24.6.2024

Kuraläpän valokeila: Miikka Mäkelä

Miikka Mäkelä, suoraselkäinen mies joka on monessa mukana. Kuva: Jarno Romppainen
Kuraläpän valokeila on juttusarja, jossa esitellään kiinnostavia pyöräilypersoonia vakiokysymysten kautta. Vuorollaan valokeilaan pääsevät niin kisakuskit kuin muutkin lajin eteen hyvää työtä tekevät vaikuttajat. Tutustu uusiin tyyppeihin, ota seurantaan ja moikkaa seuraavan kerran poluilla törmätessä.

Kuka olet ja mitä teet pyöräilyn parissa?

Olen Miikka Mäkelä, 41-vuotias opettaja, yrittäjä ja pyöräilyn monitoimimies Helsingistä. Koska vastauksesta tulisi todella pitkä, niin on parempi vastata listauksen muodossa. Viimeisen vuosikymmenen aikana olen mm.:

-Kilpaillut endurossa 10 vuotta

-Toiminut puuhamiehenä Ellivuori bike parkissa
-Vienyt pyöräilykasvatusta kymmeniin peruskouluihin ympäri Suomea

-Tehdyt valmennuksia ja koulutuksia yrittäjänä ja bike park ohjaajana
-Tuottanut pyöräilytapahtumia ja toiminut pyöräilytapahtumien juontajana

-Suomen Pyöräilyn enduromaajoukkueen lajivastaava (v. 2024)

-Orbea Enduro Teamin manageri

-EBA ry:n hallituksen jäsen

Monet meistä ovat kohdanneet Miikan silloin kun kisaan lähtö jännittää. Kuva: Markus Mäkelä

Miten ja koska päädyit maastopyöräilyn pariin?

Pyöräilyharrastus alkoi jo 90-luvulla, kun ajelin kivien yli kotini lähimaastoissa itsetehdyllä trial-pyörällä. Siitä siirryttiin BMX freestylen pariin ja ajelin flättiä aktiivisesti läpi nuoruusvuosien. Nykyaikaisen maastopyörän ostin v. 2010 Samilta Mountainbike shopista. Enduroon törmäsin v. 2013 ja osallistuin ensimmäisiin kisoihin Tahkolla.

Millä pyörällä ajat mieluiten ja miksi?

Tämän hetken suosikkipelini on täysjäykkä Orbea Alma (XC). Alle 10-kiloisella polkuohjuksella on mukava vain lähteä metsään skauttaan uusia polkuja, vetää 100 km:n soratielenkkejä tai haastaa itseä teknisessä maastossa. Sillä on vedetty myös Himos Epic ja yksi Funduro Cup -kisakin.

Täysillä täysjäykällä. Kuva: Sami Laitinen

Mikä on hienoin kokemuksesi pyöräilyn parissa?

Kun katsoo taaksepäin ja miettii, mitä kaikkea pyöräilyn parissa on tullut tehtyä, niin tuntuu mahdottomalta valita yhtä. Värisyttävin kokemus lienee hetki, kun Ellivuori bike parkin hissi pyörähti ensimmäistä kertaa käyntiin v. 2021. Olin mennyt Ellin metsiin kuokan kanssa ensimmäisen kerran jo vuonna 2014 haaveena, että joskus siellä pyörisi hissi. Melkein koko kesän 2021 siellä painettiin Hapen (konekuski) kanssa pitkää päivää kovassa helteessä. 17.7. sitten ankkurihissi nytkähti liikkeelle ja tarttuessani ensimmäiseen kapulaan avajaisissa mukana olleet alkoivat taputtaan.

Mikä motivoi pyöräilemään?

Pyöräilyinnostuksen olen perinyt isältäni ja se on aina ollut tärkeä osa elämäntapaani. Freestyleaikoina siinä sai käyttää paljon luovuutta ja ilmaista itseään. Nykyään Keskuspuisto on itselle tärkeä henkireikä etsiä rauhaa Helsingin kantakaupungin sykkeestä. Pyöräily haastaa teknisyydellään, siinä saa tuntea vapautta ja nähdä kauniita paikkoja. Kolikon kääntöpuolena ovat tietysti kunnon kohoaminen ja sosiaalis-affektiiviset tekijät.

Keskuspuiston rauhasta kisahommiin. Kuva: Jimmy Doyle

Mikä on tavoitteesi pyöräilyn suhteen kuluvalle kaudelle?

