Kuraläpän valokeila: Juha Mielonen

Valokeilassa Juha Mielonen, Kuva: Tomi Tähti
Kuraläpän valokeila on juttusarja, jossa esitellään kiinnostavia pyöräilypersoonia vakiokysymysten kautta. Vuorollaan valokeilaan pääsevät niin kisakuskit kuin muutkin lajin eteen hyvää työtä tekevät vaikuttajat. Tutustu uusiin tyyppeihin, ota seurantaan ja moikkaa seuraavan kerran poluilla törmätessä.

Kuka olet ja mitä teet pyöräilyn parissa?

Olen Juha Mielonen ja kirjoitan Kuraläppään julkaisuja pyörä- ja varustetesteistä. Viihdyn ulkona ja ajan erilaisilla maastopyörillä aika paljon. Veri vetää enduron pariin, missä olen ajanut vähän kilpaakin. Sijoituin viime vuonna ESF:n M40-sarjassa neljänneksi.

Miten ja milloin päädyit pyöräilyn pariin?

Pelasin aikaisemmin jääkiekkoa paikallisessa kaljaliigassa ja joitakin 2-divarin pelejä. Se polku tuli tiensä päähän 2018. Jotain piti keksiä tilalle ja olin aina ollut kiinnostunut maastopyöristä. Yksi käynti paikallisessa Cyclissä riitti ja niin pyöräily sai alkunsa. Tapsa myi minulle Trek Fuel EX:n ja siitä se lähti: ajoin aina kun mahdollista ja kun en ajanut, tutkin Youtubesta opetusvideoita kuinka pyörällä pitäisi ajaa. En ihan tarkkaan tiedä milloin, mutta jossain vaiheessa matkaa kivasta harrastuksesta on tullut elämäntapa. Vaimoni ajaa myös ja kilpailee menestyksekkäästi xc-puolella ja vaikka lapsiini samaa paloa en ole saanut syttymään, on heille kuitenkin hissikapulassa pyörän kanssa roikkuminen tuttua puuhaa.

Millä pyörällä ajat mieluiten ja miksi?

Ajan mieluiten enduropyörällä, koska koen, että se laji on lähinnä sydäntäni. Tykkään ajaa kovaa haastavassa ympäristössä. Endurossa eniten kiehtoo lajin monipuolisuus: fyysisen kunnon ja ajotaitojen lisäksi pitää pystyä lukemaan ajolinjoja ja kisapäivinä ne pitäisi vielä oppiakin aika nopeasti. Ajokalustona minulla on tällä hetkellä Spessun Enduro ja se tuntuu sopivan ajotapoihini parhaiten.

Mikä on hienoin kokemuksesi pyöräilyn parissa?

On todella hankala nimetä vain yhtä tapahtumaa. Kaikkia hienoja kokemuksia yhdistää kuitenkin se, että niitä on päässyt tekemään kaverien kanssa. Viime vuodelta mieleeni jäi erityisesti Levi Midnight Enduron Kätkätunturin Rykimäpolku. Se oli hyvällä tavalla raaka vajaa kymmenminuuttinen, missä sai puristaa kuskista kaiken irti. Lemmyn sanoja lainatakseni, ”en muista siitä mitään, mutten koskaan unohda sitä.

Juha Mielonen mielissään mäkihommissa. Kuva: Bob

Mikä motivoi pyöräilemään?

Haluan kehittyä ja olla parempi versio itsestäni niin fyysisesti kuin ajotaidollisesti. Oman kehityksen huomaaminen, oli se sitten kuinka pientä tahansa, auttaa tässä myös. Tämän lisäksi pyöräilyn sosiaalinen puoli on minulle tärkeää. Pyörälenkit kavereiden kanssa on monesti ainoa tapa nähdä kavereita kiireisessä arjessa.

Mikä on tavoitteesi pyöräilyn suhteen kuluvalle kaudelle?

Haluan olla parempi kuin eilen. Mitä enemmän tässä tavoitteessa onnistun, sitä valmiimpi vastaantuleviin haasteisiin olen. Tulevien tapahtumien osalta ajan varmasti ainakin osan enduron SM-sarjan/cupin kisoista. Tavoite niissä on elää siinä hetkessä ja ajaa mahdollisimman kovaa. Tämän lisäksi alkukesälle on suunnitteilla gravelin ultramatka, mistä Bob on tainnut joskus mainitakin. Nämä ovat jo tiedossa olevia suunnitelmia, mutta tartun kyllä vastaantuleviin mahdollisuuksiin spontaanistikin, jos aikataulut natsaa.

