Canyon vahvistaa asemaansa trail-kategoriassa – esittelyssä uusi Canyon Neuron
Yksi suosituimmista malleista Suomessa
Jos Canyonin mallistosta on nostettava yksi suomalaisten suosiosta nauttinut pyörämalli, niin Neuron lienee yksi vahvimmista ehdokkaista. Neuron pohjautuu alunperin Canyonin Nerve malliin, josta ensimmäinen versio näki päivänvalon vuonna 2002. Mallin tarina on kestänyt nyt reilut 20 vuotta, jonka kruunaa tämä seitsemäs versio perinteikkäästä pyörästä. Onko Neuron myös jatkossa Canyonin yksi suosituimmista malleista? Kysymykseen ei tietenkään tässä saada vastausta, mutta selvitetään mikä pyörässä on muuttunut edeltäjään verrattuna.
Ominaisuudet – mitä uutta?
Juuri julkaistu Neuron on 140mm edestä ja 130mm takaa joustava trailipyörä, joka tarjoillaan M-XL koossa 29” renkailla, kun taas XS ja S -koot (myös Young Hero) rullaavat 27.5” rengastuksella. Mullet-versioita ei ole saatavilla, mutta sen sijasta pyörää on saatavilla hiilikuituisen rungon lisäksi myös alumiinisena vaihtoehtona.
Harvassa ovat ne uudet julkaisut, joissa pyörä ei olisi pidentynyt, loiventunut ja madaltunut, eikä Neuron tee asiassa poikkeusta. Uusittu geometria tuo kaivattua modernisuutta Neuroniin, ja nyt se tarjoaa Canyonin mukaan kuljettajalle paremman hallittavuuden vauhdikkaissa ja jyrkissä maastoissa. Etukolmiosta on tullut selkeästi pidempi, keulakulma on loiventunut maltillisesti ja satulaputken kulma hieman jyrkentynyt. Muutokset ovat paperilla pelkästään positiivisia.
Vaikka Neuronin silhuetti mukailee aika vahvasti edeltäjäänsä, on rungon putket hieman kapeammat ja siten sirommat. Canyon ei ole hakenut uutuudellaan vain esteettistä etua, vaan uusi Neuron on myös entistä kestävämpi niin rungon kuin linkustonkin osalta. Viitteitä kasvaneesta suorituskyvystä kertonee myös tuhdit irroitettavat suojaukset niin viistoputken alapuolella kuin takahaarukassa. Erityismaininnan saa eturattaan takana oleva suoja, joka estää ketjun jumiutumisen rungon ja eturattaan väliin.
Canyon ei ole lähtenyt mukaan patonkilaatikkokilpavarusteluun, vaan kertoo suoraan välttelevänsä ohimeneviä trendejä. Tämän väitteen paikkansa pitävyydestä moni voi olla toista mieltä, mutta Canyonin vastine patonkilaatikolle on heidän oma Load Bag, joka kiinnitetään pullon yläpuolelle etukolmioon. Trendeistä puheenollen, Canyon on vienyt kuoret ja letkut rungon sisään nyt suoraan emäputken yläpuolelta. Huoltohommissa tämä lisää hieman puuhaa, mutta ulkonäöllisesti tarjoaa yksinkertaisuutta ja minimalistisuutta pyörän ulkonäköön. Tämän lisäksi viennit rungon sisässä ovat suunniteltu uudestaan ja ne tarjoavat nyt helpot ja kattavat käytävät läpi rungon.
Yhden pyörän taktiikalla
Kenelle Neuron on siis suunniteltu? Canyonin mukaan Neuron on kehitetty juuri heille, jotka haluavat yhden pyörän, jonka avulla he voivat lähteä ulos pakoon arkea, oli sitten kyse kilometrien keräämisestä vaihtelevassa maastossa, pyöräretkeily Alpeilla tai nopea työpäivän jälkeinen kaahailu traileilla.
Kuten todettua, niin Neuronia on saatavilla sekä hiilikuituisena että alumiinisena versiona. Suunnittelun filosofiana on ollut tarjota kaksi vaihtoehtoa, joissa toteutuvat samankaltaiset ajo-ominaisuudet. Pyörien geometriat mukailevat täysin toisiaan, mutta rungon muodoissa ja joissakin teknisissä ratkaisuissa on kuitenkin eroja. Neuron CF -rungossa on esimerkiksi suora satulaputki, joka mahdollistaa entistä pidempien hissitolppien hyödyntämisen. Neuron AL -rungossa taas on kaareva satulaputki, mutta siinä on putken alemmassa kolmanneksessa ylimääräinen paikka kiinnikkeille, kuten toiselle pullotelineelle.
Miten Neuron eroaa Lux Trailista ja Spectral 125:sta?
Canyon on kieltämättä laittanut itsensä mielenkiintoiseen tilanteeseen, sillä merkki tarjoaa jopa kolme vaihtoehtoa 110-130mm joustomatkan haarukalle. Tilanne on toki täysin suunniteltu, sillä Canyon kokee tarjoavansa jokaisella mallillaan omanlaisensa ominaisuudet, jolloin pyörät todella eroavat toisistaan. Lyhytjoustoisin (110mm) Lux Trail on merkin kaikista kevyin ja nopein moderni xc-pyörä, joka on kuin kotonaan yhä vaikeammaksi muuttuvilla xc-reiteillä. Se on suunnattu ulosmittaamaan paras suorituskyky jopa hankalemmissakin olosuhteissa.
Spectral 125 sijoittuu ehkä hieman enemmän samalle kartalle Neuronin kanssa, mutta Spectral asemoituu enemmän progressiiviseksi trailipyöräksi kuskeille, jotka nauttivat lyhytjoustoisen pyörän tarjoamasta ”popista” isommissa ja vauhdikkaammissa ympäristöissä. Vaikka joustomatkaa onkin vähemmän kuin enduropyörissä, niin Spectral 125 on kuin kotonaan haastavissa olosuhteissa. Spectral on suunniteltu kuskeille, jotka tykkäävät vauhdista ja tyylistä.
140/130mm joustoilla varustettu Neuron on myös turvallinen valinta niin haastaville xc-poluille kuin rajummillekin traileille, mutta sen vahvuus on etenkin mukavuudessa ja monipuolisuudessa. Canyon asemoi Neuronin pyöräksi, joka hanskaa todennäköisesti puhtain paperein kaiken maastossa vastaantulevan.
Mallit ja hinnat
Neuron saapuu markkinoille vyörymällä jopa 11 eri mallin kera. CF-mallit alkavat 3 149€ hinnasta, kun taas AL-mallia saa omakseen halvimmillaan 1 649€ hinnalla.
Lue lisää Canyonin sivuilta
Kirjoittanut:
Mies, jonka aina liikkeessä pysyvät aivot ovat alkujaan Kuraläpän idean takana. Ilman Bobia ei olisi Kuraläppää. Bob on monitaituri ja perheenisä, jolla on sana hallussa ja kamera pysyy kädessä. Kova kestävyysurheilutausta rakensi Bobista sen kovaa ajavan koneen, joka nykyään viihtyy enemmän enskaisammilla poluilla. Rakastaa pyöräspeksaamista, jopa melkein enemmän kuin pyöräilyä itseään.