Jätän omat kilpailut vähemmälle tänä vuonna, joten tämän kauden tavoite on lähinnä viettää pyörän päällä hauskoja hetkiä mukavassa seurassa. Muut kauden tavoitteet ovat lajiin edistämisessä ja olosuhdetyössä: pyöräilyn ilosanoman eteenpäin vieminen niin pyöräilijänä, vastuuhenkilönä, tapahtumahoustina kuin bike park builderina.

Mikä on suosikkiajopaikkasi Suomessa ja/tai maailmalla?

Olen reissujen osalta keskittynyt surffaukseen, jota on haasteellisempi harrastaa Suomessa. Näin ollen ulkomaan ajomestat ovat täysin vielä kokematta. Suomessa rakkain paikka on Ellivuori, joka on tavallaan toinen kotini. Viikoittaisena treenipaikkana toimii Keskuspuisto. Kisa-areenoista suosikkeja ovat Syöte ja Himos.

Ellivuori ajopaikaksi. Kuva: Ari Tuominen

Mikä suomalainen pyöräliike on suosikkikauppasi?

Kun jotain tarvitsee hankkia tai huoltaa, niin painelen Malmille BAS-shoppiin. Sieltä saa aina parempaa palvelua, kun mitä olen odottanut. Jos jotain ei sieltä löydy tai on loppu, niin tilailen Turusta Bikeshopista.

Pro tipsi muille – Millä asialla pyöräilystä tulee naksun verran parempaa?

Havainnoi ympäristöäsi ja ole aktiivinen toimija. Auta kanssapyöräilijöitä, mikäli jollain on teknisiä haasteita tai vaikka vaikeuksia hissin kanssa. Lainaa multitoolia tai anna sisärengas. Toimi oppaana, jos joku ei tunne reittiä. Poimi roska tai siirrä reitille katkennut oksa. Annat näin esimerkillisen kuvan pyöräilijöistä ja saatat pelastaa jonkun päivän. Eikä maksa mitään.

Ajohommia Ellivuoressa. Kuva: Antti Nousiainen / @trailaheadoy

Jos sinulla olisi käytössä 150 €, niin miten käyttäisit sen, jotta saisit parhaan mahdollisen hyödyn pyöräilyyn?

Ota yksityistunti tai hanki treeniohjelma pyöräilyvalmentajalta. Ammattilainen tuntee lajin vaatimukset ja osaa yhdistää ne tavoitteisiisi. Yksityistunnilla taas saat nopeasti vinkkejä luonnon lukemisesta, ajolinjoista, mutka-ajosta, ajoasennosta jne. Samalla tuet suomalaista pienyrittäjyyttä ja panostat palveluihin materiaalin sijaan.

Mitä teet päivittäin/säännöllisesti kehittyäksesi pyöräilijänä?

Pyrin pitämään huolta kehostani. Pyöräilyn rinnalla kulkee tärkeänä osana myös tanssi, kuntosaliharjoittelu, uinti, lautailu ja muu liikunta. Monipuolinen liikunta tukee mm. pyöräilyssäkin vaadittavia motorisia taitoja ja pitää harjoittelun mielekkäänä. Liikunnan ammattilaisena mietin ihmiskeho-instrumenttia ja pyrin tarkastelemaan, mitä liikehallinnan osatekijöitä pyöräily (enduro) vaatii ja miten niitä voisi kehittää. Monesti tuijotetaan pyörän speksejä, mutta sitä pyörää ajaa enduristi.

Muista harrastaa monipuolisesti. Kuva: Ville Rinta

Mistä somekanavasta voi seurata pyöräilyjäsi?

Pääkanavana toimii Instatili @motoriikkamiikka
Ammattimaisesti tehtyjä videoita voi katsella Youtubesta @motoriikkamiikka

Kirjoittanut:

Mikko Voutilainen

Mikko päästettiin Kuraläpän joukkoon omasta mielestään Suomen virallisen Trail Hunterin statuksella. Intohimoinen pyöräilyn harrastaja on suunnannut ajatuksensa aikuisuuden taakan keskellä harrastekilpailijan ajamisista pyöräilylle aukeavan ajan käyttämiseen itselleen uusien polkujen ajamiseen, edes joskus. Kiinnostuksen kohteena omien ja kylän miesten pyörien speksaamisen ohella on toimintakyky jonka tulisi säilyä aina eläkepäivien vuorilta paiskautumiseen asti.