Lenz sähkösukat – palelevien jalkojen pelastaja

Olen palelluttanut jalkani monta kertaa. Joskus tämä on tapahtunut kastelemalla jalkani ja joku toinen kerta arvioimalla varusteiden tarpeen väärin. Joskus olen ollut pakkasessa liian pitkään. Tämä kuulostaa varmaankin monelle ihan liian tutulta tutulta.
Paksut talvikengät pitävät jalat lämpöisinä pakkasen kiristyessä, mutta ne ovat yleensä painavat ja ajotuntumaltaan huonot. Kevyempiä välikausikenkiä tai jopa kesäkenkiä on hankala käyttää, kun lukkopolkimet johtavat kylmää kengänpohjiin. Toisaalta kengänsuojat eivät ole hyvä vaihtoehto, kun ne ovat usein alttiita repeämään. Kemiallisia varpaanlämmittimiä sen sijaan joutuu ostaa niitä kymmeniä pareja talven aikana ja niistä kerääntyy paljon roskaa.
Kirjoittaja päätti, että nyt on viimeinen talvi, kun jalkoja paleltaa. Lenzin Heat Sock 6.1 -sähkösukat tulivatkin testiin loppusyksyllä juuri ennen ensimmäisiä pakkasia ja ne ovat olleet tänä talvena kovassa testissä. Sukkia on kuljetettu mukana Lapin ensilumilta bikepacking-reissulta aina Norjan vuorille saakka rankkaan läskipyöräkisaan valmistautuessa.
Merinovillaa sähköillä
Testissä ollut Heat Sock 6.1 -malli on Lenzin malliston parhain ja hintavin. Sukissa on sekä jalkapohjassa että varpaiden kohdalla lämpövastus. Näin ollen ne pitävät huolen pyöräilijän jaloissa juuri niistä alueista, jotka ovat alttiita palelemaan.
Sukat ovat materiaaliltaan 35 % merinovillaa, 55 % polyamidia ja 10 % spandexia. Merinovillasekoite mahdollistaa ainakin paperilla sen, että sukkiin ei tartu keinokuitusukille ominainen jokseenkin väkevä haju. Akateemisessa tarkoituksessa olen jättänyt sukat tuulettumaan useammankin käyttökerran jälkeen eikä mitään ns. pukuhuoneen hajua niihin ole vieläkään tarttunut.
Itse olen pessyt varovaisuuttani nämä käsin vesihanan alla. Akun johtimien ja lämmitysvastuksen osalta kannattanee olla varovainen ja lukea hoito-ohjeet kunnolla, mikäli haluaa pestä sukat pesukoneessa. Itse lämpöjohtimia ei juuri huomaa käytössä, vaan ne ovat melko ohuet.
Merinovillan kestävyyteen kovassa urheilukäytössä on ainakin minun mielestäni suhtauduttava varauksella, koska materiaali on varsin herkkää hajoamaan. Olen saanut itse monta paitaa, housua ja sukkaparia ajettua loppuun. Sukkien sekoitemateriaali on osoittautunut onneksi melko kestäväksi. Materiaali ei hierrä eikä kutita.
Eräällä lenkillä testasin sukkien merinovillan kestävyyttä käytännössä. Kuten usein on käynyt, löin sääreni polulla olleeseen, tai tarkemmin väärällä ajolinjalla eteeni osuneeseen, terävään oksaan. Harmikseni moneen kertaan paikatut ajohousuni repesivät jälleen. Myös sääreen tuli kohtalaisen syvä haava ja pitkät alushousut repesivät kunnolla. Vasemman jalan sähkösukka selvisi tästä hyvin pienillä rei’illä, joten materiaali vaikuttaa vahvemmalta kuin luulin ja jopa paikkauskin onnistunee.
Muutoin sukat eivät ole venähtäneet juurikaan, vaikka sitä pelkäsinkin. Sukkia jalkaan vetäessä tulee joka tapauksessa olla hieman varovainen, kuten muidenkin urheilutekstiilien kanssa.

Hyvin istuvat sukat
Jalkaterästä sukka oli ensi käyttökerroilla napakka, mutta käytössä sukka hieman kasvaa muiden urheilusukkien tavoin. Minulla testissä oli koko 45-47, kun jalkani koko on 47.
