28.10.2022

Pole Vikkelän suunnittelija Leo Kokkonen kertoo uutuudesta

Pyörämerkki Polen perustaja, toimitusjohtaja ja suunnittelija Leo Kokkonen antoi haastattelun liittyen Polen malliston uusimpaan tulokkaaseen Vikkelään. Mistä Leo on eniten ylpeä Vikkelässä, kuinka pyörä eroaa Voimasta ja monia muita mielenkiintoisia aiheita, johon Leo antoi meille vastaukset.

Moi Leo!

Pole on julkaisemassa tänään uuden pyörämällin Vikkelä. Kerrohan heti alkuun, että millainen prosessi ylipäätään on nimen keksiminen maastopyörälle. Oliko prosessi hankala?

Prosessi ei ollut hankala, sillä nimien keksiminen ei ole ollut itselleni koskaan ongelma. Hankalampi on päättää konsepti, että minkä mukaan tuotteita nimetään. Evolink, Machine ja Stamina noudattivat kansainvälistä linjaa, mutta nyt olemme siirtyneet takaisin käyttämään suomalaisia nimiä. Kansainvälisyydessä on haasteena hukkua massaan, kun taas esimerkiksi suomenkielisillä nimillä on mahdollista erottua paremmin ja ne muistetaan paremmin, kun on ensin riittävän monta kertaa toistettu. Vikkelä oli lopulta meidän äidinkielenään englantia puhuvien työntekijöiden valitsema muutamien vaihtoehtojen joukosta. Lopulta nimen merkitys ei ole kovin suuri, sillä tuotteen nimestä tulee synonyymi tuotteelle ja näin varsinainen merkitys unohtuu.

Leo ajamassa testiradalla Laajavuoressa

Kuinka pitkästä suunnitteluprosessista oli kyse Vikkelän osalta?

Suunnitteluprosessi on ollut pitkä. Vikkelän prototyyppi toimi hyvänä apuna Voimaa suunnitellessa, sillä pyörät jakavat paljon yhteistä. Suunnittelemalla Vikkelää ja Voimaa rinnakkain hyödyttiin paljon testausvaiheessa, sillä Voimassa haluttiin hyödyntää lähtökohtana parasta mahdollista sähköttömän maastopyörän kinematiikkaa ja geometriaa. Uuden linkuston suunnittelu oli prosessin suurin haaste, sillä rinnakkain suunnitteilla oleva sähköpyörä vaati keskiön ympärille niin paljon tilaa, että aiempaa Evolinkistä tuttua linkustoa ei voinut enää hyödyntää. Ensimmäisiä versioita testattiin Matti Lehikoisen kanssa Kalpiksessa vuonna 2020. 

Vikkelän ensimmäisiä prototyyppejä, joilla Leo Kokkonen ajoi Trans Madeiran
Myöhäisempi prototyyppi uusitulla etukolmion muotoilulla

Tilannehan on Polella nyt sellainen, että Staminaa ei verkkosivuilla enää näy, eli sen tuotanto lienee nyt lopussa. Miksi Stamina ei ole enää mallistossa?

Staminaa ei ole katalogissa enää, koska resurssit Staminoiden tuottamiseen olivat liian pienet. Vikkelä on meille kustannustehokkaampi ja samalla huomattavasti yksinkertaisempi kontstruktioltaan. Nykyinen valmistustekniikka säästää meiltä 70% käsityötä, sillä tuote tulee koneesta ulos huomattavasti valmiimpana.

Voiman myötä meille esiteltiin Sensei-linkusto, jolla myös Vikkelä on varustettu. Miten Sensei eroaa edukseen suhteessa Staminassa käytettyyn EVOLINK-jousitukseen?

