Garmin Edget uudistuvat – Solar-ominaisuus tarjolla myös 840- ja 540-malleihin

Garmin on esitellyt tänään uusimmat tulokkaat Edge-pyörätietokoneiden perheeseen. Otimme selvää, että mitä uutta uutuudet tarjoavat jo valmiiksi monipuolisiin edeltäjiinsä.

Et ole varmaan voinut välttyä kuulemasta Garminista pyöräilyn yhteydessä. Siitä on tullut viime vuosina jopa synonyymi pyörätietokoneelle. Eikä suotta, sillä he ovat tehneet uraauurtavaa työtä kehitellessään Edge-sarjaa, joka sisältää tankoon kiinnitettäviä pyörämittareita, jotka soveltuvat aina maantiekäytöstä maastoon. Ensimmäinen Edge 305 julkaistiin lähes 20 vuotta sitten, ja omat ensimmäiset kokemukseni sijoittuvat vuodelle 2008, jolloin hankin Edge 705:n. Paljon on vettä virrannut noista ajoista, ja laitteet sen kuin jatkavat kehittymistään.

Garmin Edge 840

Tällä kertaa esittelyvuorossa ovat Garmin Edge 840 ja 540, joista molempia on saatavilla myös aurinkoladattavana Solar-mallina. Itselläni on ollut Edge 840 ajossa muutaman viikon ajan, joten kokemusta on hieman kertynyt. Samaan hengenvetoon voi todeta, että laitteen sisältämä ohjelmisto ei ollut sama kuin tuotantoversioissa, joten en päässyt käsiksi kaikkiin hienouksiin.

Mitä uutta?

Olettaen monelle on jo tuttuja Edge 530 ja 830 -mittarit, jotka ovat uutuuksien edeljät. Laitteet ovat sisältäneet jo hyvän aikaa massiivisen määrän ominaisuuksia. En edes yritä lähteä avaamaan ominaisuuslistaa tarkemmin, sillä lista on julmetun pitkä. Merkittävin ja selkein ero 800- ja 500-sarjojen välillä on 800-sarjalaisen kosketusnäyttö, joka tarjoaa mahdollisuuden erilaiseen käytettävyyteen. Nyt julkaistujen tuotteiden osalta tuttua on yhä se, että Edge 840:ssa on edelleen responsiivinen kosketusnäyttö, jota voi napauttaa, panoroida ja pyyhkäistä, kun taas Edge 540 on operoitavissa ainoastaan näppäinten avulla. Maininnan arvoinen asia on tosin, että Edge 840 on saanut kylkeensä saman määrän näppäimiä kuin 540, joten nyt sen käyttö on sujuvaa myös pelkkien nappien avulla. Tämä on hyvä uutinen heille, jotka ovat kokeneet kosketusnäytön joissain olosuhteissa hankalaksi. Itse näytön koko ja resoluutio ovat samat kuin aiemmissa versioissa. Edge 540 painaa perusmallina 80g ja Solar-versiona 85g, kun taas vastaavat painot 840:ssa on 85g ja 89g.

Lap ja Start/Stop -painikkeet sijoittuvat laitteen alanurkkiin

Uudet Edget sisältävät nyt hyvän kaikki aikaisemmista versioista tutut ominaisuudet ja lisäksi kattauksen uusia toiminnallisuuksia, joista valtaosa onkin tullut tutuksi Edge 1040 lippulaivamallin myötä. Tässä muutamia poimintoja uusista ominaisuuksista.

Aurinkolataus

Niin 840- kuin myös 540-mallia on tarjolla sekä aurinkolatauksella että ilman. Solar-mallien akunkestoa on saatu pidennettyä siten, että se kestää jopa 32 tuntia vaativaa treenikäyttöä tai jopa 60 tuntia harjoittelua virransäästötilassa. Kyseessä ei ole laitteen pääasiallinen lataustapa, vaan laite saa auringosta lisävirtaa parhaimmillaan noin 6h treenin edestä.

