Maastopyöräilijän Saariselkä ja Kiilopää

Singletrackia riittää. Kuva: Harri Uotinen
Kuraläpän ajopaikka vinkkinä esitellään Suomen mahtavin paikka pyöräillä. Ainakin jos oikean Lapin avoimet ja karut maisemat maistuvat. Täällä ajaessasi näet tuntureita ja pääset ylittämään kirkasvetisiä puroja.

Todetaan heti alussa, että täällä pääset ajamaan kansallispuistossa ja se tarkoittaa sitä, että siellä on osattava käyttäytyä. Palataan tähän myöhemmin mitä se käytännössä tarkoittaa ja millaisia velvoitteita se pyöräilijälle asettaa. Pidetään yhdessä siitä huolta, ettei näistä upeista mahdollisuuksista jouduta luopumaan pilaamalla maastopyöräilijöiden maine toimimalla väärin.

Saariselän ja Kiilopään alue sijaitsee Inarissa, noin 250 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen. Alue on monen lapinkävijän mielestä todellista Lappia karujen maisemien alkaessa E75-tietä kuljettaessa juuri näillä main. Pyöräilemään lähtiessäsi tämä käy osalla reiteistä nopeasti selväksi polun halkoessa puutonta, kivillä höystettyä hiekkapohjaista polkua karujen ja avarien avotuntureiden alueella. On todella syytä pysähtyä tasaisin väliajoin ja vain keskittyä hengittämään ja katsomaan maisemaa kaakon komeille laille.

Saariselkä on monille tuttu pohjoisen hiihtokeskuksena, nimenomaan hieman vanhemman kansan hiihtoon keskittyvänä keskuksena. Viime vuosina alueella on panostettu ympärivuotiseen toimintaan ja osaltaan uusien lajien esiin tuomista on voinut helpottaa Kiilopäältä käsin tapahtuva Suomen Ladun toimintaan kuuluva monien lajien harrastamisen mahdollistaminen. Pyöräilijöille tutuinta voi olla alueen talvireitteihin panostaminen.

Kuraläpällä oli mahdollisuus jututtaa alueella paljon aikaa viettänyttä, aikuisten miesten luokassa endurosarjaa tahkoavaa Harri Uotista.

Kuka on Harri Uotinen ja miten Kiilopää liittyy sinuun?

Olen 42 vuotias, ulkoilmalajeja harrastava miehen alku. Koti on Jyväskylässä. Saariselällä käydään vaimoni kanssa hiihtämässä ja vaeltamassa. Suoritin myös eräoppaan opintojani samoissa maisemissa. Edellisen kesän olin hommissa Roll Outdoors Kiilopäällä. Pyöräilyreitit tulivat silloin tutuksi. Koilliskairan rauhallisuus vetää puoleensa.

Miten paljon Saariselän ja Kiilopään alueella on ajettavaa?

Ajettavaa on paljon. Parhaat alamäet löytyy varmasti Saariselän päästä, Kaunispään rinteiltä. Kiilopäältä löytyy mielestäni sitten maisemallisesti hienoimmat reitit. Maisemat Rautupäältä kansallispuistoon ovat upeat. Rautulammelta Luulammelle menevä polku on hyvä. Kyseinen reitti on myös vaeltajien käytössä ja kansallispuiston puolella, se pitää huomioida. Lisäksi Kiilopäällä pidetään yllä ehkä suomen hienointa talvipyörä-reitistöä!

Tunturimaisemaa Kiilopään alueella. Kuva: Harri Uotinen

Miten kuvailisit alueen polkuja maastopyöräilijän silmin katsottuna?

Maastopyöräilijälle seutu sopii hyvin. Polkua on paljon ja ne ovat teknisesti melko helppoja. Neulaspolkua löytyy vähemmän, mutta kivikkoista sitten enemmän. Mäet ovat pääsääntöisesti pitkiä ja loivia. Saariselkä ja etenkin Kiilopää on kansallispuiston kupeessa, se tarkoittaa sitä että reittejä tulee kunnioittaa ja maaston kulumisen takia on syytä pysyä polulla.

Mikä ihme on OFB?

OFB (Open Fell Biking) Metsähallituksen operoima alueen reittien merkkaus ja karttojen ajantasaisuusprojekti. Merkinnöillä ja kartoilla halutaan nimenomaan sitä, että pysytään reiteillä, kuten edellisessä kuvasin.

Muista pysähtyä katsomaan maisemia. Kuva: Harri Uotinen

Huhut kertovat bike parkista Saariselän alueella, mitä sille kuuluu?

