Rab lyö kehiin pyöräilymalliston – testissä Rab Cinder Kinetic Waterproof takki ja Cinder Kinetic Shortsit

Testissä Brittiläisen Rabin uuden pyöräilymalliston ajotakki ja shortsit poluille, moneen säähän.

Rab tuotemerkkinä

Erinomaisia varusteita vuorille valmistanut Brittiläinen Rab on tehnyt laadukkaita vaatteita jo 40 vuoden ajan. Vuosien varrella mallistoon on tullut vähän kerrallaan myös muihin käyttötarkoituksiin kuin vuorikiipeilyyn sopivia tuotteita. Matka merkin tavoitteena olevaan erinomaiseen laatuun pääsemiseksi on sisältänyt jopa omien kankaiden valmistamista. Yrityksen tuotteet ovat olleet suosittuja myös juoksijoiden keskuudessa ja sitä kautta ne voivat olla jo joillekin pyöräilijöille tuttuja monien ominaisuuksien ollessa kohtalaisen samoja. Yritys on sertifioitu vuonna 2020 ilmastoneutraaliksi sekä reilun kaupan vaatteita valmistavaksi yritykseksi. Materiaalivalinnoissa  se pyrkii käyttämään fluorihiilivedyttömiä materiaaleja ja ajattelemaan ympäristöä.

Rab julkaisi muiden vaatteidensa jatkoksi uuden pyörämalliston alkuvuonna 2023. Rabin pyöräilymallisto sisältää varusteita jotka sopivat niin maastopyöräilyyn kuin käyräsarvisillakin ajamiseen. Mallistossa on 31 erilaista tuotetta miehille ja naisille suunniteltuina, sisältäen takkeja, pitkiä housuja, ajopaitoja, shortseja sekä bibsejä. Värimaailmaltaan vaatteet ovat niin sanotusti maanläheisiä.

Testiin saatiin seuraavat tuotteet mallistosta. Rab Cinder Kinetic Waterproof Jacket, värissä Orion Blue ja koossa XL sekä Rab Cinder Kinetic Waterproof Shorts, värissä Beluga ja koossa XL. Jutun kuvissa oleva testaaja on 179 cm pitkä ja 92 kg painava.

Kuvassa olevat takki ja shortsit sopivat hyvin yhteen, vaikka samat värit eivät jatku tuotteesta toiseen.

Rab Cinder Kinetic Waterproof takki

Takki sopii meidän olosuhteisiin kauluksen ollessa riittävän korkea ja siten suojaava kaikkia olosuhteita vastaan.

Kinetic Waterproof takki on suunniteltu leikkaukseltaan pyöräilyyn sopivaksi. Joustavan Proflex materiaalin kuvataan olevan mukavuudeltaan kuin softshell ja vedenpitävyydeltään kuin kuoritakki. Mallistossa takin vahvuuksiksi nousee korkein mahdollinen joustavuus sekä hengittävyys, antaen kuitenkin valmistajan asteikolla puolen välin ylittävän vedenpitävyyden. 

Takin pyöräilyä ajatellen suunniteltu pitkä helma suojaa selkäsi myös käyräsarven matalammassa ajoasennossa ja helmassa on silikoni sisäpuolella, estämään helman nouseminen ajaessa. Säädettävä ja kovetetulla lipalla varustettu huppu on suunniteltu käytettäväksi myös kypärän päällä sään ollessa erittäin huono. 

Valmistaja kuvaa takin olevan malliltaan slim fit, joka saa testaajan usein kauhun valtaan. Tämä ei lupaa hyvää ruoka-aikaan paikalla olleille ja salilla muutakin tehneille kuin selfien ottaneille, mutta muotoilu ei aiheuttanut tuskaa vaan se tuntui päällä juuri oikealta.

Proflex materiaali on kolmikerroksinen ja lupaa vesipilariarvoltaan 10000 mm kestävyyttä, eli kestää kevyttä sadetta. Kokoja takille on valittavana välillä XS-XL ja niiden mittoihin pääset tutustumaan jutun lopussa löytyvistä tuotelinkeistä. Väreista valittavana on aina muualla kuin Helsingin liikenteessä aina toimiva kokonaan musta, vihertävää khakia ja hyvin tummaa sinistä yhdistävä vaihtoehto sekä testattu tumma sininen. Takin suositushinta on 250€.