Mukautuva kohdennettu valmennus

Laite ehdottaa päivittäin muuttuvia kohdennettuja harjoituksia, jotka perustuvat laitteen keräämään rasitusdataan, palautumiseen ja tulossa oleviin kilpailuihin. Sama ominaisuus on ollut saatavilla mm. Fenix -rannelaitteisiin jo aiemmin ja oman kokemuksen mukaan ominaisuus on yllättävän toimiva. Se tarjoaa vaihtelevia ja yllättävänkin mielenkiintoisia variaatioita harjoitteluun ja auttaa ymmärtämään paremmin vahvuuksia ja heikkouksia. Jos uskallat, niin periaatteessa pystyt ulkoistamaan harjoittelusi suunnittelun täysin laitteen huomaan riippumatta siitä, ajatko maanteillä, poluilla, gravelilla vai sisällä.

Real-Time Stamina

Real-Time Stamina on työkalu, jonka avulla voit ennustaa ja tulkita suorituskykyäsi suorituksen aikana. Se jakautuu ”Kestävyyteen” ja ”Mahdolliseen kestävyyteen”. Kestävyys (0-100%) ennustaa kuinka pitkään voit jaksaa suoriutua samalla ponnistelutasollasi. Mahdollinen kestävyys (0-100%) keskittyy taas erityisesti laajempiin ja pitkäkestoisempiin väsymistä lisääviin tekijöihin, kuten lihassolujen vaurioihin, keskushermoston väsymiseen ja hiilihydraattien (glykogeenin) vähenemiseen. Suoritukset, jotka laskevat kestävyytesi nollaan tai lähes nollaan, edellyttävät tavallisesti usean päivän palautumista täyden kapasiteettisi palaamiseksi. Jos et ole täysin palautunut edellisestä suorituksestasi, mahdollinen kestävyytesi ei voi olla 100 %.

Real-Time Stamina. Oranssi kuvaaja kuvaa ”Kestävyyttä” ja harmaa ”Mahdollista kestävyyttä”

Pyöräilykyky

Uudet Edge-sarjan tulokkaat auttavat sinua ymmärtämään paremmin, että millainen pyöräilijä olet, eli käytännössä paljastaa vahvuutesi ja heikkoutesi. Ominaisuuden ansiosta osaat keskittyä paremmin treenaamaan ja parantamaan ominaisuuksia oikeilla osa-alueilla. Tämäkin Ominaisuus on Firstbeatin kehittämä, joten vahva Suomi-leima löytyy laitteiden ominaisuuksien takaa.

Tässä esimerkki Garminin antamasta analyysistä allekirjoittaneen suhteen

Useita satelliittijärjestelmiä

Kaksitaajuus- tai monitaajuusjärjestelmät käyttävät useita taajuuskaistoja ja mahdollistavat johdonmukaisemmat tracklogit ja paremman paikannuksen kun laitetta käytetään haastavissa ympäristöissä. Tämä tarkoittaa, että vastaanotin seuraa useampaa kuin yhtä radiosignaalia kustakin satelliitista eri taajuuksilla, mikä vähentää ympäristöhäiriöiden aiheuttamia virheitä. Monitaajuusjärjestelmä sisältää GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou ja IRNSS -satelliittijärjestelmät.

Power Guide

Power Guide analysoi jokaisen reitin ja määrittelee eri tehotavoitteet reitin eri osille perustuen mm matkaan, korkeusdataan ja pyöräilijän FTP-arvoon. Ajatuksena on auttaa pyöräilijää hallitsemaan suorituksiaan siten, että suunniteltu tavoiteaika toteutuu.

Helpommat asetukset, parempi akun kesto ja paljon muuta

Asetuksia on yksinkertaistettu ja käyttöliittymää selkeytetty, joka helpottaa laitteen käyttöä. Erityisen hyödyllinen uusi ominaisuus on tietokenttien muokkaaminen suoraan kännykästä käsin. Akun kesto on nyt parhaimmillaan 32 tuntia (60h virransäästötilassa). Laitteeseen on myös kytkettävissä virtapankki todella pitkiä suorituksia silmälläpitäen.

