Endura taklaa kylmät talvikelit MT500 Freezing Point -mallistollaan

Talvi on kylmimmillään ja talvipukeutuminen kuumimmillaan. Esittelyssä on Enduran MT500 Freezing Point -mallisto, joka on suunniteltu talven kylmimpiin olosuhteisiin ja siten hyvin kiinnostava suomalaisten näkökulmasta.

Talvi, kylmyys ja lumi. Nuo kaikki ovat meille suomalaisille hyvinkin tuttuja asioita, sillä ovathan ne läsnä meidän elämässämme parhaimmillaan (tai pahimmillaan) jopa puolet kalenterivuodesta. Tilanne ei kuitenkaan ole sama ihan joka puolella maailmassa, joten elämme suomalaisina pyöräilijöinä hieman poikkeuksellisissa olosuhteissa, josta oivana esimerkkinä olkoon vaikka fatbike-pyörien kova suosio. Suomi ja Pohjoismaat muodostavat kohtuullisen pienen markkinan maastopyöräilyn maailmassa ja tästä syystä meidän härmäläisten tarpeet jäävät helposti tuotekehityksessä mappi ö:n täytteeksi. 

Meidän onneksemme on olemassa muutamia brändejä, joilla fokuksessa ovat myös ”oikeat talvikelit”. Näistä yhtenä esimerkkinä on vuonna 1993 Skotlannissa perustettu Endura, joka tarjoaa mielenkiintoisen kattauksen tuotteita talvipyöräilyyn. Etenkin Freezing Point -mallisto on suunniteltu juuri meidän tarpeisiin.

Minä pukeutujana

Laiska. Sellainen olen pukeutujana. Tavoitteenani on tuntea oloni mahdollisimman kevyeksi ja tällöin haluan välttää liian monia puristavia kerroksia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tavoitteena on pukeutua siten, että aluskerroksen päälle tulisi jo päällimmäinen kerros. Tämä sotii hieman perinteistä kerrospukeutumista vastaan, mutta olen selvinnyt tyylilläni erinomaisesti. Haasteena tässä on löytää juuri oikeanlaiset vaatteet, jotka toimivat halutuissa olosuhteissa pitäen kehon lämpötilan optimaalisena koko lenkin ajan. 

Oman kieroutuneen mielipiteeni mukaan haluan, että pyöräilyvaatteeni toimiva äärimmäisen hyvin juuri pyöräilyssä näyttäen silti mahdollisimman vähän pyöräilyvaatteilta. Yhtälö ei ole ihan yksinkertainen, mutta toteutuessaan se lisää vaatteiden ja varusteiden hyödyntämismahdollisuuksia myös polkujen ulkopuolella. Myöskään vaatekaappiin ei kerry täten liikaa vaatteita ja myös lompakko hymyilee. 

Olen ajanut Enduran Freezing Point tuotteilla aiemminkin ja nyt päällä on ollut mallisarjan viimeisimmät versiot. Kuten kaikki tiedämme, talvi on tullut. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että olen päässyt testailemaan tuotteita vaihtelevissa talvikeleissä. Lämpimmillään elohopea on ollut nollan tuntumassa, vajoten kylmimmillään -13 asteen nurkille. Normaalisti en aja ulkona juurikaan tuota kylmemmässä kelissä, sillä myös kalusto alkaa nikotella kylmyydestä mittarin ollessa -15 asteen tuntumassa.

On erityisen tärkeää muistaa, että tässä kirjoituksessa mainitut lämpötilat ovat vain ja ainoastaan omakohtaisia kokemuksia. Toiset palelevat toppatakissa samassa kelissä kun toinen pärjää vielä lähes uimahousuissa, kyllä te tiedätte.

 

PrimaLoft – mikä ihmeen eriste?

Kun kyse on kylmän kelin pukeutumisesta, niin untuva on varmasti ehkä se lämpimin eriste vaatetuksessa, mutta sillä on omat heikkoutensa kuten esimerkiksi vedenkestävyys. Tässä kohtaa PrimaLoftin tarjoamat tekokuituiset materiaalit astuvat mukaan peliin, sillä nämä tekokuituiset eristeet imitoivat hyvin untuvan parhaita ominaisuuksia, mutta menevät tässä itseasiassa hieman pidemmälle. PrimaLoftin tekokuidut eivät nimittäin sido kosteutta ollenkaan ja ovat hyvin hengittäviä. Tällöin pysyt lämpöisenä myös kastuessasi. Lämmön ja painon suhde on PrimaLoftin omien sanojen mukaan huippuluokkaa, jolloin lämminkin vaate voi tuntua kevyeltä päällä. 

