Trail Centerit – Suomen ajopaikkojen hioutuvat timantit

Kuvassa Mikko Järvelä Roke Trailsille rakentamansa hyppyrin nokalla. Roke on yksi tunnetuimmista trail centereista Suomessa, ja se sijaitsee Rovaniemellä.
Kuraläpän podcastin jaksossa numero 140 Salla ja Sari juttelivat trail centereistä. Ennen jakson julkaisua kyselimme Instagramin puolella vinkkejä Suomen trail centereihin. Saimme useita vastakysymyksiä - mitä on trail center? Tässä artikkelissa, sekä samaan aikaan julkaistussa podcastissa pyrimme pureutumaan trail centereiden ytimeen. Jutun lopussa on myös teiltä lukijoilta kerättyjä vinkkejä Suomen trail centereistä - olisiko tässä vielä kesän ajoreissuille mukavaa tekemistä?

Trail centerit ovat löyhän määritelmän mukaan maastopyöräilyn harrastuspaikkoja, jotka ovat jollain tapaa merkattuja ja niillä on jonkinlainen harrastuspaikalle myönnetty status. Trail centerit voivat olla merkattuja polkuja, kuten esimerkiksi Suomen trail centereiden edelläkävijän Fiskars Village Trail Centerin alueella. Tyypillistä on myös, että trail center on jonnekin mäelle rakennettu alue, missä reitit kulkevat alamäen suuntaisesti, ja mäen päälle poljetaan lihavoimin. Hieman siis kuin ajo bike parkeissa, mutta alueella ei ole hissiä. Tästä johtuen trail centereissä harrastaminen on joustavaa ja helposti lähestyttävää, sekä kaikille harrastajille mahdollista – ajoaikaasi ei määritä hissien aukioloajat, eikä hissilipuista tarvitse maksaa. Trail centereiden taustalla voi olla erilaiset toimijat, kuten yhdistykset tai ne voivat olla myös kaupungin ylläpitämiä. Pieniä trail centereitä on noussut Suomeen myös yksityisten henkilöiden omasta panostuksesta käsin. Myös reittien kunnostus tapahtuu usein vapaaehtoivoimin talkoilla. Kaupallisen voiton tavoitteleminen ei siis ole trail centereiden tavoite, mutta hyvin suunniteltuna kokonaisuutena varmasti vetää harrastajia paikalle kauempaakin Suomea. Näin paikalliset yritykset voivat hyötyä trail centerin olemassaolosta – pyöräilijöiden tarpeisiin vastaavat ainakin paikalliset kahvilat, huoltamot ja ravintolat. Pyörämatkailija käyttää paikallisten pyöräkauppojen palveluita, kun lomareissulla tulee akuutti tarve pyörän varaosille tai huolloille. Majoituspalvelut saavat varmasti myös asiakkaita, kun pyöräilijät liikkuvat upeiden harrastuspaikkojen perässä.

 

Harrastajalle trail centerit ovat kuin keitaita – niissä viihtyy ja virkistyy. Suomi on täynnä hienoja polkuverkostoja, mutta trail centerin etu on nimenomaan se, että sen löytää paikallisten lisäksi myös kauempaa tulevat kuskit. Pyöräily on helppoa, kun annetulta lähtöpaikalta lähtee eritasoisia reittejä ja ne on merkattu, tai ainakin alueelta löytyy jonkinlainen kartta tai opasteet. Trail centerit ovat Suomessa vielä suhteellisen uusia harrastuspaikkoja, ja toteutustapoja on erilaisia. Osassa paikassa ei ole sellaisia opasteita, että ensikertalainenkin löytäisi reiteille. Jotkin paikoista on olemassa ja kehittymässä, mutta niistä ei löydä tietoa somesta eikä internetin hakukoneillakaan. Oma ajatukseni on, että jos paikkaa kutsutaan trail centeriksi, niin pienoinen merkkaaminen ja tiedon julkaiseminen olisi paikallaan. Näin myös harrastajat löytäisivät paikalle. Erilaisista puskaradioista ja esimerkiksi Stravasta löytyy paljon tietoa myös muunlaisista mahtavista polkuverkoistoista, ja joitain näistä kutsutaan paikallisten puheessa trail centereiksi. Tässä jutussa kuitenkin tarkastelun kohteena ovat jollain tapaa rakennetut tai merkatut ajopaikat, joihin myös kunnan kanssa on sovittu maastopyöräilijöiden harrastuspaikan status.

Trail centereiden polut eivät välttämättä ole vahvasti rakennettuja.

