on selvää minkä sukupolven osasarja pyörässä on.

Uuden XTR-osasarjan mukana uudistuivat myös Shimano XTR-tason enduro- ja XC-kiekot. Uusissa XC-kiekoissa on 29,6 mm:n sisäleveydellä olevat koukkureunaiset hiilikuituiset 24-reikäiset vannekehät titaanisilla pinnoilla. Enduro-kiekoissa on 30 mm:n sisäleveydellä varustetut hiilikuituiset koukuttomat (”hookless”) 28-reikäiset vannekehät teräksisillä pinnoilla. Kiekot ovat saatavilla ainoastaan Micro spline -vapaarattaalla ja jarrulevyjen centerlock- kiinnityksellä. Uudet navat ovat aiempaa kevyemmät ja niissä on aiempaa pienempi kitka. XTR-navat tulevat saataville myös erikseen niille, jotka haluavat rakentaa omat kiekkonsa. Graafiselta tyyliltään uudet kiekot ovat niin samanlaisia, että niitä on vaikea erottaa toisistaan muusta kuin pinnojen lukumäärästä.

Uudesta rataspakasta Shimanolla näyttää olevan varsin vähän kerrottavaa. Uudistuneen rampituksen kehutaan mahdollistavan aiempaa pehmeämmät vaihteiden vaihdot ja materiaaleina on titaani, teräs, alumiini ja komposiittimateriaali. Suurin uutinen rataspakan osalta lienee kompaktimman 9-45-välityksen pakan aiempaa pienempi 9-hampainen ratas. Shimano painottaa kompaktimman välityksen pakan osalta erityisesti sen kanssa käytettävän lyhempihäkkisen takavaihtajan mahdollistamaa parempaa maavaraa, jolloin voimansiirto ei ole yhtä alttiina ulkoisille voimille.

Hinnat ja yhteensopivuus aiemman sukupolven osien kanssa

Shimano ei erikseen erittele mediamateriaaleissaan yhteensopivuuksia, mutta vaikuttaisi siltä, että monet osat ovat keskenään yhteensopivia aiemman sukupolven 12-vaihteisten osien kanssa. Tätä voi pitää hyvin tervetulleena uutisena. Uudet rataspakat käyttävät edelleen Micro spline -standardia, vaikka kompaktimpi 9-45-rataspakka vaatiikin uuden erikoistyökalun lukkorenkaalle. Uuden XTR:n julkaisun yhteydessä ei julkaistu uutta ketjua, joten edellisen sukupolven ketjut toimivat hyvin myös uuden osasarjan kanssa. Halutessaan nykyisen mekaanisen 12-vaihteisen Shimanon osasarjan voi päivittää sähköiseksi ja langattomaksi hankkimalla pelkän takavaihtajan ja vaihdevivun ns. upgrade kittinä.

Uuden XTR:n saatavuudesta ja euroalueen hinnoista ei ollut vielä julkaisuhetkellä tarkkoja tietoja. Listahinnat Yhdysvaltain dollareissa ovat kuitenkin tyypillistä XTR-tasoa, eli melko hintavaa, mutta esim. hieman Sramin XX SL:ää edullisempaa. Esimerkiksi takavaihtajan, vaihdevivun, akun ja laturin sisältävän upgrade kitin listahinta on 985 $. Sen päälle tulee Suomessa lisäksi ALV, joten listahinta lienee yli tuhat euroa vaihtokurssi huomioiden. Kampien listahinta on 310 $ ja eturattaan hulppeat 150 $. Jarrut ovat hieman päälle 300 $ per pää ja rataspakka selvästi aiempaa sukupolvea kalliimpi 500 $.

Lisätietoja uudesta XTR-osasarjasta voi lukea muun muassa Shimanon sivuilta täältä.

Kirjoittanut:

Mika

Kuraläpän viisain ja sydämellisin henkilö, toinen perustajajäsenistä. Mitä Mika ei tiedä, sitä ei kenenkään tarvitse tietää. Tekniikan parissa työtään tekevä Mika nauttii siitä, kun pääsee ajamaan pitkiä lenkkejä mieluiten musiikkia kuunnellen. Kalusto alla vaihtuu fiiliksen mukaan maasturista graveliin. Mika arvostaa myös hyviä oluita, ja onkin paljon mainetta niittäneen Kuraläppä NEIPAn luoja.