 

MT500 Freezing Point Jacket II

Bobista ei ole malliksi, mutta näyttäis päällä olevan kuitenkin Freezing Point -takki sekä shortsit. Strategiset mitat ovat 181cm ja 76kg. Kaikki jutun tuotteet ovat kokoa M.

Talvipukeutuminen on usean palan palapeli, mutta takki lienee siinä yksi merkittävimmistä palasista. Lämpimiä takkeja ei ole tarjolla kovinkaan monia ja sen vuoksi esimerkiksi hiihtotakkeja näkee pyöräilijöiden päällä hyvinkin usein. Enduran Freezing Point -takki edustaa merkin viimeisintä versiota talvipyöräilytakista, joka on suunnattu kylmimpiin ajokeleihin. Itse olen omistanut jo muutaman talven ajan samasta takista aikaisemman version, joten kokemusta oli jo etukäteen satojen tuntien edestä.


Todellinen talvitakki

Mun kirjoissa Freezing Point takki on todellinen talvitakki. Se on niin lämmin, että itse käytän sitä vain jos sää on kylmempi kuin -5 astetta. Toistaiseksi en ole löytänyt pakkasrajaa takille, mutta se johtunee siitä, että en juurikaan aja kylmemmissä keleissä kuin -15 ja ajan myöskin lähes poikkeuksetta talvipolkuja metsän siimeksessä, jossa ajoviima ei ole vihollisena. 

Pitkät etutaskujen vetoketjut ovat osa takin ventilaatiosysteemiä…
…kuten tietenkin myös kainaloiden isot vetoketjut. Kaikki ventilaatioiden vetoketjut ovat kahdensuuntaisia, joten sopivan ”tuuletustehon” löytäminen on helppoa.

Takki on edestä tuulenpitävää sekä vettähylkivää (DWR-käsittely) materiaalia ja takaa hengittävää sekä joustavaa softshelliä. Tämä on mielestäni yhdistelmänä sopivin talvipyöräilyyn, sillä meillä päin pakkaskeleillä harvemmin sataa vettä kovaa, mutta viimaa löytyy ja hikeäkin pukkaa aina silloin tällöin. PrimaLoft Gold -eristeet löytyvät takin etuosasta, hihoista ja hupusta. Kylmissä keleissä hengittävyyden rooli korostuu, sillä jos kosteus ei pääse poistumaan tehokkaasti, niin se aiheuttaa kylmettymisiä siirtymillä ja pysähdyksillä. Freezing Point takissa hengittävyyteen on panostettu erityisesti, sillä siitä löytyy pitkät kahdensuuntaisesti aukeavat ventilaatiot sekä kainaloista että etupuolen taskujen yhteydestä. Ventilaatioiden sijoittelu on toimiva ja käyttö myös vauhdissa yhdellä kädellä mahdollista. Niiden tarve on ollut itselleni hyvin konkreettinen tehden takista monipuolisemman, sillä muuten takki olisi auttamatta liian kuuma pikkupakkasilla. Hihan pituudet ovat ihanan pitkiä, joten turhaan ei pääse paljas iho vilkkumaan hanskojen takaa.


Uudessa vara parempi

Takin huppu on kokenut pieniä uudistuksia ja on nyt paremmin päähän mukautuva sekä hieman ryhdikkäämpi. Myöskin kauluksen sisäosa on varustettu pehmeällä vuorella, joka on miellyttävä kaulaa vasten.Takin sisävuoren fleece-tyyppinen materiaali on saanut väistyä ja tilalle on tullut Primaloft-sisämateriaali, joka on pehmeää, lämmintä ja liikkuu kevyemmin aluspaitaa vasten. Takin olkapäiltä löytyy lisäksi silikoniset vahvikkeet, jotka pitävät repun nasevasti paikallaan.

Uusittu pehmeä kohokuvioinen sisämateriaali.

