Mikä yhdistää Aaron Gwiniä ja Richie Rudea? Tietenkin Giro Chamber 2 -kengät, joita pääsimme testaamaan

Syksy vaihtelevine olosuhteineen tarjoaa hyvät puitteet testailla ajovarusteita. Pääsimme testaamaan ja jakamaan kokemuksia Giro Chamber 2 -lukkokengistä.

Giron mukaan Chamber 2 pitää kiinni alkuperäisen Chamber-malliston perinnöstä EWS ja DH World Cuppien voittajana. Kyseessä on siis faceliftin kokenut menestyksekäs Enduro- ja DH-käyttöön suunniteltu lukkokenkä.

Yleisvaikutelma

Chamber 2:n sisäpuoliset toppaukset ovat melko paksut ja kenkä muistuttaa tämän osalta hieman skeittikenkää. Päällipinta kengässä on hengittävää mikrokuitua, mikä on myös valmistajan mukaan vedenkestävää. Chamber 2:ssa, kuten myös edeltäjässään, on tavallinen nauhakiristys ja sen päällä tarrakiinnitteinen hihna. Kantapäässä ja kengän kärjessä on kumiset vahvikkeet lisäämässä kulutuskestävyyttä ja antamassa lisäsuojaa jaloille. Kengän pohjaksi on valittu Vibram® Megagrip -suurikitkainen kumipohja, missä on 6-kulmaiset flättikengälle tyypilliset nappulat. Paksusta pohjasta huolimatta tunto polkimeen on hyvä. Pohjan päkiäosa on suunniteltu joustavaksi, minkä pitäisi lisätä kävelymukavuutta.

Chamberin flättikengälle tyyppinen pohja.

Chamber 2:n pohjassa on kahdet standardikierrereiät klosseille ja nämä liikkuvat vielä pituussuunnassa, mikä näin ollen tarjoaa laajan säätöalueen. Kengässä on valmistajan mukaan leveähkö lesti, mutta siitä huolimatta kenkä jättää kammen ja itsensä väliin hyvin tilaa. Klosseille on toki myös pieni säätömahdollisuus sivuttaissuunnassa.

Valitsin testikenkien koon kokotaulukosta ilman, että pääsin sovittamaan niitä etukäteen. Muutaman epäröinnin jälkeen päätin ottaa täsmälleen sen koon, mihin jalkani mittaunauhalla mitattu pituus osoitti. Myöhemmin saatuani kengät tämä osoittautui onnistuneeksi kokovalinnaksi. Kokotaulukko toimi siis ainakin herkän, mutta miehekkään 7.5-koon kohdalla. Paksulla sukalla kenkä voi olla vähän ahdas. Giron nettisivujen mukaan Chamber 2 -mallia on saatavilla 35-50 -koossa eli aika laajalla skaalalla. Kenkien hinta asettuu Suomessa 179 euron tietämille.

Ensimmäiselle lenkille solmin nauhat, mutta en varsinaisesti kiristänyt niitä. Pidän nauhat yleensä sellaisella kireydellä, että saan kengät jalkaan avaamalla pelkästään nauhojen päällä olevan tarrahihnan. Minulla on ollu aiemminkin samalla periaatteella toimivia kenkiä ja niissä olen tehnyt samoin. Osaan kyllä perussolmun ja pupunkorvat siihen päälle, mutta tarrahihna tarjoaa omaan käyttööni useimmiten riittävän kireydensäädön matalampivartisissa kengissä. 

Giro Chamberin perinteinen nauhakiristys ja tarrahihna lisäämässä tukea.

Ajokokemukset

Ensimmäisellä ajokerralla ajoin heti vk-lenkkiä ja alun lämmittelyjen jälkeen kengät aloivat puristaa hieman ja lopulta tunsin pientä pistelyä varpaissa. Tarrahihnan löysääminen lennosta kesken ajon ei juuri auttanut. Ajattelin, että ehkä tämä kuuluu asiaan, olihan kengät uudet ja niissä oli melko hyvät toppaukset. Tämä osoittautui toisen tai viimeistään kolmannen lenkin kohdalla oikeaksi epäilyksi. Kengät hakivat aluksi muotoaan ja lopulta sain ne ajettua sisään niin, että jalan on hyvä olla kengässä. Sittemmin kengät eivät ole puristaneet mistään kohtaa ja ne tuntuvatkin todella mukavilta jalassa. 

Vibram® Megagrip -pohja camouflage-/kallioprintillä.

Chambereilla olen ajanut nyt syksyn mittaan XC-lenkkejä ja enduromäkiä sekä niillä on myös tunkattu pyörää jyrkkiä rinteitä pitkin ylös. Kenkähän ei painonsa (n. 500g) ja pohjaratkaisunsa puolesta mikään varsinainen XC-kenkä ole, mutta näin endurokuskiksi itseni tunnistavana en ole kokenut ongelmaksi ajaa Chambereilla myös XC-polkua. Kuten mainittu, Giro on suunnitellut Chamberit enduro- ja DH-ajoon ja niissä hommissa kenkä tuntuukin toimivan tosi hyvin. Suojaavuuden lisäksi Chamberin pohja tuntuu riittävän tukevalta niihin hetkiin jolloin pyörää pitää polkaista. Kengän pohja tuntuu tukevalta eikä poljin pääse sitä taittamaan. Jalan irroittaminen polkimesta käy helposti ja klossi löytää tiensä takaisin lukkoon nopeasti. Kuluneen syksyn märillä keleillä olen vähän pakonkin sanelemana joutunut testaamaan kenkien vedenpitävyysominaisuuksia ja tähän mennessä voin todeta Girojen pitäneen sukat kuivina joka kerta. Tämä itseasiassa oli minulle positiivinen yllätys, koska jätin tällä kertaa kenkäspeksit lukematta ennen kuin hain kokemukset käytännön kautta. En osannut odottaa, että kengät olisivat pitäneet vettä. Tunkatessa ja kävellessä kengät toimivat myös ihan hyvin. Chamberit eivät olisi valintani kävelylenkeille koiran kanssa tai muuten päivittäiseen käyttöön, vaikka ne tyylikkäiltä kengiltä näyttävätkin. Ne kuitenkin toimivat riittävän hyvin kaikessa kävelyssä, mitä maastopyöräilyn sivutuotteena tulee tehtyä, sillä pitoa on tarjolla yllättävänkin hyvin tunkkauksista ja trailien rakennushommiin. Klossithan ei näissä hommissa pysy puhtaina, mutta se lienee merkistä riippumaton ongelma kun lukkokengistä on kyse. Nähtäväksi jää onko Chamberit niin kestävät kuin sanotaan. Näin lyhyellä testijaksolla en saanut kuin liattua kengät, mutta siinä sentään onnistuin hyvin.

 

Valmistajan sivut

Kirjoittanut:

Juha Mielonen

Juha kuuluu parhaaseen A-ryhmään, nimittäin Seinäjoen Opel-ryhmään! Herran paku näkyy lähes päivittäin Joupiskan Trailcenterissä tai legendaarisella Puolukkamyllyllä, jotka ovat Juhalle kuin omia lapsia - eli lähtöisin pilkkeestä Juhan silmäkulmassa. Juha tykkää ajaa pyörää paljon ja hartaasti, eikä epäile ottaa osaa tyhmiinkin haasteisiin. Oikeassa elämässä Juha on tekninen insinöörismies, joten suhtautuminen välineisiin on sen mukaista.