Valmistajan mukaan sukat toimivat myös kompressiosukkina. Paksupohkeisena en ole huomannut sukissa sen isompaa puristusta edes sukan varren kohdalta, vaikka entisenä voimalajin urheilijana vaatteet tekevät usein tiukkaa pohkeista. Nämä sukat istuivat kuitenkin hyvin. Jalkapöydältä sukat ovat kuitenkin sopivan ohuet ja istuvat kaikkein tiukimpiinkin pyöräkenkiin.
Sukka on melko pitkä ja lyhytsäärisenä sain juuri taiteltua sukan varren yläosan niin, että se istui nätisti polven alle. Sukka siis sopii varmasti myös pitkäjalkaisille. Itse ehkä jälkikäteen valitsisin säären mitan vuoksi kokoa pienemmän sukan, vaikka minulla onkin isot jalat. Kannattaa siis harkita, että ainakin koon alarajalla voi antaa pienemmälle sukalle mahdollisuuden.
Sukan yläosa taitellaan yhden kerran siis siksi, koska sukan akku on siellä. Mietin aluksi, pysyykö akku kovassa menossa paikallaan. Tämän suhteen ei ole ollut ongelmia, vaan joka käyttökerran lopuksi jokainen sukan yläosaan tuleva kiinnitysnasta on ollut paikallaan. Tämä siitä huolimatta, että talven lenkeillä on rymytty ihan kunnolla.
Myös käytössäni olleet Lenzin lämpöhousut ja lämpöliivi käyttävät samaa akun kiinnitystä. Samoin tekevät valmistajan akkukäsineet. Näin ollen samoja akkuja voi tarvittaessa käyttää ristiin. Tästä on suuri apu, kun laitteita on latauksessa ihan riittämiin. Ajotietokone, takavalo, etuvalo, kypärävalo, sähkövaihteet, kuulokkeet, pitkillä lenkeillä virtapankki – mitä vielä. Autokin latautuu piuhalla.
Talven aikana testissä olleita Lenzin lämpöhousuja ja lämpöliiviä en ole ehtinyt käyttämään niin paljoa kuin luulin, koska tälle talvelle ei ole tullut samanlaisia pakkasia kuin viime vuonna. Näin ollen näistä saa kokemuksia vaikka minulta suoraan kysymällä.
Akku erottuu jonkun verran pitkien ajohousujen alta. Se ei kuitenkaan häiritse millään tavalla ajaessa, oli jalassa tiukat maantieajohousut tai löysemmät maastoajohousut.
Virtaa riittää
Testisukkien mukana testiin ehti juuri markkinoille alkutalven ensimmäisiksi pakkasiksi Lenzin uudistuneet RCB 2000 -malliset akut, joiden kapasiteetti on kasvanut entisestään aikaisempiin malliin verrattuna. Heat Sock 6.1 -sukat toimivat kuitenkin myös Lenzin aikaisempien akkumallien kanssa.
RCB 2000 -akkujen kapasiteetti on 4 000 milliampeerituntia eli kummassakin jalassa on älypuhelimen akun verran virtaa. Akkujen paino on kuitenkin vain 115 grammaa ja ne istuvat nätisti sukkiin kiinni eivät tunnu sukkaan kiinnitettynä suurilta. Akkujen rakenne on myös osin taittuva.
Sukkiin saa hankittua pienemmätkin akut, mutta mielestäni niiden kanssa ei kannata tehdä kompromisseja. RCB 2000-akkujen kapasiteetti riittää nimittäin hyvin pitkään. Omien kokemusteni perusteella pakkanen ei ole vaikuttanut niiden kapasiteettiin.
Sukat ovat olleet minulla jalassa koko päivän ja varausta on silti ollut jäljellä päivän päätteeksi. Toki kovalla teholla käyttäessä virtaa kuluu huomattavasti nopeammin.
Valmistaja ilmoittaa RCB 2000-akuille toiminta-ajaksi jopa 22 tuntia, mikä on matalimmalla teholla. Tämä riittää varpaiden pitämiseen lämpimänä pikkupakkasilla. Täydellä teholla lämmityksen todellakin tuntee, mutta virtaa riittää silti useammaksi tunniksi. Minulla se ei ole vielä loppunut kesken.
Lämpötila säätyy puhelimesta
Sukkien lämpötilaa ei käytössä erikseen huomaa silloin, kun se on säädetty sopivalle. Toki sukat saa niinkin kovalle, että ne lämmittävät. Mielestäni sukkia kannattaa käyttää sillä teholla, että jalat eivät kylmene. Toisin sanoen hyvä sähkösukkien tehon taso on sellainen, että sukkien lämmittävää vaikutusta ei erikseen mieti.