Pienillä uudistuksilla viilattu nykyinen malli on tehty käytännöllisemmäksi. Istuvuus on hieman väljempi, mikä on tässä tapauksessa mielestäni hyvä uudistus. Edellisen mallin hihat olivat todella kapeat ja esimerkiksi kelloa oli täysin mahdoton kaivaa esiin hihan alta. Myöskin helma on nyt aavistuksen väljempi ja näin ollen takki on mielestäni monikäyttöisempi myös pyöräilyn ulkopuolella. Itse huomaan käyttäväni takkia myös muissa ulkoiluissa, kuten esimerkiksi lasten kanssa pulkkaillessa, jolloin lämpimyys ja hyvä liikkuvuus ovat iso plussa. Heijastimia takista löytyy hupusta, hihansuista ja takahelmasta.

Selkäpuoli on joustavaa softshelliä höystettynä pienillä heijastimilla.


Tuomio

Mielestäni jokainen talvipyöräilijä ansaitsee ainakin yhden oikeasti lämpimän takin. Se voi olla jollain hiihtotakki, toisella pyöräilytakki ja kolmannella vaikka pilkkihaalari. Pukeutuminen on osittain makuasia. Freezing Point -takki näyttäytyy itselleni takkina, jolle ei kovin monia kilpailijoita ole olemassa. Takki on kohtuullisen kevyt, mutta silti superlämmin. Jos kuumuus pääsee yllättämään pyöräilijän, niin ei hätää, sillä jämerän kokoiset ventilaatiot pelastaa lähes tilanteen kuin tilanteen. Kerrospukeutumalla ja ventilaatioita hyödyntäen takin saa muuntaumaan moneen talvikeliin ja istuvuus on lisäksi huippuluokkaa. Laatuvaikutelma 175€ hintaiseksi takiksi on jiirissä ja ulkonäkö sellainen, että takkia olen kehdannut käyttää jopa eräässä koko suvun ryhmäkuvassa. Kertooko se sitten enemmän takista vai kantajastaan? Takkia on kuitenkin saatavilla kolmella eri värillä ja myöskin naisten malli löytyy omine leikkauksineen. Takki on juuri sitä, mitä se lupaa, joten sitä on helppo suositella talven kylmimpiin ajoihin.

Hinta 175€

MT500 Freezing Point Trousers

Ei liene yllätys, että myös pöksypuolella on oltava varustus kunnossa kun kylmät kelit koittavat. Tähän Endura tarjoaa takille vastinpariksi MT500 Freezing Point -housuja. Kuten takki niin myös housutkin ovat edestä tuulenpitävät ja vettähylkivät sekä vuorattu PrimaLoft Gold -eristeellä. Takaosa sekä etupuoli polvista alaspäin ovat miellyttävää neljään suuntaan venyvää softshelliä. 

Housut ovat todella monikäyttöiset ja asiallisen näköiset pyöräilyhousuiksi.

Housut ovat suunniteltu täysin fillaroinnin ehdoilla, mutta ne ovat silti onnistuttu saamaan näyttämään hyvältä myös pyöräilyn ulkopuolella. Nämä housut kaivan esiin, kun pakkanen hiipii sinne -5 asteen tuntumaan ja haluan pysyä lämpimänä matalallakin sykkeellä. Tuossa lämpötilassa en tarvitse alle kuin lyhyet alushousut. Housuissa on reisien kohdalla ventilaatiovetoketjut, joilla pystyy tarvittaessa viilentämään oloa yllättävän tehokkaasti. Nämä housut ovat mielestäni niin lämpimät, että en keksi olosuhdetta, jossa pyöräilyhousujen tarvitsisi olla yhtään lämpimämmät. Housun alle mahtuu hyvin pukemaan kerroksia ja laittamaan polvisuojat tarvittaessa. Housun lahje on vetoketjun avulla laajennettavissa, joten se asettuu hyvin niin matalan kuin korkeankin kengän päälle. 

Reidessä on avattava ventilaatio, joka toimii yllättävän tehokkaasti.
Lahkeet ovat sopivan kapeat, mutta laajennettavissa suuremmaksi vetoketjujen avulla. Housut toimivat hienosti matalien ja myös korkeiden kenkien kanssa.
Uutuutena mukana on kunnollisen vyölenkit sekä parantunut lantiokiristys. Vetoketjulliset taskut löytyvät edestä molemminpuolin.