Trail centerit eivät tietenkään synny minnekään mäelle tai metsään tyhjästä, vaan se vaatii suunnittelua ja jonkinlaisia varoja – tai ainakin tuhottomasti talkootunteja. Liikkeelle voi päästä neuvottelemalla kunnan tai kaupungin kanssa maa-alueen käytöstä ja iskemällä talkoolaisten lapiot maahan. Usein trail centereiden taustalla on rahoitusta erilaisista hankkeista tai kunnalta. On myös mahdollista hankkia yrityksiä tukemaan toimintaa, samoin kuin tehdä yhteistyötä paikallisten pyöräseurojen kanssa. Jos trail centerin takana on yhdistys, voi yhdistys kerätä varoja eri keinoin esimerkiksi jäsen- tai kannatusmaksuilla. Toteutustapoja on erilaisia. Kannustaisinkin kaikkia osallistumaan talkoisiin, jos sellaisia omalla paikkakunnalla järjestetään – jo pienikin apu vie meille yhteiseksi rakkennettuja harrastuspaikkoja eteenpäin. Ajattelisin myös, että viisas kaupunki tai kunta on se, joka antaa tukensa trail centereille. Hyvin toteutettuna trail center on todella matalan kynnyksen harrastuspaikka, joka kutsuu liikkumaan ja ulkoilemaan. Kuuleman mukaan se tekee hyvää niin yksilön terveydelle, mutta sillä voi olla vaikutusta myös suuremmassa kuvassa kansanterveyttä ajatellen. Suunnittelulla alueesta saadaan kaikille käyttäjille turvallinen, mutta on mahdollista myös huomioida luonto ja sen hyvinvointi. Ja kuten yllä on jo mainittukin, harrastajat löytävät paikalle myös kauempaakin. Oma suosikkiajopaikkani Aittovuori Trail Center on tuonut minut Uuraisille monta kertaa, ja perinteeseen kuuluu syödä ja käydä kaupassa hakemassa vähintään jäätelöä ajojen jälkeen. Trail centerit ovat kutsuneet minua myös Keski-Suomen ulkopuolelle esimerkiksi Valkeakoskelle, minne en ehkä olisi ikinä eksynyt ilman Korkeakangas Trail Centeriä. Kauempia matkailukohteita hyvien ajopaikkojen perässä ovat olleet Rovaniemiemen Roke Trails, sekä ulkomailla asti Skotlannin trail centerit. Joten kyllä, hyvin toteutettu ajopaikka tuo harrastajia paikkakunnalle. Edellämainituissa esimerkeissä trail center on ollut matkasuunnitelmani ykköskohde, ja muut aktiviteetit ovat olleet reissussa oheistoimintaa. Olen siis sitä mieltä, että harrastuspaikkoihin on viisautta panostaa.

 

Jutun lopuksi haluaisin myös muistuttaa kaikkia trail centereiden käyttäjiä muutamasta asiasta, jotka parantavat kaikkien alueen käyttäjien turvallisuutta, mutta myös pienillä teoilla voimme näyttää reittien rakentajille, että kunnioitamme heidän työtään ja olemme kiitollisia. Alueella voi olla muitakin liikkujia. Vaikka trail centerit olisivat merkattuja ja myös muille alueella ulkoilijoille olisi tehty selväksi, mitkä reitit ovat pyöräilijöille ja missä reitit risteävät, on pyörällä kulkevan vastuulla myös pitää silmät ja korvat auki muiden liikkujien varalta. Alla muutama vinkki, joita pitäisin tärkeänä kun mennään ajamaan trail centereihin:

  • Pyörällä kulkiessa voi aina sattua ja tapahtua. Otetaan huomioon myös muut pyöräilijät, sopu sijaa antaa ja kaiken tasoiset pyöräilijät mahtuvat reiteille.
  • Roskaaminen on yksi noloimmista asioista mitä voi luonnossa tehdä, joten varmistetaan, ettei meistä jää jälkiä ja roskaa luontoon.
  • Reitit on suunniteltu ja rakennettu huolella, eikä niihin ole asiallista tehdä omatoimisesti mitään muokkauksia. Jos jokin paikka kaipaa ehostusta tai haluaisit jonnekin lisää reittiä, olethan yhteyksissä polusta vastaavaan tahoon. Isompia risuja ja muita reiteille kuulumattomia asioita saa jokainen ajaessaan siirtää polulta syrjään.
  • Mutkien ajaminen on taito, joka kuuluu maastopyöräilyyn. Coolein tyyppi on se, joka osaa ajaa mutkia taidolla – ja mutkat ovat reiteillä aivan tarkoituksella. Vauhtiennätyksiä ja stravakruunuja ei lasketa, jos olet oikonut mutkat. Kunnioitetaan siis reittien tekijöitä ja ajetaan reittiä pitkin, mutkien oikominen tuhoaa kovalla työllä tehdyt reitit.
  • Pidetään huoli omasta ja muiden turvallisuudesta. Ollaan ystävällisiä kaikille harrastajille.
  • Pidetään hauskaa. Ajetaan, nautitaan, harjoitellaan, kisaillaan ajokamujen kanssa ja tuodaan uudet kuskit tutustumaan hienoihin ajopaikkoihin.
Aittovuori Trail Centerin vahvuus on siinä, että polkujen flow on mietitty, vaikka niitä ei kaikkia olisikaan tehty lapioilla ja kaivinkoneilla. Retti nimeltään Kanjoni Aittovuoressa on yksi suosikkipätkistäni, mitä olen missään ajanut.

Trail centerit ovat mielestäni mahtava lisä rikastuttamaan upeaa harrastustamme. Monipuolisena harrastajana nautin siitä, että voin välillä ajaa hissit omaavassa bike parkissa. Toisena päivänä kaipaan metsään poluille, kun välillä taas haluan ottaa toistoja trail centerin pätkillä. Ajattelisin siis, että nämä erilaiset harrastuspaikat ja ajamisen muodot eivät kilpaile keskenään, vaan tukevat toisiaan. Toisaalta, jokaiseen kuntaan ei ole mahdollista rakentaa bike parkia, jolloin trail center olisi omiaan tarjoamaan upeat harrastuspuitteet paikalliselle mäelle. Trail center toimii myös loistavana paikkana ajovarmuuden kasvattajana – moni miettii, ettei uskalla lähteä suoraan bikeparkeihin, jolloin trail centeristä on helpompi aloittaa tehtyjen reittien ajaminen. On ollut upea huomata, kuinka Suomessa eri kuntiin on lähtenyt rakentumaan trail centereitä sekä trail centerin kaltaisia harrastuspaikkoja pumptrackeineen ja hyppylinjoineen.

Alle olemme koonneet vielä Instagramista tulleista ajopaikkasuosituksista listan tällä hetkellä löytyvistä trail centereistä. Jos huomaat, että listalta puuttuu jokin timantinkova määritelmään istuva ajopaikka, niin laitathan meille viestiä kuralappa@kuralappa.fi tai kommentoi jutun alle. Lisäillään vinkit muidenkin nähtäväksi!

 

Aittovuori Trail Center, Uurainen Instagramissa @aittovuoritrailcenter

Alamäkeen ajettavia pätkiä hyvällä flowlla varustettuna. Merkkattuja reittejä, joista suurin osa on ajettavissa pienenkin maastoajokokemuksen jälkeen, mutta reitit tarjoavat hauskaa ja haastetta myös enemmän ajaneille. Muutama iso sendi, jotka on hyvä jättää vain erityisen kokeneille kuskeille. Kaikki pahat paikat kierrettävissä.

 

Fiskars Village Trail Center, Fiskari https://fiskarsvillagetrailcenter.fi/

Suomen trail centereiden edelläkävijä. Eriltasoisia polkureittejä kauniissa Fiskarin ruukin maisemissa. Palveluita pyöräilijöille ja pumptrack. Hyvät ruoka- ja majoituspalvelut, sekä tietenkin kotipaikka Fiskars Village Bike Expolle ja muille tapahtumille.

 

Korkeakangas Trail Center, Valkeakoski Instagramissa @korkeakangas_trail_center

Jos pidät bike park -tyylisestä ajosta, niin tämä paikka on sinulle! Löytyy enduroa ja downhillia ja reiteillä on mukavasti pituutta. Rakennettua ja luonnonmukaisempaa pätkää.

 

Aurinkovuori Trail Center, Asikkala https://www.outdooractive.fi/fi/route/maastopyoeraeily/asikkala/aurinkovuori-trail-center-alamaekipyoeraeilyreitit-asikkala/802098871/

Paljon hyvää hypeä kerännyt Aurinkovuori kannattaa ottaa tutustumisen kohteeksi vaikka kauempaakin tuleville! Suora lainaus sivuilta: Asikkalan Aurinkovuoren maisemat tarjoilevat myös vauhdikkaampaa alamäki- ja enduroajoa. Aurinkovuori Trail Center reittejä on neljä erilaista: erittäin helposta erittäin haastavaan.