Lämmityksen tehoa voi säätää sekä suoraan akusta että Lenz Heat App -sovelluksella. Akkujen bluetooth-yhteys onkin erittäin hyvä ominaisuus. Heat App -sovellus on ilmainen. Äkkiseltään kuulostaa vähän hölmöltä ajatukselta, että hikisukat tulisi yhdistää puhelimeen. Käytännössä tämä onkin se, mikä varmaan erottaa sukat kilpailijoista. On vaikea nimittäin nähdä ajohousujen alle ja katsoa, mikä sukkien tehon taso tai akun varaustaso on. Sovelluksen käyttö helpottaa huomattavasti tehojen säätöä lenkillä, vaikka se onnistuu myös suoraan akusta.
Lenzin sovelluksella voi säätää mieltymysten mukaan puhelimen avulla sukkien tehoa ja myös Lenzin lämpöliivin tai lämpöhousujen tehoa. Jopa niinkin, että toiseen jalkaan on lämpimämpi kuin toiseen. Yhteys toimii luotettavasti. Sovellukseen voisi tosin toivoa matalan varaustilan hälytystä, josta voisi käytännössä olla suuri hyöty.
Sukkien akkujen lataus tapahtuu mukana tulevalla laturilla, joka toimii modernisti USB-C -liitännän kautta. Akut latautuvat tyhjästä täyteen noin 9-10 tunnissa, mutta niitä on mahdollista myös pikaladata. Lataus toimii moitteettomasti.

Kovemmat kengät, pidemmät lenkit ja kuivemmat jalat
Käytössä sähkösukat ovat mahdollistaneet minulle kolme asiaa. Ensimmäinen näistä on se, että pystyn laajentamaan sitä lämpötilaikkunaa, jossa voin käyttää välikausikenkiä. Hiilikuitupohjaiset välikausikengät ovat ajotuntumaltaan paljon lähempänä jäykkää kesäkenkää. Ajaminen tuntuukin niiden kanssa terävämmältä ja mukavammalta. Minulla välikausikenkinä on ollut pari viime talvea 45Nrthin Ragnarökit.
Toisaalta sähkösukkien kanssa voin tehdä pidempiä lenkkejä. Pitkän matkan pyöräilijänä silloin kun lähden ajamaan, ajan mielelläni koko päivän, mikäli se vaan muuten on mahdollista esimerkiksi kodin näkökulmasta. Yleensä pitkän lenkin loppupuolella energiavajeessa paleltaa ja lenkki päättyy usein siksi, että jonnekin alkaa olla kylmä. Näillä sukilla ei kuitenkaan sitä tarvitse miettiä, vaan ajoa voi pidentää niin kauan kunnes joku komentaa tulemaan takaisin kotiin. Myös eriomainen akunkesto mahdollistaa tämän.
Kolmas hyvä asia on se, että jalat eivät enää kastu. Kenkiä ei tarvitse enää kuivata pitkien lenkkien jälkeen, joten lenkin jälkitöihin menee vähemmän aikaa. Toisaalta varasukkiakaan ei tarvitse pitää mukana, koska merinovilla materiaalina on lämmin kosteanakin eikä kuivia sukkia tarvitse siksi vaihtaa. Sukat jopa kuivuvatkin, kun tehoa nostaa ylös.
Sukkien hinta valmistajan sivuilla on 109 euroa ja akkujen 209 euroa sisältäen laturin. Onko näin isoa rahasummaa järkevää investoida sukkiin? Mielestäni on, mikäli ajat paljon ja kärsit palelevista jaloista. Lämpimät jalat mahdollistavat ajokauden pidentämisen ja monipuolistamisen.
Kirjoittanut:

Sorateiden sankari Juha viihtyy siellä, missä kestopäällyste päättyy ja seikkailu alkaa. Pohjanmaalla vaikuttava kestävyyskone ja entinen moukarinheittäjä pitää itsensä haastamisesta ja uuden kokeilemisesta. Välineenä on useimmiten joko gravel-pyörä, XC-pyörä tai läskipyörä, joiden rakentamisesta ja osavalinnoista riittää kerrottavaa vaikka useiden satojen kilometrien pituisten lenkkien ajaksi.