Tästäkin tuotteesta on meneillään jo toinen versio. Se tuli markkinoille pienillä, mutta hyvin hyödyllisillä uudistuksillä, joista mainittakoon esimerkiksi parantunut lantiokiristys, kapeampi yleisolemus ja monikäyttöisempi ulkonäkö. Housua löytyy kahdessa eri värissä ja myös oma leikkauksensa naisille.

Hinta 175€

MT500 Freezing Point Shorts

Freezing Point shortsit ovat malliston tuoreimpia tulokkaita. Kyseinen tuote on aika mielenkiintoinen ja herätti aluksi hieman pohdintaa, että mihin tällaisia shortseja oikein tarvitsee. Hetken pähkäiltyäni ajatukseni hedelmöittyi ja tajusin, että nämähän itse asiassa vapauttavat luovuuden pukeutumisessa ja näitä voi käyttää melkein kelissä kuin kelissä syksystä kevääseen. Lämpömittarin näyttäessa vielä tukevasti plus-asteita, nämä toimivat ihan perinteisesti shortseina polvisuojien ja mahdollisesti hieman pidempien sukkien kanssa. Kun lähestytään nollakelejä ja siitä kylmemmäksi mentäessä nämä toimivat hyvin päällimmäisenä lisäkerroksena pitäen polvet, reidet ja keskivartalon lämpiminä. Itse löysin näistä ja pitkistä talvitrikoista parhaan combon vauhtitreeneihin talvipoluilla, jolloin kylmästäkin kelistä huolimatta keho alkaa helposti hikoilla.

Shortsien pituus on hyvin mietitty. Ne peittävät polvet kokonaan seistessä ja ajoasennossa ovat juuri niin pitkät, että lämpöä riittää myös reisien lisäksi myös polville.

Kyseessä on siis käytännössä shortsiversio Freezing Point -housusta, mutta muutamilla merkittävillä poikkeamilla. Yksi parhaista ominaisuuksista shortseissa on täysin vedenpitävä takaosa, jolloin mitkään roiskeet eivät kastele peffaa. Shortsien sivuilla on lähes täysipitkät kaksisuuntaiset vetoketjut, jotka auttavat ventilaatiossa ja helpottavat myös hieman riisumisessa/pukeutumisessa, jos vaatetusta haluaa muuttaa kesken lenkin shortsien avulla. Etupuoli on näissäkin tuulenpitävä ja lisäksi eristetty PrimaLoft Gold matskulla.

Hinta 130€

Vetoketjullisia taskuja on molemmin puolin ja lisäksi shortsien sivuissa on avattavat vetoketjut ventilaation parantamiseksi. Shortsien takaosa on täysin vedenkestävä, ja saumat ovat myöskin teipatut.

 

MT500 Freezing Point Waterproof Glove 

Jos Enduran MT500 hanskat ovat tutut, niin nyt niille on saatavilla Freezing Point -talviversio. Hanska näyttää päällepäin simppelin yksinkertaiselta tuotteelta. Sitä se onkin, mutta se sisältää itse asiassa vedenpitävän kalvon, joka tekee hanskasta lumileikkeihin verrattomat (niin pyörällä kuin ilman). Eristeenä on käytetty jo aiemmin tutuksi tullutta PrimaLoft Goldia, joten näillä tarkenen hyvin syksystä aina sinne -7 asteen tuntumaan, jonka jälkeen alan kaipaamaan jotain paksumpaa. 

MT500 hanskojen tyylikäs ulkonäkö. Batmanin hanskat sanoisin.

Kämmenpuolelta löytyy silikonigrippiä, joka tarraa tankoon ehkä jopa liiankin tehokkaasti, sillä ekalla lenkillä hieman tuskailin sen kanssa, kun käsi pääsi liikkumaan hieman hanskan sisällä alamäessä. Muutaman käyttökerran ja pesun jälkeen tilanne parani ja matskut ikään kuin tiivistyimmät yhteen paremmin. Ei siis välttämättä kannata tehdä lopullisia tuomioita ekan lenkin perusteella. Usein myös käden lämpeneminen ja hiki hanskassa voi auttaa sitä tuntumaan paremmalta, outoa mutta totta. Hanskojen istuvuus on napakka ja ne tuntuvat käsissä yllättävän siroilta. 