Siitä en tiedä, Kaunispäällä on hyvää luonnonmukaista polkua, merkittyjä reittejä jonkin verran. Hissi siellä ei kesällä ainakaan toistaiseksi pyöri. Ajamalla ylös joutuu kiertämään reilun lenkin, eli kovin montaa mäkeä ei jaksa jauhaa ilman avustusta (tai tosi kovaa kuntoa).

Jos minulla on mahdollisuus ohikulkumatkalla yhteen 3 tunnin lenkkiin, mihin suosittelisit minun suuntaavan?

Kolme tuntia menee nopeasti, jos haluat ajaa alamäkiä, mene Kaunispäälle. Mikäli haluat maistiaisen tuntureista niin suuntaa Kiilopäälle ja Rautulammen reitille.

Mitkä karttasanat pitää löytää kartalta kolmen ajopäivän ajoja suunniteltaessa?

Omat suosikit tuli jo ladeltua. Lisäksi Kulmakuru on hieno reitti.

Täällä ei tarvitse ajaa etelän pusikoissa. Kuva: Harri Uotinen

Jos kilpaileminen kiinnostaa, mitä Saariselkä tarjoaa?

Saariselkä MTB (Stages) ajetaan elokuun lopulla, se tarjoaa runsaan kattauksen alueen hienoista poluista. Kisa on järjestetty vuodesta 2011 alkaen.

Millaisia palveluita alueelta löytyy maastopyöräilijälle tavallisten majoitus-, ravintolapalveluiden lisäksi?

Kiilopäällä pyöräilijöitä ja muita liikkujia palvelee Roll Outdoors. Heillä on siellä ajantasaista infoa reiteistä ja he osaavat antaa suosituksia pyöräilijän kunto- ja taitotaso huomioiden. Lisäksi tarjolla on pyöränhuoltoa, vuokrausta sekä opastettuja ajoja.

Kaunispään juurella toimii Ski Saariselkä, mistä löytyy myös osaavaa henkilökuntaa, pientä huoltoa ja varustetta.

Saariselän päässä myös muita pyörävuokrausta tarjoavia yrityksiä.

Tammukkaoja. Kuva: Mikko Voutilainen

Mitä kansallispuistossa pyöräileminen tarkoittaa maastopyöräilijän näkökulmasta?

Kansallispuistoissa saa pyöräillä vain merkityillä reiteillä. Reiteiltä ei passaa poistua. Maasto on kivisillä tuntureilla sellaista että kuluminen on hyvinkin nopeaa. On vähän hölmön näköistä kun paikoitellen menee useampi polku vierekkäin. Ruuhkaa ei ole ja välimatkat ovat pitkiä. Evästä ja varaosia kannattaa pitää mukana (sisuri nyt ainakin). Talvella on syytä kunnioittaa reitin tekijöitä ja noudattaa ohjeita.

Miksi sinun mielestäsi jokaisen maastopyöräilijän on hyvä suunnata tänne ajamaan?

Kyllä upeaa Lapin tunnelmaa kannattaa käydä ihastelemassa, vuodenajasta riippumatta! Keskiyön aurinko ei jätä kylmäksi.

Kiitos Harri ajatuksistasi ja toivotaan, että tämä jää lukijoiden mieleen ensi kesän reissuja suunnitellessa ja moni päätyy joko ohikulkumatkalla ajamaan tai viettämään muutaman päivän alueella.

Mahtavaa. Kuva: Harri Uotinen

Alle on koottu hyödyllistä tietoa reissun suunnitteluun. Reittijäljet ovat kirjoittajan omista ajamisista ja ovat luonnollisesti vain esimerkki helpottamaan nopeaa lähtöä. Kommentoi artikkelin kommentteihin mikä sinun mielestäsi olisi hyvää tietoa helpottamaan uudessa paikassa ajamassa käymistä?

Saariselän sijainti

Esimerkkireitit GPX-tiedostoina:

Rumakuru

Vellinsärpimä

Rautulampi


Hyödylliset linkit:

Rolloutdoors

OFB maastopyöräilyopas

Kauppa

Kirjoittanut:

Mikko Voutilainen

Mikko päästettiin Kuraläpän joukkoon omasta mielestään Suomen virallisen Trail Hunterin statuksella. Intohimoinen pyöräilyn harrastaja on suunnannut ajatuksensa aikuisuuden taakan keskellä harrastekilpailijan ajamisista pyöräilylle aukeavan ajan käyttämiseen itselleen uusien polkujen ajamiseen, edes joskus. Kiinnostuksen kohteena omien ja kylän miesten pyörien speksaamisen ohella on toimintakyky jonka tulisi säilyä aina eläkepäivien vuorilta paiskautumiseen asti.