Hope Pro 5 -navat tarjoavat entistä parempaa suorituskykyä ja kestävyyttä

Hope tuo pöytään uudistetun Pro 5 -version navoistaan. Edeltävä Pro 4 -malli on todettu hyväksi ja se on nauttinut suosiota täällä pohjolassa, joten on mielenkiintoista nähdä kuinka Hope on lähtenyt parantamaan edeltäjää.
Tuttuun tapaan napoja on saatavilla lukuisina eri väreinä

Hope on valmistanut pyörien napoja yli 30 vuotta, joten uudet Hope Pro 5 -navat perustuvat siis pitkään kokemukseen napojen suunnittelusta ja valmistuksesta. Vaihtoehtojen puutteesta tuskin kukaan pääsee kopauttamaan, sillä Pro 5:t ovat nyt saatavilla lähes kaikilla mahdollisille standardeille. Tarjolla on aiempien lisäksi sähköpyöräspesifi napavaihtoehto sekä versiot Centerlock-levyille. 

Lähtökohta ja lopputulos

Ominaisuudet

Luotettavuus on aina ollut yksi Hopen valttikortteja markkinoilla, ja sitä asemaa on lähdetty vahvistamaan. Pro 5 on suojattu entistäkin paremmilla labyrinttitiivisteillä, jotka estävät paremmin lian pääsemistä navan sisäpuolelle ja samalla vähentävät kitkaa navan sisällä. 

Hope luottaa edelleen vapaarattaan rakenteessa kynsiin, jotka kytkeytyvät vastakappaleena toimivaan hammaskehään. Kehitystä on tapahtunut tällä puolella, sillä vapaarattaan kytkeytyminen on toteutettu nyt kuudella kynnellä. Ne ovat sijoiteltu siten, että vain kolme kynttä on kytkennässä keskenään aina samanaikaisesti, jonka ansioista navan kytkentäpisteitä (POE, Point Of Engagement) on nyt tarjolla 108 entisen 54:n sijasta.

Pro 5 -napojen keskeinen suunnittelutavoite oli vähentää navan tuomaa vastusta, jota ollaan onnistuttu vähentämään juurikin uusien tiivisteiden, kynsien ja jousien avulla. Jos tarkastelee navan runkoa ulkoisesti, niin voi huomata siinä uudistetun profiilin, jonka tarkoituksena on lisätä jäykkyyttä painon siltikään kasvattamatta. Napojen uusi ohuempi akselirakenne tarjoaa mahdollisuuden käyttää suurempia laakereita, joiden ansiosta kestävyys ja kokonaisjäykkyys ovat entistä parempia.

 

 

Sähköpyöriä unohtamatta

Sähköpyörien tuottama vääntömomentti ja paino ovat tuoneet lisää vaatimuksia voimansiirrolle ja navat eivät ole tässä suhteessa poikkeus. Pro 5 on nyt myös tarjolla erityisesti sähköpyörille suunniteltuna versiona, jossa poikkeuksellisesti kaikki kuusi kynttä kytkeytyvät samanaikaisesti. Tämä vähentää POE:n 54:een, mutta parantaa kynsien kestävyyttä. Vaativampiin tarpeisiin vastaa myös täysin teräksinen vapaarattaan runko.

Yhteensopivuus ja huolto

Hopen tuotteet on suunniteltu kestämään aikaa, joten myös tästä näkökulmasta on keskeistä, että Pro 5 -napa on helposti muunnelttavissa toimimaan eri voimansiirtojen ja runkojen/haarukoiden välillä. Vapaarattaan vaihto sekä akselistandardista toiseen muuntaminen onnistuu helposti. Napojen huoltoon ei myöskään vaadita erikoistyökaluja, mutta tähän helpoin vaihtoehto on Hopen oma Pro 5 -työkalupaketti, joka sisältää kaikki tarvittavat työkalut.

Kuten oletettua brittiläiseltä valmistajalta, niin navat ovat testattu hyvin äärimmäissä olosuhteissa, mutta kun kuluvia osia on vaihdettava, tai jos jotain hajoaa, niin Hope takaa varaosien saatavuuden vielä 10 vuotta tuotteen valmistuksen loppumisen jälkeenkin.

Yhteenveto

– Uudet tiivisteet parantavat suojausta ja rullaavuutta
– Entistä kestävämmät kynnet ja jouset
– POE 108, joka on toteutettu kuudella kynnellä
– Ohuempi akselirakenne, joka mahdollistaa isommat laakerit ja vahvemman vapaarattaan
– Uudistettu jäykempi navan runko
– Sähköpyöriin oma versio, joka on suunniteltu sähköpyörän vaatimuksiin
– Täysin huollettavissa yksinkertaisilla työkaluilla
– Saatavilla 24, 28, 32 ja 36 pinnaisina versioina
– Kaikki nykyiset vapaaratasversiot eri voimansiirroille ovat saatavilla
– Sovitteet eri akseli- ja runkostandardeille on helposti vaihdettavissa
– 6-pultti ja Centerlock -yhteensopivuus

Saatavuus ja hinnat

Pro 5  -navat ovat saatavilla jälleenmyyjiltä 1. maaliskuuta alkaen.

Hinnat alkaen (Suomen hinnat julkaisematta):

£95 eunapa

£220 takanapa

Kirjoittanut:

Bob

Mies, jonka aina liikkeessä pysyvät aivot ovat alkujaan Kuraläpän idean takana. Ilman Bobia ei olisi Kuraläppää. Bob on monitaituri ja perheenisä, jolla on sana hallussa ja kamera pysyy kädessä. Kova kestävyysurheilutausta rakensi Bobista sen kovaa ajavan koneen, joka nykyään viihtyy enemmän enskaisammilla poluilla. Rakastaa pyöräspeksaamista, jopa melkein enemmän kuin pyöräilyä itseään.