Hinta 69€

Kämmenpuolella on paljon grippiä tarjolla, melkein jopa liiaksi.

Freezing Point Lobster Glove

Kun mennään skaalassa taas kerran niihin kylmempiin keleihin, niin sormet määrittävät valitettavan usein lenkin pituuden. Freezing Point Lobsterit ovat tuhdeimmat ja lämpimimmät lapaset Enduran mallistosta. Jos edellisillä hanskoilla meno loppui -7 asteen huitteilla, niin näillä meno vasta alkaa siitä. 

Lobstereiden kämmenmateriaali oli loistavaa. Hanskassa oli juuri sopiva määrä pitoa, joten tuntuma tankoon oli hyvä ja napakka.

Lobsterit ovat hanskoja, jotka ovat eräänlaisia mutanttininjakilpikonnia sormikkaiden ja lapasten välistä. Endura on toteuttanut ne siten, että ainoastaan nimetön ja pikkusormi ovat paketoitu samaan ”sormeen”. Tämä on tietenkin hyvä uutinen kaikille meille, jotka kaivavat nenää sekä etusormella että keskisormella päivästä riippuen, sillä molemmat sormet ovat nyt erikseen käytettävissä. Aikuisten oikeasti varmasti enemmän on haettu sitä, että näin lobsteri sopii käyttäjälleen paremmin riippumatta siitä, että jarrutatko etusormella, keskisormella vai kenties jopa niillä molemmilla. Myöskin gravel- ja cyclopuolelle nykyinen sormijaottelu tuntuu toimivalta. 

Nimetön ja pikkusormi paketoituna omaan nättiin pakettiin.

Jos Waterproof Glove -hanskojen kämmenosa vaati hieman sisäänajoa, niin lobsterit tuntuivat hyvältä heti ensimetreistä lähtien. Niiden varsi oli myös mukavan pitkä ja sopivan ohut, joten ne toimivat hyvin kaikenlaisten takinhihojen kanssa. Vedenpitävä kalvo ja PrimaLoft Gold pitävät huolen siitä, että sormet tarkenevat hyvin. On toki hyvä muistaa, että vieläkin lämpimämpiä hanskoja on olemassa, mutta silloin mennään helposti lapaset-osastoon, joka valitettavasti alkaa syödä liikaa hanskan ajo-ominaisuuksia, jotka ainakin itselleni ovat erityisen tärkeitä kesät talvet.

Hinta 85€

Mitä muuta voit tarvita talvipukeutumiseen?

Freezing Point -sarjan tuotteet ovat tarkoitettu pukeutumisen kuoreksi ja kermavaahdoksi, eli tärkeä osa kokonaisuutta on myös alle jäävät kerrokset. Tässä muutamia hyödyllisiä esimerkkituotteita sarjan kanssa käytettäväksi.

BaaBaa Merino Skullcap II

Baabaa Merino Skullcap on kypärän alle asettuva merinovillainen aluspipo (93% villaa, 7% elastaania). Skullcap on niin matalaprofiilinen, että se mahtui hyvin kesäkypärän alle. Tuotteessa yhdistyy merinovillan hyvät puolet: hajut ei tartu, lämmittää myös märkänä, hengittää mainiosti ja kuivuu nopeasti. Synteettisten kuitujen läsnäolo takaa erinomaiset kosteudensiirto-ominaisuudet. Tämän ansiosta pipo pitää pään kuivana ja lämpöisenä. Hinta 25€.

Baabaa Merino Multitube

Putkihuivi on must, ja etenkin merinovillainen! Putkihuiveja on varmaan kertynyt itse kullekin jo hyvä kasa vuosien saatossa, mutta jos et omista vielä merinovillaista, niin voisi olla aika hankkia! Enduran Baabaa Merino Multitube on hyvä esimerkki 100% merinovillasta tehdystä putkihuivista. Se on hyvin miellyttävä ja erittäin lämmin ihoa vasten, sekä pysyy raikkaana lenkistä toiseen. Hinta 25€.