Takki tuntuu aivan loistavalta päällä. Se istuu hyvin ja joustava materiaali tekee siitä kuitenkin erittäin mukavan käyttää verrattuna kahiseviin ja jäykkiin kuoritakkeihin. Toki samaa vedenpitävyyttä tuskin lopulta voi odottaa. Laadukkaan ja erittäin koviin olosuhteisiinkin tuotteita valmistavan Rabin laatu tuntuu heti vaatetta pukiessa, toivottavasti se myös säilyy pitkässä ja kovassa käytössä.

Pyöräilyä ajatellen suunniteltu pitkä helma suojaa selkää myös käyräsarven matalammassa ajoasennossa ja helmassa oleva silikoni estää helman nousemista ajaessa. Hihansuissa on noin neljänneksen mittainen kuminauha, joka kiristää hihan juuri sopivaksi ranteeseen. Toteutustavasta johtuen kellon pitäminen hihan päällä saa hihan löystymään niin, että se ei ole ainakaan sateella tiivis.

Takissa on kaksi taskua. Toinen on niin sanotusti Napoleon-mallinen, eli rintatasku johon mahtuu helposti useampi puhelin tai muuta tarpeellista. Takkia käyttöön otettaessa taskusta löytyi valmistajan varoituslappu, jonka mukaan taskussa oleva elektroniikka voi saada kosteutta sisäpuolelta eikä elektroniikkaa tulisi siinä säilyttää suojaamattomana. Lisäksi selän puolella on reilun kokoinen vetoketjutasku, joka helposti korvaa pienen vyölaukun. Pesuohjeen mukaan takin saa pestä 30 asteessa sopivalla pesuaineella käyttämättä huuhteluainetta, mutta takin saa kuivata kuivausrummussa sekä jopa silittää. Kuivumisen jälkeen suositellaan 20 minuuttia rumpukuivausta tai silittämistä vedenpitävän käsittelyn aktivoimiseksi.

Takin vetoketjut ovat laadukkaan tuntuiset. Ne ovat hyvin muotoiltuja, joten avaaminen ja sulkeminen onnistuu hanskat kädessä sujuvasti. Taskujen vetoketjujen vetimissä on lisänä lyhyet narut, joiden käyttäminen myöskin sujuu näppärästi hanskoja pois ottamatta.

Säädettävä ja kovetetulla lipalla varustettu huppu on suunniteltu käytettäväksi myös kypärän päällä. Kaulus on sopivan korkealle nouseva ja muissa yhteyksissä vakavan putkihuiviriippuvuuden itselleen kehittänyt testaaja pystyy tämän takin kanssa jättämään erittäin poikkeuksellisesti putkihuivinsa kaappiin. Toki testaaminen tapahtui kesän kynnyksellä, eikä talven kylmillä keleillä.

Toki uuden takin ominaisuudet ovat aina parhaimmillaan, mutta tässä takissa yhdistyy varsin hyvä vedenpitävyys hengittävyyteen.

Testin aikana takki osoitti, että endurokamat on oltava erikseen, sillä hiha repeytyi osumasta puskaan. Takki on mielestäni täydellinen gravel- tai trail-lenkille, kun kaipaat hengittävyyttä ja kohtuullista sateen pitävyyttä.

Rab Cinder Kinetic Waterproof shortsit

Shortsit ovat niin sanotusti joka sään shortsit, jotka voit napata lenkille vaikka siinä jokaisen suomalaisen tuntemassa juhannussäässä. Shortsit ovat samaa aikaisemmin kuvattua Proflex-materiaalia ja ovat erittäin hengittävät sekä suojaavat. Lahkeen pituus on juuri polven yli menevä ja mahdollistaa mukavan käytön myös polvisuojien kanssa. Shortsit ovat saatavissa koossa XS-XL ja myös näistä on valittavana kolme eri värivaihtoehtoa, jotka ovat samat kuin takissa, eli color matchaaminen on mahdollista jos niin haluat. Vyölle ei ole tarvetta eikä edes mahdollisuutta, kiristäminen tapahtuu yhdestä kohdasta säädettävällä kuminauhalla. Suositushinta shortseille on 180€.