Sensei tarjoaa hyvän pidon  ja tatsin maaperään olematta siltikään tunnottoman tuntuinen. Se tarjoaa hyvin poppia, mutta samalla toimii isossa kompressioissa pehmeämmin ja vaimennetumman tuntuisesti. Kaikilta ominaisuuksiltaan Sensei on ottanut harppauksen eteenpäin verrattuna EVOLINK:iin, mutta siltikin tuntumaltaan niistä löytyy yhtäläisyyksiä. Idea oli luoda parannettu versio, jossa on kuitenkin samoja hyviä ominaisuuksia kuin EVOLINK:ssä. Vikkelä tuntuu etenkin jousituksen alku- ja keskivaiheilta hieman mukavammalta kuin Stamina, sillä vipusuhde on vähemmän progressiivinen kyseisellä alueella.

Minkälaisia eroavaisuuksia on Vikkelän ja Voiman välillä, jos poissuljetaan kaikki elektroniikka laskuista?

Massa on ehdottomasti suurin erottava tekijä. Pyörät ovat käytännössä hyvin samantuntuisia ajettavuudeltaan, jos jätetään laskuista suuremman massan aiheuttamat efektit pyörän käytöksessä. Pyörien geometria on yhtenäinen ja ne jakavat myöskin suurimmaksi osaksi samat osat takahaarukan sekä linkuston osalta.

Mitkä ovat Vikkelän merkittävimmät edut Staminaan verrattuna?

Ajoasento on selkeästi mukavampi ja se on myös korkeampi. Olen miettinyt hyvin paljon ajamista ylipäätään ja tullut siihen tulokseen, että uudenlainen ajoasento tarjoaa avaimet huomattavasti parempaan ajamiseen. Geometria ei poikkea kovinkaan paljoa, mutta suurimpana erona mainittakoon 20mm korkeampi keskiö sekä 190mm joustot. Vikkelä kääntyy helpommin ja on hieman leikkisämpi. Siinä on myös intuitiivisempaa käyttää korkeampaa tangonkorkeutta, joka auttaa tekemään ajamisesta rennompaa ja helpompaa. Staminan remastered -rungot olivat jo hyvin kestäviä, joten ei voi sanoa, että kestävyyttä voisi enää merkittävästi parantaa, mutta Vikkelän rungon valmistustekniikka on erilainen ja se tarjoaa yhä paremman laadun rungolle.

Nykyään on hyvin yleistä, että pyörissä näkyy Lunch Box -tyylisiä säilytyslokeroita rungon sisällä. Miksi Vikkelässä ei ole päädytty käyttämään Lunch Boxia?

Aikaisessa prototyypissä testasimme lunch boxia, mutta koimme sen tarpeettomaksi, sillä runkoon saa jo muutenkin kiinnitettyä kaksi pulloa etukolmion sisäpuolelle. Tätä mahdollisuutta vain harva valmistaja tarjoaa. Fidlockilta on muutenkin saatavilla järkeviä säilytysratkaisuja juomapullon tilalle, jos haluaa kiinnittää pyörään työkaluja tai varaosia. Iso reikä rungossa vaatii reilusti vahvistusta rungon rakenteissa, jotta se pysyy vahvana. Keinoja sinänsä meillä olisi tuon toteuttamiseen, mutta toistaiseksi ei tuntunut luontevalta ratkaisulta sisällyttää lunch boxia Vikkelään.

Vikkelä on paperilla aika raju pitkine joustoineen, mutta kuinka monipuolisesta pyörästä puhutaan Vikkelän yhteydessä?