BaaBaa Blend L/S Base Layer

BaaBaa Blend Base Layer on 20% mulesing-vapaata merinovillaa ja 80% lyocellia, eli paita on yhdistelmä luonnollisia materiaaleja. Tällä combolla paita on nopeasti kuivuva, hajuton, pehmeä ja erityisen kestävä. Lyocell on korkealaatuista sellua, joka takaa tuotteelle erinomaisen kestävyyden. Itse käytin tätä onnistuneesti Freezing Point takin alla -5 asteen keleissä. Erityinen huomio mukavan rennosta istuvuudesta, joka tekee paidasta myös mukavan lenkkien ulkopuolella. Naisille on tarjolla oma malli. Hinta 55€.

Single Track Fleece

Singletrack Fleece on monipuolinen tuote, joka toimii ajopaitana niin kevään kuin syksyn viilenevissä keleissä. Talviaikaan se soveltuu käytettäväksi välikerroksena, ja yhdessä Baabaa merinopaidan ja Freezing Point takin kanssa selvitään jo merkittävän kylmissä olosuhteissa. Materiaali on kohokuvioitua ja sen vuoksi paita tuntuu hyvin miellyttävältä päällä sekä myös lämpimältä. Singletrack Fleece päällä on tullut vedettyä jo useita etäpäiviä kotitoimistolla. Paidan sivulta alaselästä löytyy näppärä pieni vetoketjullinen tasku. Hinta 75€.

Transloft L/S Baselayer

Transloft Baselayer on lämmin, mutta silti erityisen hyvin hengittävä aluspaita. Siinä käytetty PrimaLoft Energy -materiaali ja selässä oleva superhengittävä kaistale auttavat pitämään kehon lämpötilan sopivana. Paita on keinokuituinen, joten se ei tuuletu merinovillan tavoin, mutta se siirtää kosteutta iholta esimerkillisesti.
Leikkaus on hyvä, sillä löysä keskivartalolihava testaaja tykkäsi katsella itseään peilistä paita päällä. Hihat olivat pitkät ja muutenkin istuvuus oli erinomainen. Tämä on aluspaitana BaaBaa merinopaitaa lämpimämpi, joten tämän laitan Freezing Point -takin kanssa vasta kun lämpötila huitelee -10 asteen nurkilla. Hinta 50€.

BaaBaa Merino Winter Socks

Sukat jäävät monesti liian pienelle huomiolle. Enduran BaaBaa Merino Winter Socksit ovat hyvä vaihtoehto talvisukiksi, sillä ne sisältävät 50% merinoa ja 50% akryylia. Villa tuo lämpöä räpylään märkänäkin, ja akryylin ansiosta sukka kestää paremmin käyttöä nukkaantumatta. Sukan varsi ulottuu sopivan korkealle, sekä jalkapohjasta löytyy ylimääräistä pehmustetta. Tykkään yleensä käyttää merinosukan päällä vielä vedenpitävää sukkaa, jolloin ei tarvi murehtia vaikka vähän lunta menisikin kengän varren sisään. Yksinään vedenpitävä sukka tuntuu hieman nihkeältä jalkaan, joten siksi merinosukka sinne alle! Hinta 19€.

Strike Glove

Striket ovat hieman Freezing Point hanskoja hieman ohuemmat, mutta silti varustettu vedenpitävällä kalvolla. Nämä soveltuvat hyvin nollakelin tuntumaan ja jopa kunnon loskakeliin. Hanskaan pätee sama kuin MT500 Gloveen, eli kämmenen materiaalit vaativat vähän sisäänajoa tiivistyäkseen. Kämmenosa on tehty synteettisestä nahasta ja siitä löytyy mukavuudenhaluisille geelipehmustetta ja silikonilla höystettyä grippiä. Striket ovat varustettu nopeasti kuivuvalla ja eristävällä vuorella. Mukavana yksityiskohtana hanskassa on heijastavat yksityiskohdat. Hinta 49€

 

Kirjoittanut:

Bob

Mies, jonka aina liikkeessä pysyvät aivot ovat alkujaan Kuraläpän idean takana. Ilman Bobia ei olisi Kuraläppää. Bob on monitaituri ja perheenisä, jolla on sana hallussa ja kamera pysyy kädessä. Kova kestävyysurheilutausta rakensi Bobista sen kovaa ajavan koneen, joka nykyään viihtyy enemmän enskaisammilla poluilla. Rakastaa pyöräspeksaamista, jopa melkein enemmän kuin pyöräilyä itseään.