Laite latautuu nyt USB-C -virtajohdon kautta

Kuten Edge 1040, niin myös nyt julkaistut Edget saavat virtansa USB-C -tyypin virtajohdosta. Tämä on mieluinen päivitys, sillä liitin tuntuu yksinkertaisesti tukevammalta ja samalla lataus on mahdollista suorittaa tehokkaammin. Uusiin ominaisuuksiin lukeutuu vielä mm. ClimbPro-noususuunnittelu, päivitetyt kartat, reitin uudelleenlaskenta reitin ulkopuolella ja päivittyneet turvallisuusominaisuudet. Huomionarvoinen seikka saattaa olla se, että kun Edge 1040 tarjoaa maailmanlaajuiset pyöräilykartat, niin Edge 840 ja 540 sisältävät hieman suppeammat kartat. Edge 840:ssa on esiladattuna Euroopan kartasto ja Edge 540 sisältää vain Itä-Euroopan kartat vakiona rajoitetumman muistin vuoksi. Länsi-Euroopan kartat ovat kuitenkin ladattava siihenkin ilmaiseksi Garmin Expressin kautta.

Edge 840 on kooltaan näppärä, mutta silti riittävän suuri jopa navigointiin

Omia kokemuksia

Kuten todettua, sain Edge 840:n testiin jo muutamia viikkoja sitten. Hyvin usein esituotantoversiot ovat hieman rajoitettuja ja niin oli myös tilanne tämän kanssa. Valitettavasti julkinen versio Garmin Connectista ei vielä tunnistanut tulevaa mallia (nyt päivitys jo ulkona), enkä näin ollen saanut yhdistettyä puhelinta ja Edgeä. Kaikesta huolimatta pääsin kuitenkin hieman ottamaan tuntumaa laitteeseen muutamien treenien aikana.

Lähtökohtaisesti pidän 840/540 -sarjalaisia maastopyöräilijöille erityisen hyvin sopivina malleina jo pelkästään koon puolesta. Maastokäytössä laite on hieman alttiimpana kaatumisille ja kolhuille, joten  tästä syystä uutuuksien hieman pienempi fyysinen koko on mielestäni maastokäyttöön sopivampi vaihtoehto. Maastossa myös näytön katselu on ylipäätään hieman haastavampaa, joten suuresta näytöstä ja sen tarjoamasta informaatiosta ei välttämättä hyödy samoin kuin maantiellä.

Vertailu eri mallien ominaisuuksista

Edge 840 ja 540 -mallit ovat ominaisuuksien puolesta jo hyvän matkaa Edge 1040:n tontilla, sillä lippulaivamallin eduksi voidaan lähes ainoastaan laskea isompi näyttö sekä reilumpi muistitila kartoille. Garmin tarjoaa kattavasti vaihtoehtoja Edge -tuoteperheellään, joten sieltä kukin varmasti löytää mieleisensä. Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä eniten juurikin testattavana ollut Edge 840, sillä se tarjoaa käytettävyydeltään mielestäni parhaan kokemuksen kosketusnäytön ja nappien yhdistelmällä. Toivottavasti pääsen ajamaan tuotantoversiota jatkossa lisää, sillä nyt on päästy vasta raapaisemaan hieman pintaa.

Mallit, hinnat ja saatavuus

Tuotteita on saatavilla heti julkaisun yhteydessä rajoitetusti jälleenmyyjien ja Garminin oman verkkokaupan kautta. Mallit ja niiden hinnoittelu menee seuraavasti:

  • Edge 540 419€
  • Edge 540 Sensor Bundle 519€ (nopeus- ja kadenssianturi, HRM-dual -sykeanturi)
  • Edge 540 Solar 519€
  • Edge 840 519€
  • Edge 840 Sensor Bundle 629€ (nopeus- ja kadenssianturi, HRM-dual -sykeanturi)
  • Edge 840 Solar 629€

Lisätietoja Garminin sivuilta

Kirjoittanut:

Bob

Mies, jonka aina liikkeessä pysyvät aivot ovat alkujaan Kuraläpän idean takana. Ilman Bobia ei olisi Kuraläppää. Bob on monitaituri ja perheenisä, jolla on sana hallussa ja kamera pysyy kädessä. Kova kestävyysurheilutausta rakensi Bobista sen kovaa ajavan koneen, joka nykyään viihtyy enemmän enskaisammilla poluilla. Rakastaa pyöräspeksaamista, jopa melkein enemmän kuin pyöräilyä itseään.