Kyllähän Vikkelä on ehdottomasti parhaimmillaan enduro-kisaamisessa. Eihän se todellakaan ole mikään xc-pyörä, vaikka hyvin monipuoliseksi se on suunniteltu. Voisin sanoa, että pyörä on suunnattu kuskeille, jotka tykkäävät ajaa vähän kaikkea. Sen monipuolisuuden ansioista varastosta ei tarvitse löytyä erikseen pyörää jokaiseen käyttötarkoitukseen (trail, enduro, dh). Rengastusta vaihtamalla pyörästä saa tosi kykenevän moneen käyttöön, mutta jos et yhtään tykkää ajaa alamäkeen, niin tämä tuskin on oikea pyörä sinulle. Rungon paino on n. 3.7kg ilman iskaria, mutta kinematiikka on suunniteltu siten, että pyörä on hyvin poljettava. Jos haluat Vikkelän mahdollisimman tehokkaana polkea, niin mainittakoon, että se on saatavilla myös RockShoxin Flight Attendant -jousituksella.

Miten loivan geometrian ja pitkän jouston pyörästä on saatu niin leikkisä, että se on uskallettu nimetä Vikkeläksi?

Resepti tähän on ollut suhteellisen selkeä. Pyörä on tehokas poljettava ja se on ajettavissa pienellä sägillä (25-27%). Tällöin pyörän jousituksesta tulee hyvin poppaava, mutta se säilyttää silti hyvän herkkyytensä. Pyörä toimii myös hyvin 35% sagilla, jos janoaa enemmän pehmeyttä ajamiseen. Vikkelällä on hyvin helppo tehdä nopeita suunnanvaihdoksia toimivan geometriansa ja intuitiivisen ajotuntuman johdosta. Pyörä on myös älyttömän mukava ajaa ylämäkeen.

Mistä olet eniten ylpeä Vikkelässä?

Kun pyörän päälle hyppää, niin tulee aidosti sellainen fiilis, että hitto kun on hyvä pyörä! Mekaniikka, laatu ja kaikki ratkaisut ovat nyt loistavassa balanssissa ja voin rehellisesti sanoa, että kyseessä on hemmetin hyvin onnistunut tuote. Vikkelässä ovat toteutuneet kaikki siihen suunnitellut ideat. Oma ajattelutaso ja meidän tiimin kyky toimia ovat menneet merkittävästi taas eteenpäin. Tuotteessa on uusi jousitus, tuore tuotantomenetelmä ja  elektroforeettinen lakkaus, eli kyseessä on tosi hyvä paketti uusia onnistuneita juttuja. 

Nyt eletään siis julkaisupäivää lokakuun lopussa, mutta milloin ensimmäiset Vikkelät ovat toimituksessa?

Nyt ensimmäistä kertaa olemme sikäli onnellisessa tilanteessa, että komponentteja on jo varastossa. Valmistus on käynnissä parhaillaan, joten ensimmäiset toimitukset ovat perillä arviolta joulukuussa (pois lukien Flight Attendant -versiot, jotka ovat toimituksessa alkuvuodesta).

Onko vielä jotain mitä haluisit lisätä?

Haluaisin vielä painottaa, että tämä pyörä on erilainen. Me kehitetään uutta, mutta ei vaan kehittämisen ilosta, vaan haluamme oikeasti luoda merkittäviä ja hyödyllisiä uudistuksia maastopyöräilyn saralle. Tätä(kään) pyörää ei ole suunniteltu sohvalta käsin, vaan prosessi on sisältänyt merkittävän paljon ajamista, kyseenalaistamista ja miettimistä. Vikkelän ja Voiman ideana on luoda täysin uusi tapa ajaa pyörää. Samalla se on osa prosessia, jossa siirrytään Staminasta eteenpäin yhä pidempiin joustoihin.

Kirjoittanut:

Bob

Mies, jonka aina liikkeessä pysyvät aivot ovat alkujaan Kuraläpän idean takana. Ilman Bobia ei olisi Kuraläppää. Bob on monitaituri ja perheenisä, jolla on sana hallussa ja kamera pysyy kädessä. Kova kestävyysurheilutausta rakensi Bobista sen kovaa ajavan koneen, joka nykyään viihtyy enemmän enskaisammilla poluilla. Rakastaa pyöräspeksaamista, jopa melkein enemmän kuin pyöräilyä itseään.