Mistä aineksista syntyy hyvä bike park?

Valokuva: Tuukka Westerholm
Oletko ikinä pohtinut mistä aineksista kasataan hyvä bike park? Riku Mertala on perehtynyt asiaan syvällisesti, sillä hän on pitkän linjan harrastaja, mutta myös harrastuspaikkojen rakentaja. Harrastajilla voi olla paljon näkemyksiä siitä, millaisia reittejä tulisi minnekin rakentaa – mutta mitkä asiat taustalla vaikuttavat siihen, millaiseen lopputulokseen parkeissa päästään? Ota kuunteluun Kuraläpän jakso numero 162 ja kuulet eri näkökulmia harrastajan ja rakentajan silmin. Alla on myös pieni tiivistelmä tekstin muodossa.

Podcastissa aiheeseen perehdytään laajemmin, jaksossa pääset kuulemaan Rikun ajatukset ja vuosien ajan kerättyä kokemusta kattavasti.

Riku työmaalla, eli reittien varrella. Kuva: Tomi Tähti

Bike parkien rakentaminen on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja ammattitaitoista toteutusta. Lisäksi reitit vaativat myös kunnostusta ja huolenpitoa. Kokenut harrastaja ja reittien rakentaja Riku Mertala kertoo, mitä asioita tulee ottaa huomioon jotta lopputuloksesta voisi tulla hyvä.

Riku on harrastanut pyöräilyä lähes koko elämänsä, ja hän on käynyt ajamassa paljon myös ulkomailla, jotta saisi lisää haastetta harrastukseensa. Suomessa on bike parkeja ympäri maata, ja uusia parkkeja on avattu mukavaa tahtia viime vuosina. Pitkään harrastaneet kuitenkin voivat kaivata parkeilta enemmän haastetta. Parkkien rakentamisessa haaste onkin se, kuinka tarjota kaikentasoisille kuskeille jotain – tulee löytyä riittävästi tarpeeksi helppoa ja turvallista ajettavaa, jotta aloittelevat harrastajat ja lapset pääsevät lajin parissa vauhtiin. Tavoitteellisesti treenaavat kuskit, kuten myös paljon ajavat fiilistelijät sen sijaan kaipaavat paikkoja missä voi haastaa itseään. Riku ehdottaakin, että suunnitteluvaiheessa parasta on miettiä sitä, kuinka reitti voi tarjota monipuolisesti eri kohderyhmille ajettavaa – sama reitti tarjoaisi eritasoisille kuskeille mielekästä tekemistä ja sopivaa haastetta, kun se suunnitellaan hyvin. Lisäksi tietenkin reittien merkkaukset osoittavat, minkä tasoisista radoista on kyse. Osa radoista saakin olla selkeästi haastavampia, joille kannustetaan suuntaamaan vasta kun ajotaidot sallivat. Jokaisen kuskin ei tarvitse pystyä ajamaan parkin jokaista reittiä heti, vaan harrastusvuosien karttuessa siirrytään haastavammille radoille ja isompiin hyppyihin. Myös kokeneiden harrastajien tarpeet tulee huomioida parkeissa, tai muuten harrastaminen voi muuttua ajan saatossa tylsäksi. Tavoitteena onkin saada uusia harrastajia lajin pariin, mutta pitää myös vanhat harrastajat mukana, tarjoten kaikille jotain.

Riku kertoo joskus kokevansa ristiriitaa harrastajan ja rakentajan roolien välillä – rakentajana hän tietää, että parkkeihin rakennetaan reittejä usein massoille. Harrastajan näkökulmasta kokenut kuski voi toivoa jotan selkeästi haastavampaa. Kuvassa Riku harrastajan roolissa. Kuva: Tomi Tähti

 

Projektien suunnittelu ja toteutus

Bike parkin rakentaminen vaatii huolellista suunnittelua ottaen huomioon monia tekijöitä kuten kohdeyleisö, sijainti, logistiikka, budjetti ja aikataulu. On aivan eri asia toteuttaa laskettelurinteeseen rinnesafari, kuin koskemattomaan metsään täysin koneella rakennettu uusi pätkä. Riku sanoo, että toteutus voi usein olla kompromissi, jos tavoite ja resurssit eivät aivan täsmää. Suunnittelussa on tärkeää suorittaa maastokatselmus, jotta maaston muotojen lisäksi selviää myös edellytykset rakentaa suunnitellulle alueelle. Jo suunnitteluvaiheessa onkin hyvä ottaa huomioon myös kesä- ja talvilajien yhteensovittaminen, jolloin rakentaminen voi hyödyttää molempia kausia. Onnistuneen projektin edellytyksenä on hyvä kommunikaatio työn tilaajan, rakentajien ja harrastajien kesken. Bike parkin rakentamisen onnistunut lopputulos on monen tekijän summa, mutta varsinkin rakentajalta vaaditaan paljon silmää ja ymmärrystä juuri pyöräilyn vaatimuksista. Riku muistuttaa, että on tärkeää käyttää sellaista rakentajaa, joka ymmärtää alamäkipyöräilyn vaatimukset – taitavakin rakentaja voi saada lajiin sopimatonta jälkeä aikaiseksi, jos hän ei itse ole ajanut parkkia, eikä ymmärrä kuinka pyörille rakennetaan toimivia muotoja.

Bike parkien rakentaminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa, yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja ymmärrystä harrastajien tarpeista. Laadukas suunnittelu, ammattitaitoinen toteutus ja jatkuva ylläpito ovat avaintekijöitä hyvän lopputuloksen saavuttamisessa. Harrastajan kokemukset ja näkemykset tuovat arvokasta tietoa, jonka avulla voidaan kehittää entistä houkuttelevampia ja monipuolisempia harrastuspaikkoja Suomeen. Riku kehoittaakin harrastajia olemaan aktiivisia palautteen antajia, myös positiivinen palaute reiteistä kertoo mistä kuskit tykkäävät.

 

Lisää Rikun ajatuksia bike parkien rakentamisesta ja nykytilanteesta podcastissa.

Riku rakentaa reittejä ja järjestää tapahtumia oman yrityksensä Ansa & Kuoppa kautta.

Hyvä reitti saa ajohimot syttymään. Mikäs sen parempaa kuin ajaa loistavia pätkiä ystävien kanssa! Kuva: Kevin Andersson
Rankat huvit ja työt vaativat vastapainoksi jotain rauhoittavaa. Kuva: Oscar Tulander

Kirjoittanut:

Salla

Kuraläpän ehdottomasti hauskin sekä ylivoimaisesti äänekkäin edustaja, jonka seurassa ei ole koskaan tylsää. Et usko vai? Lähde Sallan kanssa lenkille, niin 5min jälkeen tiedät mistä puhumme. Jos jatkat pidempään kuin 5min, niin opit hiljalleen mitä millainenkin kiljahdus tarkoittaa. Sallahan ei ole mikään pelkkä kaunis hattuteline, vaan pitkän kokemuksen omaava maastopyöräilijä, jonka salainen (nyt julkinen) intohimo on Emmerdale.