Mikä on suosikkiajopaikkasi Suomessa ja/tai maailmalla?

”Lähialueelta” viihdyn eniten Laajiksen enduropoluilla. Laajiksen rinteen takametsä on täynnä erittäin hyviä ja vaativiakin reittejä. Viihdyn ajopaikoissa, missä reitit ovat vaikeita tai haastavia. Ne tuo omat puutteet parhaiten esiin ja tarjoavat hyvän mahdollisuuden kehittyä ja oppia ajamaan kovempaa ja paremmin.

Mikä suomalainen pyöräliike on suosikkikauppasi?

Cycli Seinäjoki. Kauppa on täynnä ystävällisiä kavereita ja palvelu on erittäin laadukasta.

Kisaaminen on hyvästä. Kuva: Personal MTB Trainer – Antti Nousiainen

Pro tipsisi muille – millä asialla pyöräilystä tulee naksun verran parempaa?

Pidä ajokalusto kunnossa. Opiskele edes perusjutut siitä, kuinka pyöräsi toimii ja opettele huoltamaan ja säätämään sitä itse. Näin voit ennakoida tulevia huoltokohteita sekä minimoit pilalle menneet lenkit teknisten murheiden takia ja voit jopa säästää muutaman euron.

Jos sinulla olisi käytössä 150€, niin miten käyttäisit sen, jotta saisit parhaan mahdollisen hyödyn pyöräilyyn?

Soittelisin Riihelälle ja kysyisin vieläkö hän tekee ajovalmennuksia. Jo lyhyilläkin ajovalmennussessioilla voi olla iso merkitys omien taitojen ja kehityssuunnan kannalta. Opin tämän joskus kantapään kautta. Ostettuani ensimmäisen pyörän halusin oppia mitä sillä voi tehdä. Kaivoin Youtubesta mm. Blake Samsonin bunnyhop-tutoriaalit ja Leo Kokkosen ajoasento-videot. Ongelma yksinopettelussa on se, että ns. takaisinkytkentä puutuu. Tällä tarkoitan sitä, että et yksin näe mitä teet (väärin) vaikka ohjeet olisikin laadukkaat. Sitten kun opit jotain väärin, niin siitä pois opettelu voi olla haastavaa. Näin ollen pienellä valmennuksella voit saada korjattua virheet hyvissä ajoin, mitä et huomaa. Itse opettelen toisinaan vieläkin käsien ja jalkojen asentoa uudelleen. 🙂

Mitä teet päivittäin/säännöllisesti kehittyäksesi pyöräilijänä?

Pyrin ajamaan mahdollisimman paljon. Talvella pääpaino on polkuajossa ja poljen myös vähän traineria. Kesällä traineri on tauolla ja pääpaino on alamäessä ja endurossa. Ajan toki silloinkin xc-lenkkejä poluilla. Ostin viime syksynä gravel-pyörän ja sillä tulee varmasti tehtyä iso osa ensi kesän pk-lenkeistä. Peruskunto- ja vetotreenien lisäksi harjoittelen aika paljon ajotekniikkaa kuten ajoasentoa/mutka-ajoa unohtamatta satunnaista kaahailua. Kuraläpän testiin saadut sähköpyörät ovat tarjonneet tähän viimeaikoina loistavat puitteet. Tutuista mutkista tulee yhtäkkiä haastavampia kun niihin pääsee kovempaa. Pyöräilyn lisäksi käyn poikani kanssa punttisalilla joitakin kertoja viikossa. Salilla pyrimme treenaamaan monipuolisesti tavoitteena kehittää lihaskuntoa ja toivon mukaan se näkyy myös pyöräilyssä.

Full enduro on oikea valinta. Kuva: Laura Tamila

Missä pyöräilyjäsi voi seurata somessa?

Minut löytää Instagrammista @juha.mielonen

Kirjoittanut:

Mikko Voutilainen

Mikko päästettiin Kuraläpän joukkoon omasta mielestään Suomen virallisen Trail Hunterin statuksella. Intohimoinen pyöräilyn harrastaja on suunnannut ajatuksensa aikuisuuden taakan keskellä harrastekilpailijan ajamisista pyöräilylle aukeavan ajan käyttämiseen itselleen uusien polkujen ajamiseen, edes joskus. Kiinnostuksen kohteena omien ja kylän miesten pyörien speksaamisen ohella on toimintakyky jonka tulisi säilyä aina eläkepäivien vuorilta paiskautumiseen asti.