Myös shortsien osalta on heti selvää, että nyt on päällä hyvä tuote. Materiaali on laadukkaan oloista ja shortsit istuvat hyvin. Ne ovat pehmeän tuntuiset ja liikkuminen ei rajoitu näitä käyttäessä. Kyseessä on trail shortsit ja jos etsit shortseja joiden pitää kestää useampi endurokausi ja voittamaton ajolinjavalinta, tämä ei välttämättä ole valintasi.

Shortsien säätäminen on hyvin yksinkertaista, suljettuasi vetoketjun ja kaksi nepparia, voit säätää vyötärön juuri sinulle sopivaksi oikealta puolelta löytyvällä luonnollisesti portaattomasti säätyvällä kuminauhalla. Lisäksi molemmilta puolilta reisien sivuilta löytyy tuuletusaukot josta voit vetoketjulla säädellä tuuletuksen haluamaksesi lenkin edetessä ja sään muuttuessa. Tuuletusaukot saa suurimmillaan noin 20 cm auki ja niiden avaaminen ei mielestäni muuta shortsien istuvuutta.

Taskuja on kaksi. Ne ovat suuaukoltaan varsin ylhäällä, mutta sisällä olevaa liukaspintaista kangasta vasten saat tavarat taskuun ja pois helposti. Materiaali on pehmeää ja tuntuu tarttuvan  esimerkiksi hiestä kostuneeseen puhelimeen, joten saatat joutua hieman työntämään taskupusseja takaisin kaivettuasi tavaraa taskusta. Esimerkiksi puhelin laskeutuu taskussa tarkasti mietitysti reiden sivulle eikä jää häiritsemään vähääkään polkemista reiden päällä. Mietitty on ja nämä pienet valinnat saavat kiittämään laadukasta valintaa.

Kaikki shortsien taskut ja tuuletusaukot on varustettu samanlaisilla taskuilla kuin takin taskut ja niidenkin käyttö on helppoa hanskat kädessä vetimen jatkeena olevan narun ansiosta.

Shortsit istuvat hyvin myös polvareiden kanssa, lahkeen laskeutuessa juuri sopivasti polvarin päälle. Cheekin kanssa samana vuonna syntyneen mieshenkilön on vaikeaa käyttää liian pieniä housuja ja tästä johtuen juuri sopivan liukkaalta tuntuvasta sisäpinnasta johtuen housut liukuvat satulan päällä työskennellessä satunnaisesti niin, että lahje nousee polvarin päälle ja ilma pääsee kiertämään reittä pitkin. Toisaalta, en haluaisi lahkeeseen ulkokuorena oleviin shortseihin silikonia kiskomaan jalkakarvoista ilman polvareita ajettaessa.

Shortsit ovat valmistajan mukaan samaa materiaalia, mutta käytössä ne tuntuivat juuri sopivasti enemmän kuorikankaalta kuin takki ja ne tuntuivat hyvin kosteutta kestäviltä.

Kaiken kaikkiaan Rab lunasti odotukset laadukkaiden vaatteiden valmistajana ja nämä ajokamat saavat kiitoksen.

Lisää tietoa löydät esimerkiksi täältä:

Naisten mallisto

Miesten mallisto

Testattu takki

Testatut shortsit

Kirjoittanut:

Mikko Voutilainen

Mikko päästettiin Kuraläpän joukkoon omasta mielestään Suomen virallisen Trail Hunterin statuksella. Intohimoinen pyöräilyn harrastaja on suunnannut ajatuksensa aikuisuuden taakan keskellä harrastekilpailijan ajamisista pyöräilylle aukeavan ajan käyttämiseen itselleen uusien polkujen ajamiseen, edes joskus. Kiinnostuksen kohteena omien ja kylän miesten pyörien speksaamisen ohella on toimintakyky jonka tulisi säilyä aina eläkepäivien vuorilta paiskautumiseen asti.