 

Roke Trail Bike Park, Rovaniemi @roketrail

Rollon ja pohjoisen Suomen ykkösajopaikka! Rokella asuu flow. On mutkaa. Aikaa ilmassa luvassa kaikentasoisille harrastajille, pienen ilman ja suuremman sendin ystäville.

 

Hyötinmäki Trail Center, Pornainen Facebookissa ja Trailforksissa . Instassa @hyotinmaki_mtb_trailcenter

Enduropainotteisia MTB-pätkiä Pornaisissa.

 

Hiihtomaja Trail Center ja LKP, Järvenpää

Hiihtomaja eli HTC – huiketa polkuja kesät talvet. Instassa @htc_hiihtomaja_trailcenter

LKP Bikepark – hyppylinjoja. Paljon. Linjaa pienemmästä suurempaan, ykköspaikka jos haluat oppia hyppäämisen taidon. Trail center vai pyöräilypuisto, ihan sama – kannattaa käydä. https://htcfreeriders.fi

Vilkaise myös LKP:sta kirjoitettu haastattelu https://www.kuralappa.fi/kaikki-jutut/lkp-bikepark-lumenkaatopaikasta-maastopyorailijan-unelmien-harrastuspaikaksi/

 

Paavonpolku, Järvenpää.

Paavonpolku on niittänyt mainetta hyvien polkujen vuoksi, mutta myös droppien, hyppyjen ja pienen pumptrackin ansioista. Paikalle ei löydy omaa sivustoa, mutta Jani Kääriäinen opastaa jos et löydä muuten paikalle @fillarihemmo

 

Pärnä Bike Park, Liperi https://www.joenspy.fi/maastoon/alamakipyoraily/

Paljon kehuttu Pohjois-Karjalan helmi! Hissitön bike park -tyylinen ajopaikka.

 

Joupiska Trail Center, Seinäjoki Instagramissa @joupiskatrailcenter

Joskus pyörii hissit, muina aikoina lihasvoima kuljettaa ylös. Bike park pätkää, hyppylinjaa ja Bob Jakovskin suosikkia eli dual slalomia.

 

Kaakkurin liikuntamaa, Oulu Instagramissa @tpb_ry

Uusi, rakenteilla oleva harrastuspaikka, joka näyttää todella lupaavalta!

 

Vattuvuori, Varkaus

Vattuvuori ei ehkä nauti vielä virallisesta trail centerin statuksesta, mutta lisätään listaan kuitenkin kun ajopaikkana kuulosti niin hienolta. Paikkaa on rakenneltu jo useamman vuoden ajan, ja Varkauden kaupunki tukee kohteen rakentamista materiaaleilla ja kaivinkoneen lainalla. Toivottavasti paikka kehittyy joskus vielä oikeaksi trail centeriksi!

 

Hiihtomaa MTB, Jyväskylä Instassa @hiihtomaa_mtb

Myöskään tämä spotti ei ole trail center, mutta vedetään nyt reilusti kotiin päin ja mainitaan Jyväskylän helmi. Sijaitsee Halssilan Hiihtomaassa, muutama alamäkipumptrack ja hyppylinjoja. Jos vierailet joskus Jyväskylässä, vilkaise Hiihtomaan pulkkaradan taakse. Hiihtomaasta lähtee myös Jyväskylän parhaat polkuverkostot!

 

Jyväskylän Halssilan hiihtomaasta löytyvä spotti ei ole vielä virallinen trail center, mutta jostain täytyy aloittaa. Alueelta löytyy muutama hyppylinja ja alamäkipumptrack.

 

Puuttuiko suosikkispottisi listalta? Kommentoi jutun alle kommentteihin, niin muutkin harrastajat löytävät mestoille!

 

 

Kirjoittanut:

Salla

Kuraläpän ehdottomasti hauskin sekä ylivoimaisesti äänekkäin edustaja, jonka seurassa ei ole koskaan tylsää. Et usko vai? Lähde Sallan kanssa lenkille, niin 5min jälkeen tiedät mistä puhumme. Jos jatkat pidempään kuin 5min, niin opit hiljalleen mitä millainenkin kiljahdus tarkoittaa. Sallahan ei ole mikään pelkkä kaunis hattuteline, vaan pitkän kokemuksen omaava maastopyöräilijä, jonka salainen (nyt julkinen) intohimo on Emmerdale.